Meme kanseri tedavisinde bir ilk!
Abone olMardin'de göğüs kanseri nedeniyle göğüslerinden birini kaybeden Y.D.'ye, Devlet Hastanesi plastik cerrahi uzmanları tarafından, karın ve göbek yağlarından yeni bir göğüs yapıldı
Mardin Devlet Hastanesi'nde görevli Plastik
Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Barış Yiğit,
Mardin'de ilk kez yaptıkları başarılı bir operasyonla, meme kanseri
nedeniyle bir göğsünü kaybeden Y.D.'ye, kendi karın yağlarından
yeni göğüs yaptı.
İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Op.Dr. Yiğit, kadınlarda görülen en sık kanser türü olduğunu ve her 9 kadından birinin iyi ya da kötü huylu meme kitlesi sebebiyle ameliyat olmak durumunda kaldığını söyledi. Meme kanseri tanısı ile travma yaşayan kadın hastaların, tedavi sürecinde göğüslerinin alınması ile birlikte ikinci bir travma ile karşılaştıklarını belirten Op.Dr. Yiğit, bu nedenle hastalarda bu kez psikolojik rahatsızlıkların başgösterdiğini anlattı. Memenin alınması gereken durumlarda kadınların kendilerini eksik veya çirkin hissettiğini dile getiren Op.Dr. Yiğit, şöyle dedi:
"İlk defa Mardin'de bu uygulamayı gerçekleştirdik. Uygulanan yöntemle hastanın karın alt bölgesinde bulunan deri altındaki fazla yağ ve kas dokusu, 'micro cerrahi' operasyonuyla meme bölgesine yerleştiriliyor. Bu hastamıza hastanın kendi dokusunu kullanarak yani flep cerrahisi ile meme oluşturduk. Bunun için karın bölgesinden doku transferi yaptık."
Kanser tedavisinin önemli bölümünü tamamlayan kadınların gerekli
tetkik ve incelemeler ardından uygulama için hastaneye geldiğini
dile getiren Dr. Yiğit, operasyon gerçekleştirilecek kadınlar için
aranan tek şartın hastanın radyo terapisini almış olması ve kronik
bir rahatsızlığının bulunmaması olduğunu kaydetti. Bu yöntemi
duyarak bilgi almak isteyen bir hastalara ayrıntılı bilgi
verdiklerini belirten Dr. Yiğit, şöyle devam etti:
OPERASYON 5 SAAT SÜRDÜ
"Yöntemin Mardin'de de yapılabildiğini anlattıktan sonra hastamıza önce psikolojik destek sağladık. Hastamıza yaklaşık 5 saat süren bir cerrahi operasyon ile meme yerleştirdik. Uygulama sonrası hastamız 4 gün boyunca gözetim altında kaldı. Bu uygulama kanser tedavisine herhangi bir etkisi olmadığı gibi hastanın yeni göğsüne kavuşmasının verdiği psikolojik moralle de tedaviye yardımcı oluyor. Uzuv eksikliğini hisseden kadınlar, depresif olarak sıkıntı çekiyor. Göğsünü kaybeden sağlıklı kadınlar, 'meme rekonstrüksiyonu' yöntemiyle yeni göğüs yaptırabilirler."
Hasta Y.D. ise, İstanbul ve Ankara'da 6 yıldan bu yana meme kanseri tedavisi gördüğünü, kanser nedeniyle sağ memesini kaybettiğini belirterek, "Yapılan meme ile çok şükür artık dışarıya çıkabiliyorum. Vücudum eski haline geldi. Mardin Devlet Hastanesi'ndeki tedavim süresince de doktorlar bana moral verdi. Aldığım ilaçlar sayesinde çok kısa sürede iyileştim. Bugün kontrole geldim. Beni adeta yeniden dünyaya getiren doktorum Barış bey ve ekibine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Barış Yiğit, Mardin'de daha önce de cilt kanserinden dolayı bir çok kez ameliyat geçiren ve burnu alınan bir hastaya alnındaki doku ve kaburgasından aldığı kıkırdak ile yeni burun yapmıştı.