Medyaya sansür kıskacı

Abone ol

Bugün Basın Özgürlüğü Günü. Yüzyıllardır sürdürülen bir meslek bugününde bile hala sansürü konuşuyor.

3 mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Konuyla ilgili bir rapor yayımlayan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), dünyada medyaya en çok sansür uygulayan ülkeleri Kuzey Kore, Myanmar ve Türkmenistan olarak açıkladı.

CPJ yöneticisi Ann Cooper, düzenlediği basın toplantısında, dünyada en çok sansür uygulayan 10 ülkenin tümünde de medya üzerinde ağır bir devlet kontrolü ya da etkisi olduğunu ve çoğunun, iktidarda kalabilmek amacıyla muhalif sesleri bastırmak için medyayı kullanan otokratlarca yönetildiğini söyledi.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yayımlanan CPJ raporunda da, dünyada medyaya en çok sansür uygulayan ilk 10 ülkenin Kuzey Kore, Myanmar, Türkmenistan, Ekvator Ginesi, Libya, Eritre, Küba, Özbekistan, Suriye ve Belarus olduğu belirtildi.

BBC dinlemek suç
Açıklamada, Myanmar'da BBC dinlemenin tutuklanma nedeni, Kuzey Kore'deyse tüm haberlerin devlet güdümündeki medyayla olumlulaştırma niteliğinde olduğu belirtildi. Eritre ile Libya'da bağımsız basın-yayın organı olmadığı, Ekvador Ginesi'ndeyse tek özel yayın kanalının Devlet Başkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo'nun oğluna ait olduğuna dikkat çekildi.

CPJ raporunda, Türkmenistan'da Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın görüntülerinin ekranın bir köşesinde sabit tutulduğuna, Özbekistan'da Andican olayları nedeniyle yabancı gazetecilerin ülkeden ayrılmak zorunda kaldığına, Beyaz Rusya'daysa Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko'nun yeniden seçilmesiyle ilgili aykırı haber yazanların tutuklanmasına atıfta bulunuldu. Raporda, Küba'da medyanın hükümetle Komünist Parti'nin Devrimci Yönlendirme Dairesi altında çalıştığı, Suriye'de ise özel yayınların yalnızca rejime sadık kişilerin elinde olduğu belirtildi.

Günün Önemli Haberleri