Mecliste Unakıtan kavgası
Abone olTBMM Adalet Komisyonu'na CHP'li vekillerin Unakıtan'la ilgili iddiaları damgasını vurdu
TBMM Adalet Komisyonu'nda, çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri sırasında, CHP'li üyelerin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı “kurtarmaya yönelik düzenleme yapıldığını” söylemeleri, tartışmalara neden oldu.
Adalet Komisyonu, AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın başkanlığında toplandı. Komisyon, AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ile 11 milletvekili tarafından verilen, çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifinin görüşmelerine devam etti.
Komisyonda, yasa teklifinin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) değişiklik içeren “hükmün açıklanması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması” ile ilgili maddesi görüşüldü.
CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, yasa teklifiyle, “kamu davasının açılmasının ertelenmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve uzlaşma” olmak üzere 3 yeni müessesenin, usul hukukuna getirildiğini söyledi. Bu düzenlemelere karşı olduklarını belirten Eraslan, düzenlemenin yasalaşması halinde “eşraf ve tuzu kuru olanlar için ayrı, parası olmayanlar için ayrı adalet olacağını” söyledi. Anadolu'da, “Zenginin arabası dağdan aşar, fakirinki düz yolda şaşar” denildiğini kaydeden Eraslan, “Bu, zenginin yasası olacak. Adaleti, parayla alınır satılır hale getirecek” dedi.
CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç da yeni düzenlemeden, siyaseten ve ekonomik olarak güçlü olanlar ile mafyanın yararlanacağını söyledi. Kılıç, ülkedeki birlik ve beraberliğin bozulacağını öne sürdü.
CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık da “Neredeyse, 2 yıl ve daha az hapis cezası işleyenlerden, Türkiye Cumhuriyeti olarak özür dilemek zorunda kalacağız” diyerek, icra, iflas ve vergi suçları başta olmak üzere ekonomik suçlarda kimseye ceza verilmeyeceğini kaydetti. Küçükaşık, adaletin mafyaya havale edileceğini savundu.
“BU KADAR GÜRÜLTÜ KOPARMAYA GEREK YOK”
AKP'li Bozdağ ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulamasının, mevcut halde yapılan yargılama sonunda verilen mahkumiyet kararının ertelenmesinden daha faydalı olacağını söyledi. Bozdağ, toplumun, üst sınırı 2 yıl olan suçlarda, genellikle kendi arasında anlaşma yoluna gittiğini ileri sürerek, “Bu kadar gürültü koparmaya gerek yok” dedi.
Başkan Toptan, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney'e, hükmün açıklanmasının geri bırakılması açısından Vergi Usul Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gibi özel kanunlardaki suçların alt ve üst sınırlarının incelenip incelenmediğini, hangi suçların bu kapsamda olduğunun belirlenip belirlenmediğini sordu.
Güney, Adalet Bakanlığı'nın, Türk Ceza Kanunu'ndaki üst sınırı 2 yıl ve daha az suçlarla ilgili yaptığı araştırmaya ilişkin bir kataloğu üyelere dağıttı. Güney, artık dünyada “cezalandırıcı adaletin yanında, onarıcı adaletin” ön plana çıkmaya başladığını anlattı. Güney, düzenlemenin, sosyal barışın sağlanmasına katkı sağlayacağını kaydetti.
CHP'li Eraslan, “Türk adaletini ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi yapmak üzereyiz” diyerek, düzenlemenin, sosyal barışı değil, şantajı getireceğini savundu. Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan listeyi “hikaye” olarak niteleyen, özel kanunlardaki hangi suçların bu kapsama gireceği yönünde bir katalog olmamasını eleştiren Eraslan, her türlü vergi kaçakçılığı ile hayali ihracat suçlarının, yeni düzenleme kapsamına gireceğini öne sürdü.
SAVCI: SAHTE FATURA, KAPSAMA GİRER
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ramazan Özkefir de hangi suçların, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamına gireceğini şu aşamada belirtmenin imkanı olmadığını, bunun, uygulamayla ortaya çıkacağını anlattı. Özkefir, Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesi uyarınca vergi kaçakçılığı için sahte fatura ve defter düzenleme suçuna, 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verildiğini belirterek, alt sınırdan ceza verilmesi durumunda, bu suçun da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamına gireceğini söyledi.
CHP: UNAKITAN'I KURTARMAYA YÖNELİK
Bunun üzerine, CHP'li Küçükaşık, “Bu düzenleme, Maliye Bakanı Unakıtan'ı kurtarmaya yönelik” dedi.
Güney, Türk hukukunun, düzenlemeleri 1974 yılından beri ithal etmeye çalıştığını öne sürerek, “Türk hukukunun, buna ihtiyacı var” diyerek, CHP'li üyelerin itirazlarının yerinde olmadığını savundu.
“ISMARLAMA YASA”
Başkan Toptan, tartışmalar sürerken, değerlendirme yapmak için toplantıya kısa bir süre ara verdi.
Ara sırasında CHP'li Kılıç, AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ve gazetecilerle sohbet ederken, “Bu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı kurtarmaya yönelik ısmarlama bir yasa teklifi” değerlendirmesinde bulundu. Köylü ise “Ne alakası var” diye tepki gösterdi.
Başkan Toptan, aradan sonra hükmün açıklanmasıyla ilgili hazırlanan yeni öneri hakkında komisyona bilgi verdi.
CHP'li Eraslan, maddede yapılacak düzenlemenin, “lehte yasa” değerlendirmelerini getirebileceğine dikkati çekerek, acele bir düzenleme yapılmamasını istedi.
Yargıtay temsilcileri de düzenlemenin “lehte yasa uygulamasını” getirebileceğine dikkati çekti. Başkan Toptan, yeni öneriyi ve maddeyi oylatmadan, bayramdan sonra çalışmalara devam etmek üzere birleşimi kapattı.