Meclis'te olağanüstü tezkere toplantısı karar ne çıktı?
Abone olTBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkeresi için toplandı. AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin tezkere kararı ne? Meclis'ten çıkacak karar ne olacak?
TBMM Genel Kurulu Irak ve Suriye
tezkeresi için toplandı. Meclis'te ayrıca seçim hükümetinde yer
alan bağımsız bakanlar yemin etti. Genel Kurul'daki tezkereden
çıkan karar ne olacak?
AK Parti hükümetinin 2 Ekim 2014 tarihinde TBMM’den geçirdiği dün
süresi dolan Suriye ve Irak’ı da kapsayan ‘sınır ötesi’ harekat
tezkeresi için Meclis'te. Milletvekili olmayan bağımsız bakanların
yemin edip etmemesi için oylama yapılan Meclis'te, yemin edilmesi
yönünye karar çıktı.
CHP, MHP VE HDP "HAYIR"
DEMİŞTİ
TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları
gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı
oyu kullandı ve 'hayır' dedi. Ancak yeniden yapılan oylamada
bağımsız vekillerin yemin etmesi kararlaştırıldı.
TBMM'de CHP ve MHP Suriye ve Irak tezkeresine 'Evet' oyu
verecek.
BAKANLAR YEMİN ETTİ
Geçici seçim hükümetinde yer alan İçişleri Bakanı Selami Altınok, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kudbettin Arzu, Adalet Bakanı Kenan İpek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Milli Savunma Bakanlı Vecdi Gönül, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin yemin etti.
İçişleri Bakanı Altınok'un yemini sırasında HDP'li
milletvekilleri Genel Kurul'dan çıktı.
Adalet Bakanı İpek'in yemini sırasında da CHP sıralarından "Adaletin nerede" diye bağrılması üzerine AK Parti ve CHP grupları arasında sözlü tartışma çıktı. Diğer milletvekillerinin araya girmesiyle tartışma büyümeden sonlandırıldı. TBMM Başkanvekili Koray Aydın, birleşime ara verdi.
"YEMİN ETMEYEN BÜROKRATLARI ÇIKARIN"
TBMM Genel Kurulu açılır açılmaz söz alan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, anayasaya atıfta bulunarak "Yemin etmeyen bürokratların tümü TBMM Genel Kurulu'ndan çıkarılsın" talebini iletti. Önder, yerinden söz alarak Meclis Başkanı Koray Aydın'a seçim hükümetine bağımsız olarak gelen bürokratların tümünün henüz yemin etmediklerini, anayasa uyarınca da yemin etmeyen kişilerin TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılamayacaklarını söyledi.
Önder "Bu da bir genel kurul çalışmasıdır. Lütfen idare amirlerine söyleyin bu kişileri genel kurul salonundan çıkarttırın" dedi.
Koray Aydın ise "Burada bakan olarak bulunuyorlar" diyerek bu talebi reddetti.
YENİ BAKANLAR LİSTESİ Mİ YAPILACAK?
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Reuters'a
yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin Anayasanın 114 ve 116
maddelerine göre teşekkül etmediği bu oylama ile TBMM Genel
Kurulu'nda tescillenmiştir. Cumhurbaşkanı'nın yeni bir Bakanlar
Kurulu listesi göndermesi gerekir" dedi.
MECLİS BAŞKANVEKİLİ'NDEN ÖNEMLİ MESAJ
TBMM Başkanvekili Aydın, birleşimi açtıktan sonra yaptığı kısa konuşmada, gündeme geçmeden önce, Türk milletinin egemenliğinin sembolü olan Yüce Meclis'i yöneteceği ilk gün, çok kısa duygu ve düşüncelerini ifade etmek istediğini belirtti.
Aydın, şunları kaydetti: "Bugün, milletimizin gözü ve kulağı buradadır. Bugün, Gazi Meclis'in kurtarıcı ve kurucu iradesi buradadır. Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. Bu Meclis, Türk İstiklal Savaşını yapmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bağrından çıkarmış ve en kritik zamanlarda aldığı kararlarla da vatanımızın, milletimizin ve devletimizin bekasını sağlamıştır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle, bütün sorunlarımızın üstesinden geleceğimize olan inancımız tamdır. Buradan vereceğimiz güzel mesajlar ve aldığımız kararlar, ülkemizin en ücra köşelerinde yankı bulmakta, ülkemizin ve milletimizin birliğine ve dirliğine katkı sunmaktadır. Buradaki tutum ve davranışlarımızla seçimlere daha hoşgörülü bir atmosferde gitmek için öncü ve örnek olabiliriz. Bugün burada yapacağımız görüşmelerde kullanacağımız söz ve üslupla güzel bir başlangıç yapabiliriz. Sevgi ve hoşgörü timsali yunus emre’nin dediği gibi; 'Söz ola, kese savaşı, söz ola, kestire başı.' Şairin çağlar öncesinden işaret ettiği gibi, kırıcı ve incitici değil, birleştirici ve bütünleştirici dil kullanmasını özellikle istirham ediyorum."
MHP'Lİ VURAL: BU HÜKÜMETTE MHP YOK
MHP’li Oktay Vural ise şunları söyledi:
“Hukuki bir sonucu olmaz ama siyasi bir sonucu vardır. Bu
kişilerin bakanlık yapmalarını engelleyen bir durum yok ancak
meclis faaliyetlerine katılmalarını engelleyen bir durum var. TBMM
çatısı altında bunu siyasi anlamı anayasaya uygun bir seçim
hükümeti kurulamamıştır. Bu oylamayla bu ortaya çıkmıştır"
"Seçim hükümetinde MHP yoktur. MHP’nin bu süreçle ilgili siyasi
iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu
heyette AKP ile HDP’nin siyasi iradesi bulunmaktadır"
TBMM'DE AK PARTİLİ VE CHP VEKİLLERİ ARASINDA GERGİNLİK
Kurul'da AK Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında
‘darbecilik’ tartışması çıktı.
CHP’li Özgür Özel, usul tartışması isteyerek kürsüye
geldi; koalisyon görüşmeleri sırasında Kemal Kılıçdaroğlu’na
görev vermemesi gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı
eleştirdi. Daha sonra kürsüye gelen AK Partili milletvekili,
Nihat Erim’in CHP’den istifa ederek kurduğu hükümeti örnek
gösterdi.
MECLİS'TEKİ OTURUMDAN ÖZEL
KARELER... (Tıklayın)
ERDOĞAN'A 'DARBECİLİK'
SUÇLAMASI
Özgür Özel, tekrar kürsüye gelerek, Nihat Erim’in o günlerde
yaptığının yanlış olduğunu, Bülent Ecevit’in bu hareket üzerine
Genel Sekreterlikten istifa ederek, CHP’ye en büyük seçim
başarısını yaşattığını söyledi. Özel, Ak Parti’yi eleştirerek
Erdoğan’ı da darbecilikle suçladı.
"BİR AYNAYA
BAKSAYDI..."
Daha sonra kürsüye çıkan AK Partili Mahir Ünal ise "Bir
aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net
görecekti" dedi.
"HABABAM SINIFINA
BAKALIM"
Özgür Özel ise, sataşma olduğu gerekçesiyle tekrar kürsüye
çıkarak “Hadi biraz ortam yumuşasın Hababam
Sınıfı'na bakalım… Hababam Sınıfı'nda herkes var. Türkler var
Kürtler var. Solcular var Ülkücüler var orada bir tek siz yoksunuz.
Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri
orada olamaz” ifadelerini kullandı.
2 Ekim’de dolacak olan Suriye ve Irak tezkeresinin görüşmesine geçildi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasını içeren Başbakanlık Tezkeresi üzerinde siyasi parti grupları söz alacak.
Bu konuda hükümete verilen bir yıllık izin süresini uzatan tezkere üzerinde hükümet adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuşacak. Ayrıca AK Parti Grubu adına İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, CHP Grubu adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray, MHP ve HDP grubundan da milletvekilleri görüşlerini dile getirecek. Milletvekilleri son olarak RTÜK üyeliği seçimi için oy kullanacak.
CHP'DEN TEZKEREYE DESTEK
Bu arada, CHP, Meclis’te oylanacak olan, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Irak ve Suriye’de sınırötesi operasyon yapma yetkisi veren hükümet tezkeresine “evet” oyu verme kararı aldı. Karar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Pazartesi günü Ankara’daki MYK üyeleriyle akşam saatlerinde yaptığı toplantıda alındı. CHP kaynakları, CHP’nin tezkereye “evet” oyu kullanmasının gerekçesini ise, tezkerenin, geçen yıl gelen tezkereden farklı olarak, PKK’nın yanısıra IŞİD’le de mücadeleye yeşil ışık yakması olarak açıkladılar.
"IŞİD İLE CİDDİ ŞEKİLDE MÜCADELE EDİLECEK"
Türkiye’nin çok kanlı bir dönem yaşamakta olduğunu, terörle mücadelenin büyük önem taşıdığını kaydeden CHP kaynakları, ayrıca bugün ele alınacak tezkerenin “IŞİD’le ciddi şekilde mücadele edileceğinin ilk işaretlerini verdiğini” kaydettiler. Ancak CHP’nin aldığı “tezkereye evet” kararına rağmen, TBMM’de parti adına yapılacak konuşmada AKP hükümetlerinin bugüne kadar izledikleri dış politikaya yönelik sert eleştirilerini de sürdürme niyetinde olduğu öğrenildi. MHP’nin de bugünkü oylamada tezkereye “evet” oyu vereceği bildirildi. HDP’nin ise geçici hükümette yer almalarına rağmen tezkereye “hayır” oyu verecekleri duyuruldu.
HDP TEZKEREYE "HAYIR" DİYECEK
Geçici seçim hükümetinde yer alan HDP'li Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ve Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca bugünkü tezkerenin oylamasında olumsuz tutum alacak. Tezkere oylamasını değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Biz tezkereye hiçbir zaman evet demedik. Yetki onlarda, hayır oyu verecek iki bakanımız bakanlıktan azledilirse şaşırmayız. Bizim bakanlarımızı oraya onlar getirmedi" ifadelerini kullandı.
MECLİS GENEL KURULU 9. KEZ TOPLANACAK
Öte yandan, bugün Ali Öztunç’un milletvekilliği adaylığı nedeniyle boşalan RTÜK üyeliğinde, CHP’ye düşen kontenjan için seçim yapılacak. CHP, üyelik için CHP Grubu Basın Danışmanı İsmet Demirdöğen ve milletvekili danışmanı Şafak Akça’yı aday gösterdi. Bu arada, 7 Haziran’da yapılan seçimin ardından Meclis Genel Kurulu bugün dokuzuncu toplantısını yapmış olacak.