Mecliste 301 mesaisi başladı

Abone ol

Türk Ceza Kanunu’nun 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifinin görüşmeleri Meclis'te başladı.

Türk Ceza Kanunu’nun 301 ve 305. maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifinin görüşmeleri AB Uyum Komisyonu’nda başladı.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’ın imzasını taşıyan yasa teklifi, Cuma günü asıl komisyon olan Adalet Komisyonu’nda ele alınacak.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, görsel basın görüntü aldıktan sonra Komisyondan çıktığını, yazılı basının ise çalışmaları izlediğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, kamuoyunun konuyla ilgili bilgilenmesi bakımından yazılı ve görsel basının toplantıyı izlemesi gerektiğini savundu.

MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan, Komisyonda çok sayıda milletvekili, gazeteci ve bürokrat bulunması nedeniyle havasız olduğunu ima ederek, ''Gazeteciler toplantıyı izlesin, ancak azot zehirlenmesi olmaması için pencerelerin açık olması gerekir'' dedi.

Komisyon Başkanı Yakış'ın yaptığı oylamada 7'ye karşı 9 oyla görsel basının görüntü aldıktan sonra Komisyondan çıkması, yazılı basının toplantıyı izlemesi kararlaştırıldı.

''TEKLİF OLARAK GELMESİ SÜRPRİZ DEĞİL''

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, Hükümetin önem verdiği bir konu hakkındaki düzenlemenin tasarı olarak getirileceğini beklediklerini ancak, düzenlemenin teklif olarak geldiğini söyledi.

Teklif sahibi AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, düzenlemenin tasarı yerine teklif olarak gelmesinin, ''Sürpriz olmadığını'' ifade ederek, daha önce Genel Kurulda konuyla ilgili kanun teklifi hazırlığı yaptığına ilişkin sözleri bulunduğunu söyledi.

Kanun teklifi veya tasarının yasalaşması için izlenen usulde bir fark bulunmadığını belirten Kaynak, Türkiye'de 301. maddenin uygulamasından kaynaklanan çeşitli aksaklıkların önlenmesi amacıyla teklif verdiğini bildirdi.

Kaynak, ifade özgürlüğünün, demokratik toplumun gelişmesinin temel koşulu olduğunu belirterek, bu özgürlüğün sınırsız olamayacağını vurguladı.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Müdürü Niyazi Güney de 301. maddenin
uygulanmasında Yargıtayın içtihatları bulunduğunu, bu içtihatlarda, ''Türklük'' ibaresinin, ''Türk Milleti'' olarak algılandığını belirterek, bu doğrultuda değiştirilmesinin uygun olduğunu düşündüklerini söyledi.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, ''Türklük'' ifadesinin Anayasada yer aldığını belirterek, ''Türklük ibaresi Anayasadan çıkarılmadığı müddetçe ceza kanunlarından çıkarılamaz. Anayasanın temel niteliğini hedef alanları koruyan bir yasa çıkarılmaya çalışılıyor'' dedi.

Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu bulunduğunu, Adalet Bakanının ise Yüce Divana karşı sorumlu bulunduğunu anlatan Çakır, kovuşturma açma izninin Adalet Bakanına bırakılması gerektiğini savundu.

TBMM AB Uyum Komisyonunda, teklifin görüşmelerine devam ediliyor.
Günün Önemli Haberleri