Meclisin çalışma raporu
Abone olBülent Arınç, düzenlediği basın toplantısında Meclis'te bu yıl yapılan çalışmaları anlattı.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, siyasetin merkez üssünün Meclis olması yolundaki hedeflerinin büyük oranda gerçekleştiğini söyledi.
Arınç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 22. Dönem 4. Yasama Yılını değerlendirdi. Bülent Arınç, Yasama Yılının başlangıcında açıklanan projelerin tamamına yakınının hayata geçirildiğini bildirdi. 2002 Kasım ayından itibaren tek temel hedefin ''Saygın ve itibarlı bir Meclis'' olduğunu belirten Arınç, ''Meclisimiz, hedeflediği saygın ve itibarlı konumuna her geçen gün daha da yaklaşmıştır. Bu hedefe yaklaşmamızda Milletvekillerimizin katkılarının çok büyük olduğunu belirtmeliyim. Çoğunun sorumlu ve duyarlı davranışları, Meclisimizin itibarını doğrudan etkilemiştir'' dedi.
Meclisin itibarının arttırılmasında siyasi ve kurumsal açıdan yapılan çalışmaların önemine dikkati çeken TBMM Başkanı Arınç, Başkanlık Divanı ve Genel Sekreterlik olarak kurumsal açıdan yapılan çalışmaların sorumluğu bilinciyle 60 civarında proje üretilip uygulandığını kaydetti. Siyasi beyanatlarının, icraatlarının bazı çevreler tarafından beğenilmemiş olabileceğini belirten Arınç, bazen hakarete varan eleştirilerin hiçbiri için mahkemelere başvurmadığını bildirdi.
''Siyasetin merkez üssünün Meclis olması hedefimiz, büyük oranda gerçekleşmiştir'' diyen Arınç, şöyle devam etti: ''Bunun ilk önemli verisi yazılı basında çıkan haber sayısıdır. Meclisimiz hakkında 3 yıl önce aylık ortalama 2 bin 133 haber çıkarken bugün bu sayı 7 bin 104 rakamına ulaşmıştır. Bu artış siyasetin TBMM üzerinden takip edildiğinin önemli bir göstergesidir. Son yasama yılına girerken aynı tutum, aynı özverili çalışma, aynı yenilikçi ve reformcu tavrımızı sürdüreceğiz. 2007 yılında görev süremiz bittiğinde tüm arkadaşlarımla birlikte gelecek kuşaklarımıza saygın, itibarlı ve iyi işleyen bir Meclis bırakmayı yürekten temenni ediyoruz.''
ULUSLARARASI 2 BELGE
Bülent Arınç, daha iyi bir Meclis yönetiminin kurulması amacıyla AB üyesi ülkelerin parlamentolarını inceleyip, üzerinde araştırma yaptıklarını belirtti. Genel Sekreterlik sisteminin AB üyesi ülkeler arasında çok iyi bir düzeyde olduğunu belirten Arınç, HACCP Uluslararası Gıda Standardı Belgesi ile ISO 9001 Uluslararası Kalite Yönetim Sistemi Belgesinin, Genel Sekreterlik yapısının kalitesini büyük oranda artırdığını söyledi. İç Tüzük çalışmalarına da değinen TBMM Başkanı Bülent Arınç, yasama ve denetim faaliyetlerinin daha iyi yapılması amacıyla başlatılan çalışmaların, siyasi partilerin görüşleri alındıktan sonra tamamlanarak Anayasa Komisyonu'na gönderildiğini hatırlattı.
BAŞKANLIK DİVANI KARARLARI
4. Yasama Yılı'nda Başkanlık Divanının 5 toplantı yaparak, 26 karar aldığını anlatan Arınç, bu kararlar içinde en önemlilerini şöyle sıraladı: -Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından önerilen adaylar arasından 27 hayırsever vatandaşımıza TBMM Üstün Hizmet Ödülü verilmesi, -Yeni Genel Sekreterlik, Kütüphane Araştırma Merkezi ve Arşiv Binası'nın yapımı için ulusal bir proje yarışma açılması,
-Milletvekillerinin yasama ve denetim faaliyetlerine destek olmak için oluşturulan Araştırma Merkezi'nin kuruluşu ve çalışma yönetmeliğinin çıkarılması, -Dolmabahçe Sarayı'nın depolarında yer alan eşyaların sergilenmesi için Türkiye'de ilk kez ''Depo Müze'' oluşturulması.
139 KANUN ÇIKARILDI
Bülent Arınç, bu yasama yılında 121 kanun tasarısı ile 248 kanun teklifinin Meclis gündemine geldiğini, bunlardan 139'unun kanunlaştığını kaydetti. Arınç, çıkarılan kanunlardan 8'inin Cumhurbaşkanı tarafından iade edildiğini, Bu kanunlardan 3'ünün Meclis tarafından aynen kabul edilerek, diğer 3'ü ise değişiklik yapılarak yeniden Cumhurbaşkanına gönderildiğini belirtti. Arınç, 4 yasama yılı boyunca çıkarılan kanun sayısının ise 769'a ulaştığını bildirdi. Dokunulmazlıklar konusunda bu yasama yılında, 29 Başkanlık tezkeresi geldiğini, bunlardan 14'ünün Genel Kurulun gündeminde, 13'ünün komisyonda olduğunu, 2'sinin ise geri alındığını ifade eden Arınç, 22. Dönemde gönderilen dokunulmazlık tezkeresi sayısının da 242 olduğunu söyledi. Birinci yasama yılından beri Meclise intikal eden 262 Kanun Hükmünde Kararname'den 237'sinin bu yıla devredildiğini belirten Arınç, geçen yasama yılında olduğu gibi bu yılda yapısal olarak büyük değişimler sağlayan temel kanunlar çıkarıldığını vurguladı. Arınç, çıkarılan kanunlardan önemlilerini şöyle sıraladı: ''Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Bankacılık Kanunu, Kredi Kartları Kanunu, Tarım Kanunu, Trafik Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu, Memurlara Disiplin Affı Kanunu,Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Hakimler, Savcılar ve mülki idare amirlerinin ücretlerini düzenleyen kanunlar. Ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu ve Medeni Kanun'da önemli değişikler yapılırken, 9. Kalkınma Planı da bu dönemde kabul edilmiştir. Bu kanunlar ülkemizin yıllardır beklediği toplumsal ve sosyal yapımızı etkileyen önemli yasal düzenlemelerdir.''
TÜM BİRİMLERDE BİN 791 SAAT 35 DAKİKA ÇALIŞILDI
TBMM Başkanı Arınç, Mecliste bu yasama yılında 123 birleşim ve 539 oturum yapılarak, 711 saat 12 dakika çalıştığını kaydetti. Bu çalışmalar, 33 bin 916 sayfa tutanakla tarihe kaydedildiğini söyleyen Arınç, ihtisas komisyonlarının ise toplam 641 saat 31 dakika çalıştığını ve 9 bin 632 sayfa tutanak tutulduğunu bildirdi. Genel Kurul çalışmalarının yanı sıra tüm birimlerde yapılan faaliyetlerin toplam süresinin bin 791 saat 35 dakika olduğunu kaydeden Arınç, bu çalışmalarla ilgili de 49 bin 495 sayfa tutanak hazırlandığını anlattı.
8 BİN 253 SORU ÖNERGESİ VERİLDİ
Meclisin denetim çalışmaları kapsamında verilen yazılı soru önergesi sayısının bu yıl en yüksek düzeye ulaştığını vurgulayan Arınç, ''Bu yıl 8 bin 253 soru önergesi verildi. Bunlardan 3 bin 465'i cevaplandırıldı. Yazılı soru önergesi sayısı geçen yıla göre yüzde 100 oranında arttı. Sözlü soru önerge sayısı 893 olurken, bu rakamda geçen yıla göre yüzde 200 artış gösterdi. Bu yıl, 7 genel görüşme önergesi verildi. Soruşturma önergesinin verilmediği bu yasama yılında, 3 gensoru önergesi Meclis Genel Kurulu tarafından reddedildi. Bu yıl 64 Meclis Araştırma Önergesi teklif edildi, bunlardan 4'ü için Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu'' diye konuştu. Dilekçe Komisyonuna da bin 643 başvuru yapıldığını belirten Arınç, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun hak ihlalleri konusunda incelemelerde bulunmak üzere 15 ayrı alt komisyon kurduğunu, 864 başvuruyu da değerlendirmeye aldığını bildirdi.
''PARLAMENTER DİPLOMASİ, KURUMSALLAŞMAYA BAŞLADI''
Meclisin dış ilişkilerde etkinliğinin bu yasama yılında da sürdüğünü belirten Arınç, 3 yıldan beri sürdürülen ''parlamenter diplomasi'' çalışmalarının artık kurumsallaşmaya başladığını ifade etti. Türkiye'nin geride bıraktığı yasama yıllarında tüm dünyada ilgi odağı haline geldiğine dikkati çeken Arınç, şöyle devam etti: ''Bu yasama yılında dünya parlamentolarıyla oluşturduğumuz dostluk gruplarına 3 ülke daha eklenerek 82'ye yükselmiştir. Bu dönemde yurt dışından 102 heyet ülkemizi ziyaret ederken, Meclisimizden 183 heyet de yurt dışına çıkarak temaslarda bulunmuştur. İstanbul'da düzenlenen İKÖPAB 4. Konferansı'nın açılışını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'la birlikte yaptık. Bu önemli toplantıya 17 Meclis Başkanı, 8 Meclis Başkanvekili, 7 Heyet Başkanı olmak üzere toplam 47 ülkeden 436 kişi katıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uluslararası alanda tanınmasına katkı sağlayacak önemli bir karar da bu konferans sonucunda Türkiye'nin gayretleriyle alındı. Alınan kararla daha önce 'Kıbrıs Müslüman Türk Toplumu' adıyla bu konferansta gözlemci olarak yer alan KKTC'nin 'Kıbrıs Türk Devleti' olarak katılması önemli bir gelişmedir.''
ARINÇ, GÜNDE ORTALAMA 15 KİŞİYİ KABUL ETTİ
Bülent Arınç, 4. Yasama Yılı'nda 9 devlet başkanı, 8 meclis başkanı ve 8 başbakanın Meclisi ziyaret ettiğini bildirdi. Meclis Başkanı olarak 4. Yasama Yılı'nda 10 yurtdışı, 20 yurtiçi gezisine çıktığını kaydeden Arınç, bu dönemde talep edilen 2 bin 134 randevudan 571'ni kabul edebildiğini söyledi. Başkanlık makamında 3 bin 144 kişi ile yüz yüze görüşme gerçekleştirdiğini, bunun da günde ortalama 15 kişiyi kabul ettiğini ortaya koyduğunu belirten Arınç, görüşme yapılanlar arasında 283 milletvekili, 23 büyükelçi, 34 sivil toplum örgütü, 41 yerli ve 65 yabancı heyetin yer aldığını söyledi. Yurtdışında 12, yurt içinde 27 basın kuruluşuna röportaj verdiğini de bildiren Arınç, TBMM Başkanlığı İletişim Ofisinin, 4. Yasama Yılında 169 bilgi notu, 117 mesaj, 28 değerlendirme raporu, 36 basın duyurusu ve 31 konuşma metni üreterek, 5 ayrı basın toplantısının organizasyonunu gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclisin herkese ait bir kurum olduğunu, herkes tarafından gücü, fonksiyonu ve itibarının korunması gerektiğini belirterek, ''Hepimiz aynı gemide yer alıyoruz. Bu gemi Türkiye'dir ve Türkiye'nin kalbi Meclistir. Yıpratılmış bir Meclis kimseye fayda sağlamayacağı gibi, demokrasimizin de zedelenmesi anlamına gelir'' dedi. Arınç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 4. yasama yılını değerlendirdi. Yatırım ağırlıklı hazırladıkları 2006 yılı bütçesini 340 milyon 866 bin YTL olarak hedeflediklerini, ilk 5 aylık dönemde toplam 112 milyon 990 bin 120 YTL harcandığını bildiren Arınç, bu rakamın, bütçenin yüzde 33'üne karşılık geldiğini ve bir önceki yıla oranla harcamalarda yüzde 4'lük azalma olduğunu kaydetti. Arınç, harcamaların yüzde 64'ünün milletvekili ve personel giderleri, yüzde 14'ünün mal ve hizmet alımı, yüzde 15'inin cari transferler ve yüzde 3'ünün yatırımlardan oluştuğunu belirtti. ''Milletimizin parasını harcarken, büyük bir sorumluluk bilinciyle hareket ederek şeffaf olmaya özen gösterdiğimizin bilinmesini isterim'' diyen Arınç, Meclisin tüm harcamalarının halkın bilgisine açık olduğunu ve yıl boyunca internetten yayınlandığını anımsattı.
''KADRO AZALTILDI''
Bu yasama yılında personel politikalarının, önceki yıllarda olduğu gibi liyakat ve ehliyeti esas alarak yürütüldüğünü ifade eden Arınç, ''uzun vadede büyüyen değil, uzmanlaşarak küçülen Meclis'' politikaları gereği, bugüne kadar kadro artırılmayıp, azaltıldığını vurguladı. Arınç, boş bulunan 400 kadrodan 170'ini iptal ettiklerine işaret etti. Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığının, yaklaşık 250 basın toplantısı için çalışma yaptığını, yaklaşık 2 bin 800 basın aktivitesi konusunda işlem gerçekleştirdiğini belirten Arınç, ''Meclisimiz, yayın alanında başlattığı atağını bu yasama yılında da sürdürerek 17 ayrı kitap ve kitapçığın basımını gerçekleştirdi'' dedi. -92 BİN FATURA GELDİ- Arınç, Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığının, 4. Yasama Yılı'nda, toplam 668 bin 396, günlük ortalama 3 bin 586 ziyaretçiye hizmet verdiğini, bu birimdeki rehberler aracılığıyla yaklaşık 100 bin kişiye Meclisin gezdirildiğini ifade etti. Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapan bilgi edinme birimine yapılan başvuru sayısının geçen yıl 45 olduğunu, bu yıl bin 435'e ulaştığını belirten Arınç, TBMM TV'nin, 4. Yasama Yılı'nda bin saat 58 dakika yayın yaptığını kaydetti. Baştabipliğin, bu yasama yılında toplam 93 bin poliklinik, yaklaşık 35 bin laboratuvar hizmeti verdiğini belirten Arınç, şöyle devam etti: ''Bu yasama döneminde kurumumuza özel ya da resmi sağlık kurum ve kuruluşlarınca 92 bin fatura gönderildi. Sağlık harcamalarımıza ait faturaları kontrol eden Fatura Kontrol Gurubumuz 892 faturayı, yönetmeliğimize aykırı olduğu gerekçesiyle sahiplerine iade etti. Böylece yaklaşık 827 bin YTL'lik haksız ödeme engellenmiş oldu. Ayrıca tedavi yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonucu, bu yasama yılında 6 aylık dönemde ilaç ödemelerinde 1 milyon 605 bin YTL tutarında ciddi bir tasarruf sağlandı.''
2007'DE TEMEL ATMA
Arınç, 7 ay gibi bir sürede ısı merkezinin tamamlanarak, açılışının yapıldığını, tamamı bilgisayarlı ve internet üzerinden kontrol edilebilen ısıtma ve soğutma merkezi sayesinde yıllık yaklaşık 400 bin YTL tasarruf sağlanacağını dile getirdi. Genel Sekreterlik ve Hizmet Binası ile Kütüphane ve Arşiv Binasına yönelik çalışmaların sürdüğünü, binalar için ulusal mimari proje yarışması düzenlendiğini belirten Arınç, en geç 1 Ekim'de yarışma sonuçlarının açıklanacağını, binanın temelini 2007'de atmayı hedeflediklerini kaydetti.
ZİYARETÇİLERDEN 3 MİLYON 235 BİN YTL'LİK GELİR
Dolmabahçe Kültür Merkezinin depo müze olarak dizayn edilmesi, Küçüksu Kasrındaki restorasyonlar ile iskele binasının tamamlanması ve Yalova Atatürk Köşkü bünyesindeki tarihi sinema binasının onarımının, bu yıl içinde tamamlandığına işaret eden Arınç, ''Tarihi mekanlarımızın periyodik bakım ve yenileme çalışmaları aralıksız sürerken, buralarda bulunan objelerin sayım ve tespitleri tamamlanarak, 21 bin 135 adedinin zimmet işlemi yapıldı'' dedi. Arınç, bu yasama yılında 565 bin kişinin, saray ve kasırları ziyaret ettiğini, ziyaretçilerden 3 milyon 235 bin YTL gelir elde edildiğini bildirdi. Sivil toplum örgütleri ve resmi kurumlarca Meclise ait salonlarda 61 aktivite düzenlendiğini ifade eden Arınç, bu etkinliklerin, Meclisin sivil toplum örgütleri başta olmak üzere, halkla bütünleşmesini sağladığını vurguladı.
''MECLİSİN DUYARLILIĞI''
Meclisin, iki sosyal projeyle ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Arınç, 4 bakanlıkla birlikte, okullardaki zararlı madde kullanımına son vermek amacıyla geliştirdikleri ''Sağlıklı Gençlik Sağlıklı Gelecek'' kampanyasının başarıyla uygulandığını belirtti. Milletvekillerinden oluşan Nüfus Kalkınma Grubunca geliştirilen, anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü vurgulayan Arınç, bu iki projenin, Meclisin sosyal duyarlılığını göstermesi bakımından çok anlamlı olduğunu söyledi.
'MECLİS, HEPİMİZE AİT BİR KURUMDUR''
TBMM'nin, millet iradesinin temsil edildiği yegane kurum olduğuna dikkati çeken Arınç, ''Dolayısıyla bu kurumun sahibi millettir. Hiçbir ayrım yapmadan Meclisimiz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bireyi temsil etmektedir. Her bireyin hakkı bu kurumda korunmakta, ülkemize ait her renk ve ses, bu çatı altında temsil edilmektedir'' diye konuştu. ''Bu nedenledir ki Meclisimiz, hepimizin ortak buluşma noktasıdır'' diyen Arınç, TBMM'nin, ortak aidiyet duygusunun yaşanması gereken en önemli kurum olduğuna dikkati çekti. Arınç, buradaki siyasi partilerin dağılımı değil, millet iradesinin temsil edilme fonksiyonunun, bu aidiyet duygusunun temelini oluşturması gerektiğini vurguladı. Arınç, sözlerini şöyle tamamladı: ''Dolayısıyla Meclis, hepimize ait bir kurumdur ve hepimiz tarafından gücü, fonksiyonu ve itibarı korunmalıdır. Ne Meclis Başkanı'nın kimliği, ne siyasi partilerin sayısı, bu sahiplenme duygusunu etkilemelidir. Demokrasimizin sembolü sayılan bu kurum, herkes tarafından savunulmalı, herkes tarafından itibarının artırılması için katkı sağlanmalıdır. Her zaman söylediğimiz gibi, hepimiz aynı gemide yer alıyoruz. Bu gemi Türkiye'dir ve Türkiye'nin kalbi Meclistir. Yıpratılmış bir Meclis kimseye fayda sağlamayacağı gibi, demokrasimizin de zedelenmesi anlamına gelir. Elbette yanlışlarımızın düzeltilmesi istiyoruz, hatalarımızın gösterilmesini istiyoruz. Ancak bunun yapıcı olmasını, Meclisi sahiplenerek yapılmasını daha anlamlı ve yararlı görüyoruz. Bir yasama yılını daha tamamlarken, yüce Meclisimizin, daha nice uzun yıllar milletimizi temsil etmesini, ilelebet demokrasimizin sembolü olmasını temenni ediyoruz. Bu yasama yılını başarıyla tamamlayan, geceleri uykusuz kalan, özveriyle çalışan milletvekillerimizi bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Tüm personelimize de çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.