Meclisi ayağa kaldıran kanun!

Abone ol

Salı günü Albay Dursun Çiçek sivil yargıya ifade verecek. AKP geceyarısı bir kanun çıkardı. AKP 'Türkçe düzeltmesi yaptık' diyorlar ama muhalefet ayakta.

Tam da pazartesi günü 8 albay, salı günü de malum belgede imzası olduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek sivil yargıya 'şüpheli' sıfatıyla ifade vermeye çağrılmışken hükümet gece yarısı operasyonuyla bir kanun çıkardı.

ERDOĞAN: AKLIN NEREDEYDİ? 

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmalarının yolunu açan değişiklik, içeriğinin yanısıra, yöntem nedeniyle de iktidar ve muhalefet arasında tartışma konusu oldu.

BAYKAL: YARGIYI MINCIKLAMAYI BIRAK

Kanunun çıkmasının ardından CHP de MHP de ayağa kalktı. AKP'nin "Türkçe değişikliği" diye lanse ettiği kanunun "Dursun Çiçek" kanunu olduğunu söylediler.

CHP'Lİ OKAY: ALACAKARANLIKTA İŞ BİTİRME

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, askeri mahkemelerin yetkilerini tırpanlama operasyonun gerçekleştirildiği tasarı için partisinin desteğini istemek üzere kendisini ziyaret ederken, bu önergeden hiç bahsetmediğini söyledi. Okay, “Bakan bana önergeyle gelmedi. Bu konudan hiç bahsetmedi” dedi. Okay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ise yapılan değişikliği “alacakaranlıkta iş bitirme” sözleriyle eleştirdi.

DURSUN ÇİÇEK DEĞİŞİKLİĞİ

AKP’lilerin bu önerge ile ilgili “Türkçe’de düzeltme yapmayı amaçladık” bilgisini verdiğini söyleyen Okay, daha sonra kabul edilen düzenlemenin gerekçesine dikkat çekti. Okay şöyle konuştu:

“Böyle bir değişiklik yasa tasarısında yer almıyor. Bu değişiklikle açıkçası siyasal iktidar Dursun Çiçek değişikliği yapmak istiyor. Yapılmak istenen temelde şu: Ergenekon davasında askerleri kişiler zaten yargılanıyor. Fakat CMK’nın 250. maddenin bu fıkrası olduğu sürece eğer bir suç işlenmesinde sadece asker kişiler var, içlerinde siviller yoksa o zaman askeri yargıda yargılanır. Ama bu suç iddiasında asker sivil birlikteyse o zaman özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanlar. ’Hali dahil’ yerine ’Halinde’ ibaresini getirerek bunu da gece yarısı operasyonunda oldu bittiyle yapıyorsanız art niyetlisiniz.”

Okay, “Gece mahmurluğu mu vardı?” sorusuna, “Önergeler gerekçesiyle verilir. Gerekçesinin içinde ’biz Dursun Çiçek’i yargılamak için böyle bir operasyon yapıyoruz’ demiyor. İçeriğe baktığınızda, yapılan değişiklikle birlikte baktığınızda, AB uyum çerçevesinde bir değişiklik yapıldığını görüyorsunuz” karşılığını verdi.

MHP: BİZE TÜRKÇE DÜZELTMESİ DEDİLER HAYIR DEDİK

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, değişiklik önergelelerinin kendilerine verildiğini, bu değişiklik için de ‘Türkçe düzeltmesi’ açıklamasının yapıldığını anlattı. “Hali dahil” yerine “Halinde” ifadesinin sadece bir Türkçe düzeltmesi olamayacağını belirterek, önergeyi incelemek istediklerini AKP’lilere ısrarla vurguladıklarını anlatan Şandır, “Bize gösterilmiş olması, önergeleri tasvip ettiğimiz anlamına gelmez. Bilgimiz olması meselenin vehametini ortadan kaldırmaz. Biz bu önergeye de yasaya da ’Hayır’oyu verdik. Sonuçlarından sorumluluk hükümete aittir” dedi.

Muhalefetin diğer sözcülerinin tepkileriyse şöyle:

'SU UYUR AKP UYUMAZ'


Mustafa Özyürek (CHP
): Son yasalar uzlaşma ile gündemde uzlaşmalar oldu. Muhalefet engelleyici bir tutuma girmedi. Ama AKP güvenilmez bir parti olduğunu bunlarla uzlaşmamak gerektiğini son olayla ortaya koymuştur. Tasarıda olmayan birşeyi geceyarısı önergelerle yasaya yerleştirdiği anlaşılıyor. Bu gruplararası mutabakata aykırı birşey. Bir kez daha anladık ki, su uyur AKP uyumaz.


Oktay Vural (MHP):
Eğer bir düzenleme yapılmak isteniyorsa böyle son dakika önergeleriyle bunların yapılması yöntemini doğru bulmuyoruz. Açık şeffaf bir sistemle getirilir, herkes oturur konuşur. Son dakika geceyarısı geldiği için üzerinde konuşma imkanı dahi olmadı. Şimdi Anayasaya aykırı bir durum var mı incelettiriyoruz.

Rıdvan Yalçın (MHP): Tasarının tümü üzerinde partim adına ben konuştum. Üzerine konuştuğum tasarı ile çıkan kanun bambaşka. Yapılan işin doğruluğunu yanlışlığını tartışma başka birşey ama bu yöntem yanlış. Şu an sürdürülen ve gözaltında tutuklanan insanlar bakımından, yöntemler bakımından, Genelkurmay Başkanı’nın ifade ettiği askere karşı asimetrik psikolojik savaş atmosferinde, böyle bir düzenleme zamanlama bakımından da hiç uygun olmamıştır.

BOZDAĞ: HABERLERİ VARDI

Değişiklikte imzası bulunan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise yapılacak değişikliklerden hem CHP hem de MHP’nin bilgisi bulunduğunu iddia etti. Torba yasa görüşmeleri sürerken, saat Adalet Bakanı Ergin ile birlikte, CHP’li Okay ve MHP’li Şandır ile biraraya geldiklerini belirten Bozdağ, “Kendilerine önerge metinlerini sunup, birlikte okuduk. Ne getirip, götürdüğünü konuştuk. Kaldı kı, önergenin gerekçesi de çok açık. Benden çok daha iyi bir hukukçu olduğuna inandığım Hakkı Süha Bey’in, bu değişikliğin kapsamına fark etmemesini mümkün görmem” dedi.

TOPTAN: ÖNERGEDEN BENİM BİLE HABERİM YOK

TBMM Başkanı Köksal Toptan, gazetecilerin osrusu üzerine TCK ve bazı kanunlarda yapılan değişikliğin, hem askeri hem de sivil mahkemelerin yetkilerinin genişletildiğini söyledi. Söz konusu kanunun ayrıntılarını bilmediğini belirten Toptan, şöyle konuştu: “Muhtemelen burada da aynı şey söz konusudur. Sayın Adalet Bakanı açıklamasında, ’Konuşarak bunu yaptık’diyor. Muhtemelen de öyledir. Bir sorun olduğunu zannetmiyorum.

O gece mutabakatla gündem teşkil edildi. Belki CHP’li arkadaşların önergeden haberi yoktu. Doğrusu benim de haberim yoktu. Muhtemelen konuşarak yapmışlardır.”

ANAYASA'YA AYKIRI İDDİASI

Hukukçular, TCK’da askeri yargının yetkisini daraltan düzenlemenin Anayasa’nın askeri mahkemelerin yetki alanını tarif eden 145’inci maddesine aykırı olduğu, başvuru yapılması durumunda Anayasa Mahkemesi’nden dönebileceği yorumunu yapıyor.

Günün Önemli Haberleri