Meclis saray inşa edecek

Abone ol

Padişah emriyle yıktırılan saray TBMM tarafından yeniden yaptırılacak. Sarayın resimlerine bakıp aynısı inşa edilecek.

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- TBMM, tüm masraflarını kendi karşılayarak, yepyeni bir saray yaptıracak. Saray aslında eski bir saray ve elde sadece eski bir resmi var. Bu resme bakılarak yeniden yaptırılacak saray için TBMM harekete geçti. Başkanlık Divan’nda karar alındı.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli saraylardan birisi olan ancak Ruslar’ın Edirne’yi işgali sırasında içinde bulunan büyük çaplı cephanelik Rusların eline geçmesin diye bizzat padişah emriyle yıktırılan ancak daha sonra yapılmak üzere o dönemde resimleri yapılan Edirne Sarayı’nı Meclis yeniden inşa edecek.

Milli Saraylar kendisine bağlı olan Meclis’in son yapılan Başkanlık Divanı’nda Edirne Sarayı’nın yeniden inşa edilmesi için bütçeden ödenek ayrılması kararlaştırıldı. Saray’ın yapımına 2009’da başlanacak. Divan’a sunulan rapora göre Meclis, sarayla ilgili 3 bin dönüm arazinin kamulaştırmasını da gerçekleştirdi.

3 BİN DÖNÜM ARAZİ

TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında yapılan son Başkanlık Divanı toplantısında, Edirne Sarayı’yla ilgili rapor ayrıntılı olarak görüşüldü. Daha önce TBMM Vakfı’nın sarayın daha önce işgale uğrayan 3 bin dönümlük arazisini yeniden kamulaştırma yaptığı belirtilen raporda, o dönemde sarayın yeniden yapılmak üzere yaptırılan resimleri, rölyeflerinin bulunduğu, aynı şekilde yeniden inşa edilebileceği belirtildi. CHP, MHP ve DTP’li üyelerin de desteğiyle sarayın inşası Meclis’in özel ödeneğinden bütçe ayrılması kararlaştırıldı.

5 TRİLYON LİRA ÖDENEK

Öncelikle Saray’ın yeniden inşası için ön hazırlıkları yapmak üzeri özel ödenekten 5 trilyon lira para ayrılması kararlaştırılan Başkanlık Divanı’nda, 2009 Mali Yılı Bütçesi’nden de sarayın yeniden inşası için ödenek ayrılması uygun görüldü.

EDİRNE SARAYI TARİHÇESİ

Saray-ı Cedid-i Amire (Yeni Saray) - Tunca Nehri kenarına kurulan Yeni Edirne Sarayı'nın yapımına, II. Murat'ın emriyle 1450 yılında başlandı. II. Murat'ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet (Avcı Mehmet) saraya yeni yapılar ekleyerek genişletti. Osmanlı sarayları arasında Topkapı Sarayı’ndan sonra yapılan en büyük saray olan bu saraya Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdıkları ile beraber Bab-ı Hümayun, Alay Meydanı, Babussaade, Arz Odası, Cihannüma Kasrı, Kum Kasrı, Harem ve Enderun gibi bölümler eklendi. 1875'de Ruslar'ın Edirne'yi işgal edeceği haberi üzerine sarayın yakınında bulunan cephanelik Ruslar’ın eline geçmesin diye Vali Cemil Paşa’nın emriyle ateşlendi. Böylece 3-4 gün süren patlama sesleri ile büyük tehlike içinde kalan Edirne kentinin 425 yıllık sarayı harabeye döndü. Sarayın yangını üç gün sürmüş, sarayın yanmayan bölümlerindeki değerli parçalar, arta kalan çiniler Vali Rauf Paşa tarafından bazı yabancı devletlerin temsilcilerine bağışlandı.
7 katlı 46 metre yüksekliğindeki bu yapının üzerinde ortası havuzlu bir gözetleme odası bulunuyordu. Günümüzde kasrın bir kısmı harabe olarak durumakta ve restorasyon adına hiç bir şey yapıldı. Yıllardır kalan parçalar yağmalanırken, saray arazisi de işgale uğradı. Kalan birkaç harabe de kendi kaderine terk edilmişti.

Günün Önemli Haberleri