Meclis olağanüstü toplanıyor

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'nin erken toplanmaya ilişkin yaptığı başvuru hakkında alınan kararı açıkladı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'nin, Meclis'in erken toplanmasına ilişkin başvurusu ile ilgili, ''Anayasa ve İçtüzük'teki çerçeve açısından konunun değerlendirmesini yaptık. Bilinen usuller çerçevesinde gerekli duyuruların yapılması gerekiyor. Zannediyorum, 14 Ağustos günü toplansın diye, bu duyuruyu bugünden itibaren yapacağız'' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM'de gazetecilerin, Meclis'in olağanüstü toplanmasına ilişkin CHP'nin başvurusuyla ilgili sorularını yanıtladı. Geçmiş uygulamaları da dikkate alarak konuyu Anayasa ve İçtüzük çerçevesinde değerlendirdiklerini kaydeden Çiçek, şöyle devam etti:

''1982 Anayasası yürürlüğe girdikten sonra 30'un üzerinde olağanüstü toplantı talebi olmuş. Dolayısıyla Anayasa ve İçtüzük açısından yapılması gereken neyse, geçmiş uygulamaları da dikkate alarak onu yapmaya çalışacağız. Konunun biz Anayasa ve İçtüzük'teki çerçeve açısından değerlendirmesini yaptık. Bilinen usuller çerçevesinde gerekli duyuruların yapılması gerekiyor. Zannediyorum, 14 Ağustos günü toplansın diye bu duyuruyu bugünden itibaren yapacağız. Bizim yapacağımız iş belli bu konularda. Dediğim gibi geçmişte 30'dan fazla örneği var.''

CHP'nin çağrısına AK Parti ve MHP'nin olumsuz yanıt verdiğinin hatırlatılması üzerine Çiçek, ''İşin o kısmını bilemem. Meclis Başkanlığı açısından yapılması gereken sınırlı sayıda iş ve işlem var. Geçmiş uygulamaları da dikkate alarak biz işin o kısmını yaparız. Ondan sonrası artık sayın milletvekillerinin ve parti gruplarının bileceği iştir. O kısmını biz bilemeyiz. Biz, bize düşeni yapmaya çalışırız'' diye konuştu.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI YAPILAMAYABİLİR

TBMM İçtüzüğü'ne göre, TBMM Başkanı doğrudan toplantı çağrısında bulunabileceği gibi, milletvekillerinin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getiriyor. Ancak olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor. Aksi halde çağrı düşüyor.

CHP'nin ise Meclis'te 135 milletvekili bulunuyor. MHP ve AK Parti'nin CHP'nin olağanüstü çağrısına destek vermediği biliniyor. Yani BDP ve diğer bağımsız vekiller CHP'ye destek verse dahi toplantı yeter sayısına ulaşamama ihtimali ağır basıyor.

Günün Önemli Haberleri