Meclis namusu şerhli

Abone ol

Namus Cinayetleri Araştırma Komisyonu'nda "namus" tanımında yer alan kavramlara CHP'li üyeler itiraz etti.

Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu Başkanı Fatma Şahin, "güvenlik güçlerinin, doktorların, hakimlerin erkek bakış açısından sıyrılıp, kadınları anlamaları gerekiyor" dedi.

Şahin, yaptığı açıklamada, komisyon çalışmaları kapsamında İstanbul, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Ankara, Trabzon ve Rize’de konunun muhataplarıyla görüştüklerini söyledi. Şahin, "Sahaya inip, mağdurlarla empati yaparak, ayakları yere basan bir rapor hazırladıklarını" söyledi.

"EYLEM PLANI HAZIRLANMASINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ"
Şahin, töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için ülke çapında ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşları kapsayacak "2006-2010 Töre/Namus Cinayetlerinin Önlenmesine Yönelik Eylem Planı" hazırlanmasını çok önemsediklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, bu konuda toplumu bilinçlendirmek üzere hutbe ve vaazlar vermesi, yazılı ve görsel yayınlar yapması gerektiğini ifade eden Şahin, "Valilik, emniyet, jandarma, belediye, müftülük, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla komiteler kurulmalıdır" dedi.

Kız çocuklarının eğitilmesinin önemine de işaret eden Şahin, yatılı kız bölge okullarının açılması ve yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti. Şahin, Kadın Sığınma Evleri’ndeki kadınlara, buralarda kaldıkları sürede beceriler kazandırılması ve kendi ayakları üzerinde durmalarının sağlanması gerektiğini de söyledi.

"SEVİLMEK VE SEVİLDİĞİMİZİ HİSSETMEK İSTİYORUZ"
Komisyon Başkanı Şahin, Batman’da intihar eden 17 yaşındaki bir genç kızın kardeşinin sözlerinin kendisini çok etkilediğini ifade ederek, şunları anlattı:
"İntihar eden genç kız, eğitimini yarım bırakarak ilkokuldan ayrılmış, oldukça güzelmiş. Buradaki kadınların çoğu gibi yapacak hiçbir şey olmadığı için sürekli televizyon seyrediyormuş. Kızımız, ekranda gördüğü, sanal alemi hayatına uygulamaya çalışmış. Ancak toplum bunu kaldıracak durumda değil. Sonunda oluşan psikolojik problem, genç kızımızı kendine şiddet uygulamaya kadar götürmüş. Kardeşi bize ’sadece sevilmek ve sevildiğimizi hissetmek, önemsenmek istiyoruz’ dedi. Bu çok önemli."

CHP’NİN MUHALEFET ŞERHİ
Öte yandan komisyonun CHP’li üyelerinin, rapora muhalefet şerhikoyduğunu hatırlatan Şahin, "Komisyon olarak çok iyi çalıştık. Demokratik bir yönetim anlayışı sergiledik. CHP’li üyelerimizin talep ettiği herkesi dinledik. Ancak namus kavramının rapora eklenmesinde anlaşmazlık çıktı. Olay farklı boyutlara getirildi. Kadın sorunu, ideolojik bakış açısının altında kaldı" diye konuştu. Damdan düşenleri dinleyerek, ayakları yere basan bir rapor hazırladıklarını ifade eden Şahin, önümüzdeki haftalarda Adalet, İçişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Kadın ve Aile ile Diyanet’ten sorumlu devlet bakanlarına raporu götüreceklerini ve beklentilerini ileteceklerini kaydetti.

NAMUSA BAKIŞ AÇISI
Töre ve Namus Cinayetleri Komisyonu’nun raporunda, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır tarafından yapılan araştırmaya da yer verildi. Söz konusu araştırmaya katılan 430 kişinin büyük çoğunluğu, namus kavramını "karım, bacım annem, dinin emrettiği, kadınların iffeti, kadının cinselliği" olarak tanımlarken; namussuzluk ise "kadının zina yapması, bekaretini kaybetmesi, dedikoduya sebep olması, açık gezmesi, erkeklerle konuşması, açık olması, ailenin istemediği kişiyle evlenmesi, izinsiz dışarı çıkması, dilinin uzun olması" olarak ifade ediliyor.
Katılımcıların yüzde 37.4’ü, zina yapması durumunda "kadının öldürülmesi gerektiğini", ayrıca "kulak ve burun kesme, saç kazıma" gibi yöntemlere de başvurulabileceğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 64’ü ise bu cezayı verecek kişinin, kadının kocası olduğunu düşünüyor. Boşanmayı bir çözüm yolu olarak görenlerin oranı ise yüzde 25’lerde kalıyor.

TÖRE KURBANLARININ YARIYA YAKINI 19-30 YAŞ ARASINDA
Raporda yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü verileri, polis sorumluluk bölgesinde 2000-2005 yıllarında, töre ve namus nedeniyle öldürülen kadınların yüzde 20’sinin 19-25 yaş, yüzde 19’unun ise 26-30 yaş arasında olduğunu ortaya koydu. Mağdurların yüzde 19’unun Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde, yüzde 17’sinin de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde doğduğu görülüyor. Bu olaylarla ilgili şüpheli erkeklerin yüzde 22’si 19-25 yaş, yüzde 18’i 26-30 yaş grubunda bulunurken, "ailesinin namusu temizletilen" 18 yaşından küçük çocukların oranı ise yüzde 9... Doğum yerleri incelendiğinde şüphelilerin, yüzde 24’ünün Güneydoğu Anadolu, yüzde 21’nin de Doğu Anadolu Bölgesi’nde dünyaya geldiği ortaya çıkıyor. Yıllara göre yapılan değerlendirmede, son 6 yılda töre ve namus cinayetlerinde olay yeri itibariyle yüzde 10 oranla Ankara’nın başı çektiği, bunu yüzde 9 oranla İstanbul ve İzmir’in takip ettiği belirtiliyor.

Günün Önemli Haberleri