Meclis içtüzüğü değişiyor
Abone olİçtüzük değişikliği teklifine göre, Meclis Başkanı hakkında milletvekilleri önerge verebilecek.
Meclis Başkanlığı"na sunulan içtüzük değişikliği teklifine göre, Meclis Başkanı hakkında 110 milletvekili güvensizlik önergesi verebilecek.
TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından hazırlanan ve TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin görüşleri alınarak son şekli verilen içtüzük değişikliği teklifi, önemli düzenlemeler içeriyor.
Buna göre milletvekillerinin en az beşte birinin imzalı gerekçeli önergesi ile
TBMM Başkanı hakkında güvensizlik önergesi verilebilecek.
Güvensizlik önergesi, verilişinden sonraki üç gün içinde bastırılarak üyelere dağıtılacak, dağıtılmasından itibaren 10 gün içinde gündeme alınıp alınmayacağı görüşülecek.
Meclis Başkanı, üyesi bulunduğu siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine, görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamayacak ve oy kullanamayacak.
Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı'na vekalet ettiği dönemde TBMM Genel Kurulu'nu yönetemeyecek.
Genel Kurul, her ayın ilk 20 günü çalışacak.
Yapılan diğer önemli düzenlemeler:
İhtisas komisyonlarının bazıları birleştirilerek, sayısı 17'den 12'ye indirilecek. Anayasa ile Adalet, Milli Savunma ile Dışişleri, Çevre ile Tarım, Köyişleri ve Orman, Dilekçe ile İnsan Hakları komisyonları birleştiriliyor.
Genel seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra, ilk Genel Kurul toplantısı için beş gün beklenmeyecek. Sonuçların kesinleşmesinin ertesi günü, milletvekilleri ilk toplantısını yapacak.
Milletvekilleri için etik kurulu oluşturulacak. Etik kurul, Başkanlık Divanı'nın belirleyeceği davranış kurallarının ihlalini incelemek ve gerekirse soruşturmak üzere, en az beş divan üyesiyle oluşturulacak.
Milletvekillerine verilebilecek disiplin cezaları arasına 'konuşma yasağı' da konuluyor.
Parti gruplarının Başkanlık Divanı'nda temsiline açıklık getiriliyor. Başkanvekillikleri, oranı en yüksek olan siyasi parti grubundan başlanarak sırayla dağıtılacak.
Parti grupları oranlarında değişiklik yaşandığında, komisyon ve Başkanlık Divanı'nın üye dağılımlarının nasıl yapılacağına açıklık getirildi. Böyle bir durumda Meclis Başkanlığı, üyesi azalan parti grubundan azalan sayıda üyenin çekilmesini isteyecek.
Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için o yazı veya önergeyi sahibine geri verecek.
Anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri de yeniden düzenleniyor. Anayasa değişiklik tekliflerinin birinci görüşmesinde teklifin tümü üzerinde görüşme açılacak ve maddelerine geçilmesi oylanacak.
Maddelerine geçilmesi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla kabul edilmeyen teklif reddedilmiş sayılacak.