Meclis çok özel iki yasayı görüşecek

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin 3 kanun tasarısı görüşülecek.

Fikir ve sanat eserlerinin devlet nüshası olarak derlenmesi ve saklanmasını öngören kanun tasarısı da ele alınacak.

Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu Tasarısı; her çeşit basma, ozalit, teksir, ofset, optik, manyetik, elektronik ve benzeri başka çoğaltma yöntemleri ile satılmak ya da parasız dağıtılmak üzere üretilen çoğaltılmış fikir ve sanat eserinin derlenmesi, derleme işlemlerini yürütecek birimler ile derlemeye ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Tasarıyla, Türkiye sınırlarında ve dışında derlenecek eserler belirleniyor.

Buna göre, ülke sınırları içinde basılan ve çoğaltılan; kitap, kabartma harfli kitap, kitapçık, ansiklopedi, albüm, atlas ve nota gibi tek başına ya da bir takımın veya bir dizinin parçası niteliğinde olan ayrı yayımlanmış eserler, gazete, dergi, yıllık, bülten, takvim gibi süreli eserler, afiş, kartpostal, gravür, reprodüksiyon, basılı fotoğraf gibi grafik eserler, slayt, film parçası makara, kaset, kartuş, film ve mikroform gibi materyaller, her türlü bilgisayar, müzik ve video cihazlarında kullanılmak üzere üretilmiş ses, görüntü ve veri içeren optik ve manyetik ortamlara kaydedilerek çoğaltılmış eserler, pul ve kağıt para gibi eserler, coğrafik, jeolojik, topografik ya da meteorolojik harita, plan ve krokiler, yurt dışında basımı veya çoğaltımı yapılarak yurt içinde satışı ve dağıtımı yapılan eserler, elektronik ortamda üretilerek kullanıma sunulmuş elektronik yayınlar derlenecek.

Yurt dışında Türkçe olarak basılan ve yurt içinde satışı ve dağıtımı yapılan eserler de derleme kapsamına alınacak.

Ülke sınırları dışında derlenecek eserler ise kanunlar ile ikili ya da çok taraflı anlaşmalar uyarınca, yabancı uyruklu gerçek ya da tüzel kişilerin Türkiye'deki kütüphane, müze, arşiv ve belgeliklerden yararlanarak hazırladıkları eserler ile Türkiye'de yaptıkları arkeolojik kazı ya da araştırmaların yöntem ya da sonuçlarına ilişkin olarak yurt dışında yayımlamış veya çoğaltmış eserlerden oluşacak.

Genel Kurulda, tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta olan yakınlarını ziyaret edebilmeleri ve ziyaretçileriyle yapacakları görüşmelere ilişkin düzenlemeler içeren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin de görüşülmesi bekleniyor.

Genel Kurul, Salı günü 15.00-20.00, Çarşamba ve Perşembe günü ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

MİT KANUNU DEĞİŞİYOR

AB Uyum Komisyonu, yüzde 10 işkolu barajını yüzde 3'e düşüren, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısını, 16 Şubat Perşembe günü görüşecek.

2000 yılından önce emekli olanların maaşlarını düzeltmeyi öngören ve "intibak tasarısı" olarak adlandırılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda 15 Şubat Çarşamba günü ele alınacak.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, orman özelliğini yitirmiş, "2/B" arazisi olarak bilinen Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısını, 15 Şubat günü görüşecek.

TBMM Adalet Komisyonu, MİT mensupları veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişiler hakkında soruşturma yapılmasını da Başbakanın iznine bağlayan kanun teklifini, 14 Şubat Salı günü, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısını da 15 Şubat günü ele alacak.

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilmelerine imkan tanıyan tasarı ise TBMM Adalet Komisyonunda 16 Şubat günü görüşülecek.

Anayasa Uzlaşma Komisyonlarının alt komisyonları, 13 Şubat Pazartesi günü, bazı sivil toplum örgütleri ile üniversitelerden gelen temsilcileri dinleyecek.

Günün Önemli Haberleri