Meclis bu tarihi skandala el koydu

Abone ol

Meclis tarafından daha önce Mimar Sinan Üniversitesi'ne 17 yıllığına tahsis edilen Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nin mezbeleye döndüğü ortaya çıktı.

TBMM Başkanı Çiçek ve Başkanlık Divanı üyeleri 1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi'ne tahsis edilen Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nin içler acısı durumunu yerinde gördü. Tarihi skandala el koyan Meclis, hukuki yollara başvuracak.

Meclis tarafından daha önce Mimar Sinan Üniversitesi'ne 17 yıllığına tahsis edilen Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nin mezbeleye döndüğü ortaya çıktı. Meclis, Veliaht Dairesi'nin durumuyla ilgili mahkeme tespiti yaptırma kararı aldı.

Yerinde inceleme yapan Meclis Başkanı Cemil Çiçek konuyu Meclis Başkanlık Divanı'na getirdi ve tahsis kaldırıldı.

Star'ın ele geçirdiği fotoğraflarda sarayın ne hale geldiği gözler önüne serildi. Meclis Başkanı Çiçek ve milletvekilleri üniversiteye verilen Veliaht Dairesi'ni gezdiklerinde gördükleri manzara karşısında şaşkınlığa düştü. Üniversitenin müze olarak kullandığı yerde değeri milyon dolarları bulan 200 tablo da bulunuyor. Sarayın eşsiz çinilerinin parçalandığı, tarihi duvar süslemelerinin rutubetten döküldüğü, çok sayıda duvar ve duvardaki değerli süslerin üzerinden borular ve kablolar geçirildiği, çivi çakıldığı, aydınlatma için tarihi süslemelerin üzerine florasan lamba monte edildiği, mermer heykellerin ve mermer kısımların kırıldığı, duvar kağıtlarının parçalandığı, çatının aktığı ve üzerinin naylonla kaplandığı ve daha pekçok tahribatın yapıldığı belirlendi.

MAHKEMEYE TESPİT ETTİRECEK

Meclis Başkanlık Divanı Kararı'nda, Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nin 1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi'ne tahsis edildiği belirtilirken, "Dolmabahçe Sarayı'nın ayrılmaz bir parçası konumundaki en önemli kültür miraslarımızdan birinin üniversite tarafından gerekli bakımlarının yapılmadığından tahribata uğraması nedeniyle üniversiteye yapılan tahsise ilişkin söz konusu kararların yürürlükten kaldırılması gerekmektedir" dendi. Bu tespit doğrultusunda da tahsis kaldırıldı.

Veliaht Dairesi'nin zarar görmesi yanında, bodrumu su bastığı, duvarların tahribata uğradığı belirlendi. Meclis Başkanlığı'nın konuyla ilgili ayrıca mahkeme tespiti yaptırma kararı aldığını da ortaya çıktı. Veliaht Dairesi, Sultan Abdülmecit ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde 80 oda 9 salondan oluşan iki katlı iki bina olarak 12 bin metrekare üzerine kuruldu. O dönemde Sultan Abdülaziz, 5. Murat, 2. Abdülhamit, Mehmet Reşat ve Vahdettin burada veliahtlıklarını geçirdi.

Bu arada konu hakkında görüşlerini almak için aradığımız Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın KARAYAĞIZ, telefonlarımıza çıkmadı.

'BU MANZARA BENİ ÜZDÜ'

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, değişik partilerin temsilcilerinin olduğu Meclis Başkanlık Divanı üyeleriyle müzeyi gezdi. Çiçek, üyelere, "Özellikle gözlerinizle görmenizi istedim. Anlatsaydım bu kadar anlamazdınız. Çok üzücü bir manzara" diye yakındı. CHP'li Meclis Başkanlık Divanı üyesi Tanju Özcan, "Rezil durumda. Tahsis amacına uygun değil. Mahkeme tespit yapacak. Tahsis kaldırıldı. Resimler var. Hukuki bir süreç. Binanın ne hale getirildiği, binayı bu hale getirenler hakkında suç duyurusunnda bulunulmasını isteyeceğim. Tahsis yapılan yerden değil de, tarihe dokuya zarar veren insanların cezalandırılmasını isteyeceğim.

Suç duyurusunda bulunulmasını talep edeceğim" dedi. Özcan, özellikle Başkan Çiçek görmelerini istediği için birlikte sarayı gezdiklerini ifade ederek, "Belli sayıda tablo varmış, onlar var mı biliyorum. Binanın içi çok kötü. Tablolar bozulmuş mu, zarar görmüş mü belli değil. Tablolardan bazılarının 10 milyon dolar olduğu söyleniyor" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri