Meclis Başkanı kim olacak koalisyon düğümü çözülüyor

Abone ol

Meclis Başkanı kim olacak sorusunun yanıtı 28 Haziran'da belli olacak. Siyasi kulislere göre Meclis Başkanı'nın kim olacağı sorunun yanıtı koalisyon şeklinin de ortaya koyacak.

ANKARA kulisleri hareketli bir haftaya başlayor. 

7 Haziran Genel Seçimleri sonrası TBMM yarın ilk kez açıklacak, yeni milletvekilleri yemin ederek resmen görevlerine başlayacaklar.

Meclis'in açılmasının hemen ardından ise yeni vekiller Meclis Başkanı'nı seçecek. Normalde rutin bir uygulama olan Meclis Başkanlığı seçimi bu kez koalisyon tartışmalarının gölgesinde bir hayli kritik bir süreci de beraberinde getirecek.

Meclis Başkanlığı için ilk tur seçimin 28 Haziran'da yapılması beklenirken, partilerin tercihleri koalisyon konusunda işaret verebilir.

İŞTE MECLİS'TEKİ KRİTİK TAKVİM

TBMM'nin 25'inci yasama dönemi yarın milletvekili and içme töreniyle başlayacak. TBMM'nin 25. Yasama döneminde ilk işi ise Meclis Başkanı'nı seçmek olacak. 550 milletvekili yarın Meclis kürsüsünde yemin edecek. And içme töreninin yaklaşık 10 saat süreceği hesaplanıyor. Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili olan 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal geçici başkanlık görevini yürütecek. Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç altı milletvekili dönüşümlü olarak eşlik edecek. Baykal, TBMM Genel Kurulu'nda ilk birleşimi açtıktan sonra önce kendisi yemin edecek, daha sonra milletvekilleri illerine göre ve alfabetik sırayla kürsüden yemin edecek. Meclis'in ilk birleşiminde başka bir konu görüşülmeyecek. İlk birleşimin üç oturum halinde ve gece geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor. Yemin töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içecek.

EN GENÇ VEKİLLER

TBMM, en genç altı milletvekilinin listesini YSK'dan istedi. Gönderilen listede 1989 doğumlu HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, 1988 doğumlu AK Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler, 1987 doğumlu HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, 1987 doğumlu AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, 1986 doğumlu HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli ve 1986 doğumlu AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, Meclis'in en genç milletvekilleri olarak yer aldı.

BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

Meclis'in yeminden sonraki ilk işi 26. Başkanı seçmek olacak. Meclis Başkanlığı'na aday olacak isimler yarından başlayarak 27 Haziran Cumartesi saat 24.00'e kadar başvurularını TBMM Başkanlık Divanı'na yapacak. Sonraki 5 günde ise başkanlık için seçim turları yapılacak. Danışma Kurulu'nun toplanarak seçim turlarının ne zaman yapılacağını belirlemesi beklenirken hesaplamalara göre ise Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turu 28 Haziran Pazar günü yapılacak. Gizli oyla yapılacak seçimde ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek. 258 milletvekili bulunan AK Parti, 132 milletvekili bulunan CHP ve 80'er milletvekili bulunan MHP ve HDP'nin sandalye sayıları ilk üç turda sonuç almalarına yetmiyor. Her partinin kendi içinden çıkan adayı desteklemesi halinde dördüncü turda AK Parti ve CHP'nin desteklediği iki aday yarışacak. En çok vekilliğe sahip AK Parti'nin destek verdiği adayın bu durumda seçilmesi mümkün olacak. CHP'nin son tura kadar adayını taşımaya çalışacağı belirtilirken, MHP ve HDP'nin desteği halinde CHP'li adayın seçilmesi mümkün olabilecek. Ancak MHP ile yaşanan koalisyon anlaşmazlığının bu sürece yansıması halinde MHP'nin destek vermeyeceği, HDP'nin desteğinin ise yeterli olmayacağı belirtiliyor. AK Parti'nin ise dördüncü turda desteklediği adayın seçilmesi için dışarıdan desteği ihtiyacı bulunmuyor.

İSMİ GEÇENLER

Adaylık için ismi geçenler arasında AK Parti'de Ayşenur Bahçekapılı, Nabi Avcı, Mustafa Şentop, CHP'de Deniz Baykal, Şafak Pavey, Haluk Koç, Engin Altay, MHP'de Ekmeleddin İhsanoğlu, Ruhsar Demirel ve Murat Başesgioğlu, HDP'de ise Leyla Zana, Sırrı Süreyya Önder ve Hüda Kaya bulunuyor. Genel seçimlerin ardından Meclis Başkanlığı için adaylığa en yakın isim MHP'de Meral Akşener, CHP'de ise Deniz Baykal'dı. Ancak Baykal'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi, Akşener'in de MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından isminin çizilmesi adaylık ihtimallerinin zayıflamasına neden oldu.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINA DİKKAT!

Meclis Başkanlığı seçiminin önemini bugünkü köşesine taşıyan Radikal yazarı Murat Yetkin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü yaptığı açıklamaya dikkat çekti.

Erdoğan'ın hükümet kurma göreviyle ilgili söylediği "Meclis Başkanı seçiminden önce böyle bir niyetim yok" açıklamasını hatırlatan Yetkin, "Meclis Başkanlığı seçimi, artık koalisyon görüşmelerinin bir parçasıdır" dedi.

Yetkin yazısına şöyle devam etti: 

"Geleneksel olarak ve Meclis aritmetiği uyarınca Meclis Başkanları en çok üyesi olan partiden seçilir, böyle olagelmiştir. Bu defa da AK Parti, gerektiğinde Cumhurbaşkanına vekalet edecek bu makamı bırakmak istemeyecektir. Dolayısıyla Davutoğlu’nun (AK Parti’den olsun olmasın) Meclis Başkanı adayına destek olacak parti, büyük ihtimalle AK Parti’nin koalisyon ortağı olacaktır. Böyle bir uzlaşma halinde hükümet Meclis Başkanı seçimini takiben bir kaç gün içinde kurulabilir.

AK PARTİ DIŞINDAN BİR İSİM OLABİLİR Mİ?

Peki, parti liderlerinin birbirlerine başbakanlık ikram ettiği bugünkü gerçek üstü ortamda, Meclis Başkanının AK Parti dışından olması ihtimali var mıdır?
Neden olmasın? Mesala Kılıçdaroğlu “dönüşümlü başbakanlık” istiyor, ilk sıranın da CHP’de olması kaydıyla. Ama siyaset bu, pazarlık meşrudur, ayıp da değildir. Bakarsınız Meclis Başkanı üzerinde bir uzlaşma sağlanır.

DENİZ BAYKAL OLABİLİR Mİ?

Hemen aklınıza Erdoğan ile görüşen Deniz Baykal geliyor değil mi? Neden olmasın? Ama aynı Baykal örneğinde yaşadığımız gibi, siyasette en beklenmedik çözümler bazen en akla gelmeyen isimlerden çıkar. Ahmet Necdet Sezer’in cumhurbaşkanlığında olduğu gibi bu tür bir uzlaşma her zaman herkesi mutlu etmeyebilir, ama neticede bir uzlaşmadır. Dolayısıyla, Meclis Başkanlığı seçimine dikkat edelim: Düğüm orada çözülebilir.

Günün Önemli Haberleri