MEB yeni zeka testleri satın aldı
Abone olMilli Eğitim Bakanlığı-MEB, ABD ve Avrupa'da kullanılan yeni nesil zeka testlerini satın aldı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Rehberlik
ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) 25 yıldır kullanılan zeka
testlerinin yerine, ABD ve Avrupa'da yaygın kullanılan üç ayrı zeka
testi satın aldı.
Bakanlık tarafından saha araştırması için yaklaşık 3 bin öğrenciye zeka testi uygulandı. Yeni testler, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde yeni eğitim öğretim döneminden itibaren kullanılmaya başlayacak.
MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakanlık, RAM'lar ve okullarda bireyleri tanıma, tanılama ve yönlendirme çalışmaları yürütüyor.
Öğrencilerin eğitsel değerlendirme ve tanılama çalışmaları rehberlik ve araştırma merkezlerinde öğretmen, veli gözlemleriyle birlikte psikolojik ölçme araçları kullanılarak yapılıyor. Bakanlık, RAM'larde zekanın tanılanması sürecinde kullanılan psikolojik ölçme araçlarını çeşitlendirmek ve 25 yıl önce kullanılmaya başlayan zeka testlerini güncelleştirmek amacıyla proje başlattı. Bu kapsamda, Bakanlık, ABD ve Avrupa'da zeka testi amacıyla kullanılan üç ayrı psikolojik ölçme aracını telif haklarıyla birlikte satın aldı.
Bakanlık yetkilileri, satın alınan bu zeka testlerinin sahadaki
çalışmalarını 28 ilde sürdürüyor. Zeka testlerinin standartlarının
geliştirilmesi için yapılan saha araştırmasında 3 bin öğrenciye bu
testler uygulandı. Bakanlık yeni zeka testlerini yeni eğitim
öğretim yılından itibaren RAM'larda kullanıma sunmayı
planlıyor.
ÜÇ FARKLI TEST
Proje kapsamında satın alınan psikolojik ölçme araçlarından "Wechsler Testi (WNV)", sözel sorulara yer verilmemiş dile dayanmayan bireysel zeka testi olarak tanımlanıyor. 4-21 yaş arasındaki işitme engelli, konuşma bozuklukları, ana dil problemi, afazi, serebral palsi ve otistik bozuklukları olan bireyler için kullanılıyor. Testin sonunda değerlendirilen bireylere ilişkin IQ puanı veriliyor.
Sözel ve performansa dayanan bireysel zeka testi olan Kaufman Kısa Zeka Testi (Second Edition) ise 4-90 yaş arasındaki bireylere uygulanıyor. Test, bireylerin eğitimle kazanılan yetenekleri, yeni problemleri çözebilme, sözel olmayan yetenek alanlarındaki zihinsel düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılıyor.
Bilişsel yetenekleri ve eğitsel başarıyı değerlendiren Woodcock-Johnson® III Test Bataryası da yurt dışında 2-90 yaşları arasındaki bireylere yönelik geliştirildi. Bilişsel yetenek ve başarı testleri bireylerin öğrenme yetersizliklerini tanılamak, eğitim programlarıyla bireysel eğitim programlarını planlamak, gelişimini değerlendirmek, güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmek amacıyla kullanılıyor.