MEB Velileri eğitecek

Abone ol

Velileri hedef alan “Hayata Sahip Çıkmak” adlı proje, çocukların kötü alışkanlıklardan korunma yöntemini anlatacak



Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencileri şiddete iten sebepler arasındaki alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımının önlenmesi amacıyla bir proje başlattı. Hedef veliler...
Zaman'dan İbrahim Asalıoğlu'nun haberi...


Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencileri şiddete iten sebepler arasındaki alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımının önlenmesi amacıyla bir proje başlattı. Velileri hedef alan “Hayata Sahip Çıkmak” adlı proje, çocukların kötü alışkanlıklardan korunma yöntemini örneklerle ortaya koyacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla geçen sene başlatılan ‘Çocuk ve Gençlerin Risklerden Korunması Projesi’ kapsamında yürütülecek yeni projeyle veliler ve öğrencilere eğitimler verilecek. Risk altındaki çocuklara 11 oturumluk bir program uygulanırken, velilere yönelik düzenlenecek eğitim seminerlerinde ise çocuklarına nasıl davranacaklarına yönelik somut önerilerin yanında bunların yer aldığı 10 bin kitapçık dağıtılacak.

Bakanlık ‘Hayata Sahip Çıkmak’ projesi kapsamında şiddet olaylarına en çok karıştığı saptanan 10-14 yaş grubundaki çocukların aileleri için uyarı ve önerilerin yer aldığı iki de kitap hazırladı. Velilere dağıtılacak kitaba önsöz yazan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ‘günümüz şartlarında çocuk yetiştirmenin gittikçe güçleşen bir zanaat’ olduğunu belirterek, “Karşılaştığımız güçlükler karşısında çaresizliği sıklıkla hisseder olduk. Hepimizin sıkıntılı, tasalı zamanları olabilir. Bu zamanlarda problemlerimizi çözerken aile toplantılarında çözüm geliştirmek, iyi model olmamızı sağlayacak. Onu dinleyin ve paylaşın.” dedi. Çocuk ve gençleri tehdit eden tehlikelerin başında alkol, sigara ve uyuşturucu madde geldiğini vurgulayan Çelik, bunların önüne okul-öğrenci ve veli işbirliğinde geçileceğini ifade etti.


Aileler arkadaştan daha etkili

Çocukların, alkol, sigara ve yasal olmayan madde kullanmaya başlamasında ailelerin izin verici tavırlarının arkadaş baskısından daha önemli olduğu kaydedilen kitapta, velilere şu önerilerde bulunuluyor:

Çocuklarınızla her gün konuşmayı alışkanlık haline getirin. Çocuğunuz hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, onu olumlu aktivitelere ve arkadaşlık ilişkilerine yönlendirmeniz o kadar rahat olur.

Çocuklar yetişkinleri taklit eder. Onlara olumlu model olun. Alkol, sigara veya diğer maddeleri kullanıyorsanız, çocuğunuz da büyük ihtimalle kullanacaktır.

Özel günlerde ve tatillerde kutlamalar için farklı alternatifler bulun. Ailenizle alkol kullanımının kurallarını konuşun.

Tütün ürünlerini bırakmak zor geliyorsa, nikotinin etkileri konusunda çocuğunuzla konuşun. Gençken rahatlıkla bırakabileceğinizi düşündüğünüzü, fakat bağımlılık geliştikçe bunun güç olduğunu bilmesine izin verin.

Yasal olmayan maddeleri veya ilaçları amaçlarının dışında kötüye kullanıyorsanız çocuğunuza çok fazla olumsuz mesaj gönderiyorsunuz. Geçmişte ilaç kullandığınızdan bahsetmeye karar verdiyseniz bu dönemin geride kaldığını vurgulayın.

Alkol ve sigaradan hoşlanmadığınızı çocuğunuza büyümeden öğretin.

Kötü alışkanlıklar edinmede, denetimsiz geçen zamanın büyüklüğü ne kadar fazla ise risk o kadar artmaktadır. Maddeleri kullanmaya ‘can sıkıntısı’ nedeniyle başladıklarını belirten gençler vardır. Çocuklarınızı okul sonrasında yalnız kalmak zorunda kaldığı sürelerde aktivitelere

Günün Önemli Haberleri