Meal yorgunluğuna pratik çözüm
Abone olHürriye'ten Yalçın Doğan köprünün metal yorgunluğunu azaltacak formülü İngiltere'den bir örnekle veriyor.
Geçen hafta meydana gelen tipi nedeniyle Bogaziçi köprüsünde çelik halatın kopması beraberinde köprünün güvenliği tartışma konusu oldu.
Hürriyet yazarı Yalçın Doğan da teknolojik bakımın yanı sıra pratik uygulamaların da önemmli olduğunu yazmış. Doğan, meteorolojik bilgilerin kullanımının köprünün metol yorgunluğunu azaltmada son derece önemli olduğunu belirtmiş.
Prof Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun hatırlatmasını tekralıyor
Asma köprülerde trafik akışı rüzgarın şiddetine göre düzenlenir.
Doğan, Kadıoğlu'nun şu uyarılarını da ekliyor:
Nedir o?.. Köprüde herhangi bir sorun yokken bile, yerine getirilmesi gereken başka kurallar. Meteorolojik ölçümlerle, örneğin rüzgarın ve fırtınanın şiddetiyle ilgili.
Eskiden beri tanıdığım, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu meteorolojik bilgilerin pratik yaşamda kullanılmasına öncülük eden değerli bilim adamlarından biri. Boğaziçi Köprüsü tartışmalarıyla bağlantılı olarak, Kadıoğlu ilginç bilgiler aktarıyor.
Önce şu hatırlatmada bulunuyor: Asma köprülerde trafik akışı rüzgarın şiddetine göre düzenlenir. Sonra da, rüzgarın saniyedeki hızına göre, köprü üstündeki trafiği düzenleyen bir tablo veriyor.
Doğan, İngiltere'deki Severn Köprüsü'ndeki uygulamanın hıza göre trafiğe açıldığını belirtiyor. .Bu köprüyü örnek vermesindeki nedenini ise Boğaziçi Köprüsü ile uzunluk, teknoloji ve diğer etkenler açısından büyük benzerlik göstermesini söylüyor.
HIZA GÖRE ÖNLEM
Yalın bilgi ve önlemler:
Rüzgarın hızı saniyede 15 metre ise, rüzgarın yönüne göre, köprü üstünde hız kısıtlamasına gitmek.
Rüzgarın hızı saniyede 17 metre ise, köprüdeki trafik akışını tek şeride indirmek.
Rüzgarın hızı saniyede 20 metreye çıktığında, köprüyü yüksek araçların trafiğine kapatmak.
Rüzgarın hızı saniyede 27.5 metreye geldiğinde ise, köprüyü trafiğe kapatmak gerek.
Boğaziçi Köprüsü otuz yıldan beri çalışıyor. Otuz yılda kim bilir, kaç kez İstanbul bu rüzgar hızında fırtınalara yakalanıyor. Ama, otuz yılda bir kez bile, rüzgarın hızından dolayı, köprüde bu önlemlerden herhangi birine gidilmesi söz konusu değil!.. Oysa, metal yorgunluğu böyle birikiyor.
Bizde devlet yorgun. O zaman, metal yorgunluğu normal. Ancak, üzerine gidilmezse, çok anormal yorgunluklarla karşılaşmak kaçınılmaz!..