Mayıs ayında ülke gündeminde gerginlik vardı

Abone ol

1 Mayıs kutlamaları, saldırılar ve eylemlerle geçen Mayıs ayında, siyaset gündeminde en fazla yer alan kişi, konu ve olaylar belli oldu. Med...

1 Mayıs kutlamaları, saldırılar ve eylemlerle geçen Mayıs ayında, siyaset gündeminde en fazla yer alan kişi, konu ve olaylar belli oldu. Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı araştırma raporuna göre, 1 Mayıs kutlamaları, Reyhanlı saldırısı ve Gezi Parkı eylemi, ay boyunca gündemde öne çıkan konular oldu.
İnşaat çalışmaları nedeniyle, İstanbul Valiliği’nin Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarını iptal etmesi, ay boyunca siyaset gündeminde en fazla konuşulan olayların başında geldi. İstanbul genelinde toplam 22 bin polisin görev yaptığı 1 Mayıs’ta, Taksim’e çıkmaya çalışan gruplara Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu’nda müdahale edildi. Başbakan Erdoğan, Taksim’de 1 Mayıs’ta yaşanan olaylar nedeniyle sendikalara sert çıkarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaşananlara tepki göstererek Erdoğan’a yüklendi. 1 Mayıs, medyada 42 bin 713 haber ve yazıya konu edildi. Mayıs ayı içerisinde Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlama, Mayıs ayının en çok konuşulan konularından bir diğeri oldu. Bomba yüklü 2 aracın patlaması sonucu 46 kişi hayatını kaybederken, çevrede çok fazla maddi hasar olduğu tespit edildi. Başbakan Erdoğan çözüm sürecini hazmedemeyenlerin bu olayların sorumlusu olabileceğini öne sürerken, İçişleri Bakanı Muammer Güler, olayın Suriye istihbaratı ile bağlantılı kişilerce gerçekleştirildiğini, yardım ve yataklık yapanların Türk vatandaşı olduğunu ifade etti. Suriye ise saldırı ile bir ilgilerinin olmadığını vurguladı. Pek çok siyasetçinin incelemede bulunmak amacıyla ziyaret ettiği Reyhanlı’da, saldırı ile ilgili medyanın yayın yapmasının yasaklanmasına ise CHP başta olmak üzere kamuoyunun tepkisini çekti. Reyhanlı patlaması, medyada 13 bin 507 haber ve yazı ile gündeme geldi.
Topçu Kışlası projesi kapsamında, Taksim’deki Gezi Parkı’nın yıkılmasını engellemek adına başlayan eylemler, bir anda çeşitli illere sıçrayarak genel bir protestoya dönüştü. Gezi Parkı’nın yıkılmasını engellemek amacıyla, parkta nöbet tutan bir grup eylemciye polisin müdahalede bulunması üzerine, toplumun çeşitli kesimlerinden binlerce kişi Taksim’e akın etmeye başladı. Eylemlerin 5. gününde, polis Taksim’den çekilirken, olaylar Beşiktaş başta olmak üzere İstanbul’un çeşitli semtlerinde ve Ankara, Adana, İzmir gibi kentlerde sürmeye devam etti. Konuyla ilgili Başbakan Erdoğan, parkın yıkılmasına karar verildiğini ve bu karardan dönülmeyeceğini açıklarken, CHP’li siyasetçiler eylemcilerle birlikte Gezi Parkı’nda yer alanlar arasındaydı. Konuyla ilgili medyada 7 bin 162 haber ve yazının yer aldığı tespit edildi.

SİYASET GÜNDEMİ
Ayın siyaset gündemi raporuna göre, Mayıs ayı boyunca medyanın en çok yer verdiği siyasi parti Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanılmasına izin verilmemesi ile ilgili haberler, 3 gün süren Kızılcahamam Kampı, alkollü içkilerin reklamlarının yasaklanmasına yönelik düzenleme, AK Parti hakkında çıkan haberler arasında ön sıralarda yer aldı. AK Parti Mayıs ayında 164 bin 372 haber ve yazı ile konuşuldu.
Medya Takip Merkezi’nin siyaset gündemi araştırmasına göre, Cumhuriyet Halk Partisi ay boyunca en çok konuşulan ikinci siyasi parti oldu. Yerel seçim çalışmaları kapsamında, 28 ilde 420 bin seçmenle yüz yüze görüşme yapan CHP’de, partinin yenilikçi kanadı tarafından çözüm sürecine destek veren Barış ve Demokrasi bildirisine imza atılması, ulusalcıların tepkisini aldı. Kendi içindeki ‘ulusalcı-yenilikçi’ kavgası ile de medyada sıklıkla yer bulan CHP, ay boyunca 126 bin 870 haber ve yazı ile konuşuldu.
Mayıs ayını kapsayan araştırmaya göre, Milliyetçi Hareket Partisi, medyanın en çok yer verdiği bir diğer siyasi parti oldu. Çözüm süreci ile ilgili suç duyurusunda bulunan MHP, sorumluların, "PKK’lıların serbestçe sınırdan çıkıp gitmesi" konusunda anayasal suç işlediklerini iddia eti. Başbakan Erdoğan’ın “2014’te 3 sandık gelebilir.” yönündeki açıklamalarına, Anayasal sürece baskı teşkil ediyor gerekçesiyle tepki veren MHP, Mayıs genelinde 53 bin 687 haber ve yazıya konu edildi.

ERDOĞAN EN ÇOK KONUŞULAN LİDER
MTM’nin aynı araştırmasına göre, ayın medyada en fazla konuşulan siyasetçisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Ay içerisinde ABD Başkanı Barack Obama’yı yaklaşık 100 kişilik iş adamı kafilesi ile ziyaret eden Erdoğan, ABD lideri ile Suriye, Irak, İran, Ortadoğu barışı ve transatlantik ekonomik işbirliğine Türkiye’nin katılımı başlıklarını görüştü. Gezi Parkı eyleminde, protestoların hedefinde yer alan Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamaları ile de ay içerisinde medyada konuşuldu. Nisan ayına göre haberlerinde yüzde 35 azalma görülen Başbakan Erdoğan, toplamda 144 bin 664 haber ve yazı ile gündeme geldi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ay boyunca medyanın en çok yer verdiği ikinci siyasi isim oldu. Reyhanlı’da gerçekleşen bombalı saldırı sonucu, bölgede incelemeler yapan Kılıçdaroğlu’nun, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu ile toplantı için bulunduğu Brüksel’de, Başbakan Erdoğan’a yönelik eleştirileri Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda’nın tepkisini çekti. Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı Suriye lideri Esad’a benzeten sözleri nedeniyle oluşan kriz üzerine Kılıçdaroğlu-Swoboda ikili görüşmesi iptal oldu. Kılıçdaroğlu toplamda 39 bin 763 haber ve yazı ile medyada konuşuldu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri