Mayıs ayında ekonomide bunlar konuşuldu

Abone ol

Medya Takip Merkezi (MTM), Mayıs ayında medyada en fazla konuşulan ekonomi başlıklarını belirledi. IMF’ye olan borcun ödenmesi ve 3. havalim...

Medya Takip Merkezi (MTM), Mayıs ayında medyada en fazla konuşulan ekonomi başlıklarını belirledi. IMF’ye olan borcun ödenmesi ve 3. havalimanının ihalesi ekonomi basınında öne çıkarken, medyada en fazla ses getiren ekonomi başlığı ise yatırım oldu.
Mayıs ayında ekonominin en çok konuşulan olaylarını ortaya koyan rapora göre yatırım ve ilgili haberleri, ayın medyada en fazla öne çıkan ekonomi başlığı oldu. İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı, yatırım haberlerinin başında yer alırken, Ernst & Young’ın araştırmasına göre, 2012 ilk çeyreğine oranla 2013’ün ilk 3 ayında Türkiye’ye yapılan yatırımların yüzde 40 oranında artması ve kredi derecelendirme kuruluşu Moodys’in Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” seviyesine yükseltmesi, yatırım ile ilgili medyada yer alan haberler arasındaydı. Yatırım, Mayıs ayında 76 bine yakın haber ve yazı ile gündeme geldi.
Medya Takip Merkezi’nin aynı araştırmasına göre, ay boyunca ekonomide en fazla öne çıkan ikinci başlık ise vergi oldu. Bir önceki aya oranla medyada yüzde 35 daha fazla konuşulan vergi, toplamda 44 bini aşkın haber ve yazıya konu oldu. Varlık barışının yanı sıra vergi affının da olacağı söylentilerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten itiraz gelirken, vergi rekortmenlerinin 2012’deki toplam vergi tutarlarının bir önceki yıla göre 30 milyon lira gerilediği açıklandı. Vergiyle ilgili Mayıs ayında öne çıkan bir diğer konu ise, meclise sunulan Gelir Vergisi Yasa Tasarısı’ydı.
Ayın medyada en fazla yer bulan bir diğer ekonomi başlığı ise ihracat oldu. Geçen yıla oranla Nisan’da yüzde 4.9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar olması, Mayıs ayında ihracatın medyada öne çıkan haberleri arasındaydı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıklamasına göre, 2013 ilk 4 aydaki ihracat yüzde 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 11 artışla 153 milyar 485 milyon dolar oldu. İhracat ay genelinde medyada 41 bin 46 haber ve yazı ile yer buldu.

AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ
"- Türkiye, Uluslararası Para Fonu (IMF)’ye olan borcunun sıfırladı.
- Dünyanın en büyüğü olacak İstanbul 3’üncü havalimanı ihalesine çılgın teklif geldi. İhalede 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi 22.1 milyar Euro’yla Cengiz-Limak-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vererek ihaleyi kazandı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnafın Halkbank’tan kullanacağı kredilerin faizlerini düşürdüklerini açıkladı.
- Türkiye ile Güney Kore arasındaki serbest ticaret Mayıs ayı içerisinde başladı. Bu ticaret kapsamında, 6.2 milyar dolar olan dış ticaretin kısa vadede 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
- Avrupa ülkelerindeki ekonomik kriz ve buna bağlı sektörel daralma nedeniyle aylar itibarıyla dalgalı bir seyir izleyen otomotiv ihracatı, Nisan’da yüzde 8,6’lık artış kaydetti.
- Ernst & Young’ın araştırmasına göre, Türkiye’de 2013 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen toplam birleşme ve satın alma işlem sayısı 73, işlem hacmi ise yaklaşık 8 milyar dolar oldu.
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun verilerine göre, yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak, 277 bin 550’den 382 bin 616’ya çıktı.
- Fransız gıda ve içecek üreticisi Danone, şişelenmiş su ve maden suyu üreticisi Sırma’nın yüzde 50.1’ini satın almak üzere anlaştı.
- Yargıtay 3’üncü Hukuk Dairesi, emekli ikramiyesinin haczedilemeyeceği yönündeki genel uygulama ve mahkeme kararlarının aksine "haczedilebilir" kararı verdi. Bu karara göre bugüne kadar maaşının tamamının haczedilmesinin yolu açılmış oldu.
- Gösterge faizdeki düşük seyir ve not artırımı beklentisiyle yükseliş trendine giren Borsa İstanbul ay içerisinde 90.372 puanı görerek bir rekora imza attı.
- Varlık Barışı’nın da içinde yer aldığı "torba kanun" tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir basamak artırarak, "Ba1"den, "Baa3"e yükseltti, görünümünü "durağan" olarak teyit etti.
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Çukurova Grubu’ndan olan alacaklarının tahsili amacıyla Gruba ait Show TV ve BMC’nin yönetimini devraldığını duyurdu.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "En son yayınlanan ve güncellenen fiyatlarla beraber, 27 AB üyesi ülkenin en ucuz elektrik fiyatlarının oluştuğu ilk 5 ülkedeyiz, en ucuz doğalgaz fiyatlarının olduğu birinci ülkeyiz" dedi.
- Meclis’te kabul edilen Torba Kanunu’yla artık 18 yaşına kadar olanların, şartsız olarak genel sağlık sigortalı sayılacağı belirtildi".
(İHA)

Günün Önemli Haberleri