Mavi Tünel'de yarı yol tamamlandı
Abone olKonya Ovası Projesi'nin (KOP) en önemli ayağı olan Mavi Tünel'de yarı yol tamamlandı.
Türkiye'de tahıl tarımının en önemli merkezi olan Konya Ovası'nda bir dönüm noktası olacak ve büyük çoğunluğunda kuru tarım yapılan bölgeleri sulu tarıma kazandıracak olan Konya Ovası Projesi'nin (KOP) en önemli ayağı olan Mavi Tünel'de yarı yol tamamlandı.
Göksu Nehri'nden gelen ve Akdeniz'e akan suların Konya Ovası'na aktarılmasını amaçlayan KOP'un önemli ayağı olan Mavi Tünel inşaatında ışığın görülmesine az bir süre kaldı.
Göksu Nehri'nin önüne kurulan Bağbaşı Barajı'nda biriktirilen suyu Çarşamba Çayı'na aktaracak olan ve 4.2 metre çapında ve toplam uzunluğu 17 kilometre olacak olan Mavi Tünel'de proje takvimi öne çekildi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla öne çekilen takvim gereği vardiyalar 3'e çıkarıldı.
Yerin yaklaşık 200 metre altında devam eden tünel kazma çalışmalarında vardiyaların artırılmasıyla günde 25 metre olan tünel kazma çalışması günde 35 metreye çıkarıldı. 400 işçinin görev aldığı çalışmalarda yurt dışından getirilen ve boyu 170 metre olan tünel kazma makinesi de aralıksız çalışmasını sürdürüyor.
MAVİ TÜNEL İÇİN KESİN TARİH BELİRLENDİ
4 Temmuz 2007 tarihinde kazı çalışmalarına başlanan ve sözleşmede bitirme tarihi 7 Haziran 2012 olarak belirlenen Mavi Tünel inşaatında, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun direktifiyle takvim yaklaşık 1 yıl öne çekildi. Konya Ovası'ndaki su sıkıntısının artması nedeniyle bu kararı aldıklarını belirten Bakan Eroğlu, Mavi Tünel'in bitirilme ve ovaya su verilme tarihi olarak 17 Aralık 2011 saat 13.59'u açıkladı. Tünelin bu tarihe yetişmesi amacıyla vardiyalar 3'e çıkarılırken, 25 metre olan günlük
tünel kazma mesafesi de 35 metreye çıkarıldı.
PROJENİN YÜZDE 63'Ü TAMAMLANDI
Proje bedeli olarak 93 milyon euro belirlenen Mavi Tünel'de şu an için parasal gerçekleşme oranı yüzde 60 olurken, fiziki gerçekleşme ise yüzde 63 oldu. 2009 yılı sonuna kadar 17.5 kilometre ulaşım yolu, 583 metre derivasyon tüneli, 130 bin metreküp dolusavak kazısı ve beton işlemi, 995 metre klasik tünel kazısı beton kaplama işlemi, 841 bin metreküp Mavi Tünel portal kazısı ve 6 bin 235 metre tünel kazısı ve segment kaplaması tamamlandı.
2010 yılı Haziran ayına kadar ise dolusavak beton imalatının tamamlanması, 8 bin 300 metre tünel kazısı ve kaplama işlemi, 995 metrelik klasik tünel kazısının betonlama işlemi, kapak şaftı ulaşım yolu ile ulaşım galerisi kazı çalışmaları ile Avşar kanalı kazıları tamamlandı.
2010 YILI İÇİN 18 MİLYON EURO ÖDENEK
Bağbaşı Barajı'yla birlikte toplam 93 milyon euroya mal olacak olan Mavi Tünel Projesi'nde 2009 yılında hükümet tarafından 55 milyon 678 bin euroluk ödenek ayrılırken, bunun 25 milyon 420 bin euroluk kısmı kullanıldı. Bu yıl için ayrılan ödeneğin ise 18 milyon 968 bin euro olduğu bildirilirken, bunun 10 milyon 258 bin euroluk kısmının kullanıldığı, 8 milyon 709 bin euroluk kısmının ise ileride kullanılacağı ifade edildi.
KONYA OVASI SULU TARIMLA TANIŞACAK
Türkiye'nin en az yağış alan bölgesi olan Konya Ovası, Türkiye'de tahıl üretiminin yüzde 30-35'lik bir kısmını karşılaması nedeniyle Türkiye'nin tahıl ambarı olarak biliniyor. Tahıl üretimi yapılan arazilerde yeterli su kaynağı olmadığı için arazilerinin büyük çoğunluğunda kuru tarım yapılan Konya Ovası'nda KOP'un hayata geçmesiyle kuru tarım yapılan bölgelerde sulu tarıma geçilebilecek.
Suyun az olması nedeniyle farklı ürün desenlerinde üretim yapamayan üreticiler ise, Göksu'nun ovaya akmasıyla daha değişik ürünleri yetiştirme şansı bulabilecek. Yaklaşık 650 bin hektar alanı suya kavuşturacak olan projeyle yüzde 50'leri aşacak bir ürün artışı yaşanması bekleniyor.
Ovaya aktarılacak su sadece tarımda değil, günlük tüketim ve endüstriyel kullanım için de ovaya büyük katkı sağlayacak. Yıllık 100 milyonu içme, 320 milyonu sulamada olmak üzere yıllık 420 milyon metreküp suyu ovaya taşıyacak olan projeyle istihdama da büyük katlı sağlanmış olacak.