Matmazeller madam olsun

Abone ol

Fransa’da femistler hükümete bir dilekçe sunarak, kadınlara hitap biçiminin değiştirilmesini talep ettiler.


Fransa’da femistler hükümete bir dilekçe sunarak, kadınlara hitap etme biçiminin değiştirilmesini talep ettiler.


Eylemcilere göre kadınların isimleri önünde Matmazel veya Miss gibi unvanların resmi idari belgelerde kullanılmak durumunda bırakılması ayrımcılık yaratıyor. Çünkü erkek sadece cinsiyetini beyan etmiş olurken, kadın medeni halini de ortaya koyuyor.



Fransa’daki en büyük feminist grup olan “Les Chiennes de Garde” (Le Şiyen dö Gard) ya da Çoban köpekleri adlı hareket bu değişikliğin “Fransa’da maço değerlere boyun eğmeye son verilmesi”ni sağlayacağı görüşünde...

Fransa’da bir hanıma kibarca Bonjour dediğinizde peşine hemen bir madam veya matmazel eklersiniz. Ama hangisini söyleyeceğinizi seçmek biraz risklidir. Pek çok kadın matmazel diye hitap edilmek için fazla yaşlı bulunacakları günün gelmesinden korkar. Fransız feministler hükümetin artık bu unvanın kullanılmasını tamamen kaldırmasını istiyor.

İddialarına göre, bu ayrım şimdilerde sadece erkeklerin kadının bekar olup olmadığını anlayarak cinsellik niyetle yaklaşmasına yarıyor.

Kendilerine çoban köpeği adını veren feminist grup hükümete sunduğu dilekçede, İngilizcede kullanılan Ms gibi ara bir formül yaratılması yerine, tüm kadınlar için evli olup olmadığına ve yaşına bakılmaksızın madam’a geçilmesini öneriyor.

Fransız dilinin koruyucusu durumundaki “Academy Français’nin bunu kabul edip etmeyeceği ise apayrı bir tartışma konusu... Örneğin Akademi, kadın bakanlara erkekler için kullanılan “Le” ön belirteciyle,, “Madam Le Ministre” denmesinde ısrarlı. Bu nedenle belki de konu ancak ülkenin bir kadın cumhurbaşkanı olduğunda çözülebilecek...

BBC TÜRKÇE

Günün Önemli Haberleri