Matematik fobisinin sebebini açıkladı

Abone ol

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Aslında bizde matematik fobisini oluşturan, bizim eğitim sistemimiz. Çocuklarımızın bunda hiçb...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Aslında bizde matematik fobisini oluşturan, bizim eğitim sistemimiz. Çocuklarımızın bunda hiçbir suçu, günahı yok. Her yaş grubunda somuttan soyuta bir düşünme gelişimi vardır” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde düzenlenen Matematik Sergisi’nin açılışına katıldı. Sergi açılışında konuşan Işık, üniversite sınavında ilk iki tercihinin matematik olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Birinci tercihim Boğaziçi Matematik’ti, kazanmıştım ama yabancı dil barajı vardı o dönemde, girememiştim. İkinci tercihim ODTÜ Matematik Eğitim’di, orayı kazandım ve okudum. Kazanamasaydım, üçüncü tercihim Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ydi, orayı kazanıyordum. Takdir-i İlahi, siyaset nasip oldu" diye konuştu.

"SUÇLU EĞİTİM SİSTEMİ"
Türkiye’de en önemli sorunlardan birinin de matematik eğitimi olduğunu belirten Bakan Işık, toplumun önemli bir kesiminde matematik fobisi olduğunu ifade ederek, "Aslında bizde matematik fobisini oluşturan, bizim eğitim sistemimiz. Çocuklarımızın bunda hiçbir suçu, günahı yok. Her yaş grubunda somuttan soyuta bir düşünme gelişimi vardır. Eğer siz, öğrencinin yaşıyla doğru orantılı olan somuttan soyuta gelişimi, eğitim müfredatına iyi yansıtmazsanız, çocuğun soyut algısı çok gelişmemişken ona soyut kavramları yüklemeye çalışırsanız, yavrularımızın çok önemli bir kısmını matematikten soğutursunuz, korkutursunuz, hatta matematik dediğiniz zaman insanlar kaçacak yer arar. Şu anda maalesef üniversite sınavlarında sıfır çeken öğrenci sayısının fazlalığını, bununla irtibatlandırmamız gerekiyor” dedi.
Bakan Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanlığının, müfredat basitleştirilmesi ile somut düşünceden soyut düşünceye geçiş aşamalarına paralel bir müfredat hazırladığını ve bildiği kadarıyla şu anda uygulamaya girdiğini kaydederek, "Artık öyle çok soyut formüller verip öğrencilere takla attırmanın gereği yok" ifadesini kullandı.

"SIÇRAMA EŞİĞİNDEYİZ"
Bakan Işık, şu an Türkiye’nin teknolojide bir sıçrama yapmanın eşiğinde olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık orta ve orta yüksek teknolojiye geçmek, teknoloji geliştirmek zorundayız. Matematik olmadan, temel bilimler olmadan da teknolojinin gelişmesi mümkün değil. Hele hele İslam dünyasının son 300 yılındaki en önemli geri kalma sebebi, temel ve sosyal bilimlere verdiği değeri azaltmasıdır. Siz eleştirel düşünen, sorgulayan, hayata sadece basma kalıp yaklaşımlarla değil de hayatı anlamaya çalışan bilimlere değer vermezseniz, teknolojiyi geliştirmeyi başaramazsanız. Son 300 yılda İslam dünyasının girdiği girdap, maalesef bu girdaptır. Temel ve sosyal bilimlere değer vermemesidir. Felsefe eğer bir toplumda hak ettiği yeri almıyorsa, o toplumda gelişmenin uzun süreli, sürdürülebilir olmasının şansı yok. Matematik eğer bir toplumda hak ettiği yeri almıyorsa, o toplumun geleceğe güvenli bakma şansı yok”
Konuşmanın ardından Bakan Işık, matematik sergisini gezerek öğrencilerle sohbet etti.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri