Masadaki müzakereler meydanlardakileri tatmin etmedi
Abone olMısır'da hükümetin muhaliflerle ilk görüşmesinde, yeni anayasa için bir komisyon kurulması kararlaştırıldı, ancak Müslüman Kardeşler 'Mübarek istifa etmedikçe masaya dönmeyiz' diyor. Tahrir Meydanı'ndaki eylemler de sürüyor.
Mısır'da yönetim ile muhalefet grupları arasındaki görüşmeler, ülkedeki krizi sona erdirebilecek bir sonuç getirmedi.
Cumhurbaşkanı Mübarek'in atadığı yeni kabine, bu ortamda bugün ilk kez toplanıyor.
Hükümet dün yapılan görüşmelerde bir dizi formül önerdi, ancak muhalefet tavizlerin yererli olmadığını belirtiyor.
Cumhurbaşkanı yardımcısı Ömer Süleyman başkanlığındaki görüşmelere katılan altı grup arasında, gençlik grupları ve bir akil adamlar heyetinin yanında, hükümetle ilk kez masaya oturan siyasi yasaklı Müslüman Kardeşler hareketi de var.
Mısır devlet televizyonu tarafların anayasal değişiklik önerilerinde bulunacak bir ortak komisyon kurma konusunda anlaştıklarını söyledi. Komisyon anayasal reform önerilerini Mart'ın ilk haftasında açıklayacak.
Ancak Müslüman Kardeşler, görüşmelere devam etmek için Mübarek'in istifası, parlamentonun feshi, olağanüstü hâl yasalarının kalkması ve siyasi mahkumların serbest bırakılması şartlarının yerine getirilmesini istiyor.
Hareketin temsilcisi Essam El Erian, 'Taleplerimiz hala aynı. Çoğu talebimize yanıt verilmedi. Bazı taleplerimize yüzeysel karşılıklar verildi' dedi.
Görüşmelere katılmayan, ancak bir temsilcisi aracılığı ile Süleyman ile haberleşen Nobel barış ödüllü diplomat Muhammed el Baradey ise, Mübarek'in görevden ayrılması ve üç kişilik bir başkanlık heyetinin ülkeyi seçime hazırlaması önerisini desteklediğini söyledi.
ABD yönetimi de benzer bir öneriyi gündeme getirmişti.
Eylemlerin başından bu yana halkın meşru taleplerine yanıt verilmesi çağrısı yapan Washington, Mübarek üzerindeki baskıyı da sürdürüyor.
'Müslüman Kardeşler gruplardan sadece biri'
ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'ın protesto eylemlerinden önceki durumuna geri dönemeyeceğini söyledi.
Obama Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yönetimi aleyhindeki eylemler karşısında ülkede değişimin daha sonra değil, şimdi başlaması gerektiğini belirtti.
Bununla birlikte, Mübarek sizce görevden ne zaman ayrılacak şeklindeki bir soruya; "bunu sadece kendisi biliyor" diye yanıt verdi.
Fox News kanalına mülakat veren Obama, Mısırlıların serbest ve adil seçimler istediğini belirtirken, Müslüman Kardeşler grubuna da değindi.
Obama, muhalefetteki en etkili siyasi grupların başını çeken Müslüman Kardeşler için "kesimlerden sadece birisi" dedi ve arkalarında çoğunluk desteği olmadığını belirtti.
Meydanda kamp
Yönetim karşıtları Mübarek'in hemen istifasını istiyor
Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda ise binlerce kişi eylemlere devam ediyor. Dün de on binlerce kişi yine Kahire başta olmak üzere çeşitli kentlerde protesto gösterileri düzenledi.
Tahrir Meydanı'na kamp kuran göstericiler Mübarek görevden ayrılana dek eylemlerine son vermeyeceklerini belirtiyor.
Eylemler 25 Ocak'tan bu yana ülkeyi felç etti. Pek çok devlet dairesi meydan çevresinde bulunuyor ve protestocuların kampı meydana giriş çıkışı etkiliyor.
Ayrıca meydana çıkan yollarda hala çok sayıda tank var.
Ancak Mısır'da hafta başı olan dün, bazı okullar bir haftayı aşkın süredir ilk kez açıldı.
Bankalar da üç saat kadar hizmet vermek üzere açılınca, önlerinde uzun kuyruklar oluştu.
Merkez Bankası, olası toplu mevduat çekimi olasılığına karşı 36 milyar dolarlık döviz rezervi kullanılabilir hale getirdi.
Ancak pek çok dükkan ve işyeri günlerdir kapalı olduğu için temel ihtiyaç maddelerine ulaşmak bile güçleşti.
Hükümet tahminlerine göre, gösteriler nedeniyle ekonomi her gün en az 310 milyon dolar zarar ediyor.
İktidar partisinde revizyon
Protestolara yanıt olarak kabinede değişikliğe giden ve cumhurbaşkanı yardımcılığı makamı oluşturan 82 yaşındaki Mübarek, Eylül'de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayacağını ilan etmişti.
Mısır lideri istifa taleplerini reddederek ''ayrılırsam kaos olur'' diyor ve bundan Müslüman Kardeşler'in faydalanacağını kaydediyor.
Mısır'da önceki gün de iktidar partisinin lider kadrosu görevinden istifa etmişti.
Ayrılanlar arasında protestolar başlayana kadar Mübarek'in en güçlü halefi olarak görülen oğlu Cemal de var.
Partinin yeni genel sekreteri Doktor Hüssam Bedrevi oldu.
Bedrevi Mübarek ailesine yakın bir isim ancak önde gelen bir reformist olarak biliniyor.
Cumhurbaşkanı Mübarek'in atadığı yeni kabine ise, bu ortamda bugün ilk kez toplanıyor.