Mars'ta su olduğu kanıtlandı!

Abone ol

Opportunity, en son analizlerinde Endeavour kraterinin, su varlığında çeşitli kil minerallerine sahip olduğunu tespit etti.

NASA’nın Mars keşif aracı Opportunity, Kızıl Gezegen Mars'ta büyük önem taşıyan kimyasal bulgulara ulaştı. büyük bir keşif yaptı.

2004’ten bu yana Kızıl Gezegen’de aktif olan Opportunity, uzun bir süredir kenarında bulunduğu Endevaour kraterinin civarında su içeren kil mineralleri buldu.

Curiosity uzay aracı, Mars’a indiği Ağustos ayından bu yana yaptığı keşiflerle Opportunity’yi neredeyse unutturmuştu. Ancak Mars’tan gelen yeni ve önemli kimyasal bulgular, bu sefer Opportunity’ye ait.

Opportunity, en son analizlerinde Endeavour kraterinin, su varlığında çeşitli kil minerallerine sahip olduğunu tespit etti.

SU MARS TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Opportunity ve ikizi olan Sprit, Ocak 2004’te Kızıl Gezegen’e iniş yapmıştı. Opportunity, 2010’da devre dışı kalan Sprit ile yaptığı keşiflerde, sıvı haldeki suyun Mars’ın geçmişinde önemli bir yer edindiğini ortaya çıkarmış ancak yüksek derecede asidik olan suyun yaşama izin vermesinin düşük bir olasılık olduğu kabul edilmişti. Fakat en son bulgular, normal bir su kimyasının Mars’ta var olduğuna işaret etti. Opportunity projesinde yer alan ABD’nin Cornell Üniversitesi’nden Steve Squyres, San Francisco’da düzenlenen Amerikan Jeofizik Derneği konferansında, ‘kil minerallerinin bazılarının içebileceğimiz suyla oluşmuş olabileceğini’ ifade etti.

TARİHİ NEHİR KANITI

Bilim adamları, tarihi nehre ait kanıtın, Curiosity'nin iniş yaptığı Gale Krateri yakınından topladığı çakıl taşlarının biçimlerinin ve büyüklüklerinin incelenmesi sonucunda elde edildiğini söyledi.

Tarihi nehrin suyunun hızlı aktığı ve derin olduğunun sanıldığı belirtildi.

Bilim adamları, Mars'ta eskiden suyun var olduğunu düşünüyor.

Günün Önemli Haberleri