Mars'ta antik su yatağı bulundu
Abone olNasa'nın Curiosity yani Merak adlı uzay aracı Mars'ta milyarlarca yıl önce su bulunduğuna dair kanıt buldu.
Nasa'nın Curiosity yani ''Merak'' adlı uzay aracı sadece yedi haftadır Mars'ta ancak daha şimdiden gezegende geçmişte su bulunduğuna dair kanıt bulmayı başardı.
Robot Dünya'ya klasik bir çakılkayanın yani farklı çakıl ve kum tanelerinin birleşmesinden oluşmuş bir kayanın fotoğrafını yolladı.
Bilim insanları bu taşların içindeki çakılların boyutlarının ve yuvarlak şekillerinin su erezyonu ile taşındıklarını gösterdiğini düşünüyor.
Araştırmacılar robotun eski bir akıntı ağını bulduğunu düşünüyor.
Nasa'nın California'daki labaratuvarında basına tanıtılan Mars kayaları'nın şu anda bulundukları yere yedi milyar yıl kadar önce ulaştığı düşünülüyor.
Ancak su akıntılarının Mars yüzeyinde taşların taşınmasından sonra da varolmaya devam ettiğine inanılıyor.
Berkeley'deki California Üniversitesi'nden ve ''Merak'' ekibinden Bill Dietrich ''Akıntıların yüz binlerce yıl devam ettiğini tahmin ediyoruz'' dedi.
Mars'a gönderilen uydular daha önce gezegenin yüzeyinde bir sıvı tarafından açılmış kanalların varlığını göstermişti. Bu kanalları açan sıvının su olduğuna inanılıyordu.
Merak'ın Dünya'ya gönderdiği kanıt fotoğrafları uyduların gösterdiklerini doğrulamış oldu.
Şans eseri uzay aracı bir çakılkaya örneğinin yakınından geçti. 10, 15 cm kalınlığındaki kaya bir kısmı havada duracak şekilde zemine yerleşmişti.
Projede çalışan bilimadamlarından John Grotzinger ''Biz ona Hottah adını verdik'' dedi.
Hottah Kanada'nın kuzey batısında bulunan bir gölün ismi.
Takım, Mars'taki oluşumları isimlendirmek için bu bölgeden coğrafi isimler seçiyor.
Grotzinger ''Taşın görünümü bize Los Angeles'daki sokak çalışmalarını hatırlattı. Sanki biri gelmiş Mars'ın yüzeyini bir çekiçle kaldırmış gibi'' dedi.
Bilimadamları kayanın içindeki çakıllar üzerinde çalışıyor. Bu çakılların boyutları ve şekilleri bilimadamlarına eskiden akan suyun hızını ve yoğunluğunu söyleyecek.
Keşif Merak'ın iniş yaptığı kraterin kuzey yapacı ile ortasındaki devasa dağın arasında.
Daha önce bu bölgeden alınan görüntüler, geçmişte o alanın sular altında olmasının olası olduğunu göstermişti. Merak'ın yolladığı çakılkaya fotoğrafları bu tezi doğruluyor.
Şu an robotun kratere akıntılarla taşınmış alüvyonların ortasında bulunduğunu düşünüyor. Suyun kratere giriş yaptığı ana vadiyi tespit edebileceklerine inanan bilimadamları bu vadiye ''Peace Vallis'' adını vermiş.
Araştırmacılar bulunan çakılkayanın kimyasal yapısını da incelemek için sabırsızlanıyor çünkü bu inceleme geçmişte Mars'ta bulunan suyun pH değerini gösterecek. Bu da Mars'ın geçmişteki doğal yaşamının neye benzediğini tahmin etmek daha kolay hale gelecek.
Şu anda robot Glenelg adlı bir bölgeye doğru yol alıyor.
Bilimadamları ilgilerini çeken kayaları bulma olasılıklarının bu bölgede daha yüksek olacağına inanıyor.
ABD Uzay Ajansı 6 Ağustos'ta kızıl gezegene ulaşmayı başaran Merak için toplamda 2.6 milyar dolar harcadı.
Merak bir Mars yılı boyunca araştırma yapmak için yeterli ödeneğe sahip. Bir Mars yılı iki Dünya yılına eşit.
Merak bu süre boyunca Mars'taki Gale Krateri'nin geçmişte mikrobik hayat barındırıp barındırmadığını anlamaya çalışacak.