Marsı robotlar istila edecek

Abone ol

Gelecekte tenis topu büyüklüğündeki robotlar, Mars’ta mağara ve çatlaklara girecek.

Gelecekte tenis topu büyüklüğündeki robotlar, Mars"ta mağara ve çatlaklara girerek araştırılmadık nokta bırakmayacak.

Mikro-robot olarak adlandırılan küçük robot araçlar, Mars veya bir başka gezegenin yörüngesindeki uzay aracından paraşütle yüzeye bırakılacak. Paraşütte 1000 adet mikro-robot bulunacak. Her bir mikro-robot indiği noktayı araştıracak. Mikro-robotlar yüzeyde yuvarlanarak veya zıplayarak yol alacak. Mikro-robotların bir tarafları daha ağır tasarlanarak, dengelerini kaybetmeleri halinde, bozuk arazide dahi tek taraflı durabilmeleri sağlanacak.

Mikro-robotlar yaklaşık 5 santimetre çapında ve 100 gram ağırlığında olacak. Yapay kasları sayesinde tek zıplayışta 1.5 metre yol alması planlanan mikro-robotlar, operasyon ömürleri boyunca 50 km yol katedecek. Mikro-robotlar saatte 6 kez zıplayarak, 30 gün zarfında tahminen 120 kilometre kare alanı gezmiş olacak. Mikro-robotların üzerinde dijital fotoğraf makinesi, tayfölçer ve iletişim antenleri bulunacak.

MAĞARA VE ÇATLAKLARA GİREBİLECEK
ABD"nin önde gelen araştırma kurumlarından Massachusetts Institute of Technology profesörü Steven Dubowsky, NASA"dan aldığı ödenekle mikro-robot prototipleri üzerinde çalışıyor.


Gelecek yılın Eylül ayında ilk mikro-robotlar, New Mexico Çölü"ndeki mağaralara bırakılarak denemeler yapılacak. Dubowsky araştırmayı şöyle özetliyor; “Mikro-robotların en önemli özelliği mağara ve çatlaklara sızabilmeleri. Mars"ta bulunan Spirit ve Opportunity mağaralara giremez, girse dahi çıkamaz. Böylece normalde incelemesi mümkün olmayan noktalar araştırılabilecek; özellikle derin mağaralar ve yeraltı tünelleri gibi.”

MEVCUT ARAÇLARA GÖRE AVANTAJLARI
Mikro-robotlar, küre şekilleri sayesinde bugünkü araçların sürünemeyeceği arazilerde yol alabilecek. Halen Mars"ta bulunan Spirit ve Opportunity gibi araçların yürümesi için arazinin düz olması gerekiyor. Ayrıca mikro-robotlar bir bölgeye çok sayıda bırakılacağı için, birkaçının yok olması keşfin genel seyrini olumsuz etkilemeyecek. Mağara keşiflerinde mikro-robotlar üzerlerinde bulunan mesaj üniteleriyle merkezle iletişimi kaybetmeyecek. Dubowsky, 50 adet mikro-robotun 1 kilometre derinliğinde bir mağarayı bütünüyle araştırabileceğini belirtiyor.

Mikro-robotlarla bir gezegenin keşfedilmesi fikri şimdilik uygulanabilir gözükse de, pratikte uygulamaya geçmesi en 10 yıl alacak.

Günün Önemli Haberleri