Mars'a yeni robot gönderilecek

Abone ol

Amerikan uzay araştırmaları merkezi NASA, 2016'da Mars'a yeni bir robot göndereceğini açıkladı.

Amerikan uzay araştırmaları merkezi NASA, 2016'da Mars'a yeni bir robot göndereceğini açıkladı.

InSight adlı robotun yapacağı yeni seferde taşınacak aygıtlarla Mars'ın iç katmanlarının incelenmesi planlanıyor.

NASA iki hafta önce bu gezegene Curiosity adini verdikleri robotu indirmişti.

Bilim insanları bu araştırmayla dünya gibi kayalık gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair daha net bilgi sahibi olunacağını ifade ediyor.

InSight seferi için, robotun roketle fırlatılması hariç tutulursa maksimum 425 milyon dolar masraf yapılması planlanıyor.

Yeni robotun tasarımı için 2008'de Mars'a başarılı bir şekilde gönderilen Phoenix uzay aracı temel alınacak, ancak taşıdığı araç ve aygıtlar farklı olacak.

Sismik aygıtlarla gezegenin iç yapısındaki sarsıntıların dinlenerek kaya katmanları arasındaki sınırlar tespit edilecek.

Böylelikle gezegenin merkezinin katı mı sıvı mı olduğu ve yüzeyinin dünya yüzeyinden farklı olarak neden tektonik tabakalara bölünmemiş olduğu sorusunun cevabı bulunmaya çalışılacak.

Robotun temel parçaları İngiltere ve Fransa'dan gelecek. Alman yapımı termal aygıtlar ise Mars'ın ısı profilini çıkararak gezegenin nasıl soğuduğuna dair bilgi toplayacak.

Mars'ın iç yapısı araştırılacak

Kızıl Gezegen'in yüzey özellikleri onun geçmişte jeolojik olarak daha aktif olduğuna işaret ediyor. Mars yüzeyinde görülen Olympus dağları, Güneş Sistemi'ndeki en büyük volkanın kalıntılarını teşkil ediyor.

Bu volkanların ne zaman ve ne şekilde aktifliğini yitirdiği sorusuna yanıt bulunduğunda, gezegende yaşam olup olmadığı sorusunun yanıtına da yaklaşılmış olacak.

Dünya'yı çevreleyen atmosfer ve yüzeyindeki su, merkezindeki sıvı demir ve nikelin yarattığı koruyucu manyetik alan sayesinde varlığını koruyor.

Mars ise manyetik zırhını yitirince, güneşin etkisiyle oluşan rüzgarlarla atmosferini ve suyunu da yitirmiş olduğundan, gezegende yaşamın oluşması koşulları sınırlanmış olabilir.

Londra'daki Imperial College Üniversitesi'nden Tom Pike, gezegeneleri karşılaştırma çalışması yaparak dünyanın özel bir durum mu oluşturduğunu yoksa genel bir durumun parçası mı olduğunu anlamaya çalıştıklarını belirtiyor.

Pike "Dünya'nın iç yapısını biliyoruz, ama onunla kıysalayacak başka veri yok elimizde. Dünya'nın merkezinin, orta tabakasının ve soğumuş yüzeyinin oluşumuna ilişkin geliştirdiğimiz teoriler genel durum varsayımından yola çıkarak oluşturulmuş. Fakat bu teorileri başka bir gezegen üzerinde sınamak istiyoruz" diyor.

20 Eylül'de Mars'a ulaşması planlanan InSight robotu bu gezegende iki yıl kalacak.

Günün Önemli Haberleri