'Mars yolcuları Dünya'ya döndü'
Abone ol17 aydır Mars'a yolculuk simulasyonu yapan altı astronotun deneyleri bitti, kapaklar açıldı.
Mars'a yolculuk simulasyonu yapmak amacıyla 17 aydır kendilerini çelik tüplere hapseden altı astronotun deneyleri bitti.
Moskova'daki bir enstitüde yapılan Mars500 deneyi, insanların uzun süreli bir uzay yolculuğuna nasıl tepki vereceklerini ölçmeyi amaçlıyordu.
Proje çerçevesinde astronotlardan üçü gerçek uzay giysileri giyip, kum serilmiş kapalı bir alanda yürüyerek Mars'a iniş simulasyonu bile yaptı.
Ama bugün Moskova'daki Biyomedikal Sorunlar Enstitüsü'ndeki barınaklarının mühürlü kapağı 3 Haziran 2010'dan beri ilk kez açıldı ve hayatları kökten değişti.
Rus komutan Aleksey Sitev kendilerini bekleyen kalabalığa yaptığı açıklamada "Uluslararası ekibimiz 520 günlük misyonu tamamlamıştır." diye konuştu.
"Programı tamamladık. Bütük ekip üyelerinin sağlığı iyi."
Diğer astronotlar Rus Aleksander Smoleyevski, Suhrob Kamolov; Avrupalı Romain Charles ve Diego Urbina; ve Çinli Wang Yue de ailelerine el salladı.
Daha sonra üç gün süreyle çeşitli testlerden geçmek üzere karantinaya alındılar.
Mars500 projesi boyunca ekibin dünyayla iletişimi sınırlı kaldı.
"Uzay gemilerinin" penceresi yoktu ve merkez üsle iletişimleri Dünya ile Mars arasındaki dev mesafeyi kat edermiş gibi gecikmeli olarak yapılıyordu.
İtalyan astronot Diego Urbina, BBC'nin Twitter aracılığıyla yönelttiği "Çıktığınızda en çok ne yapmak istiyorsunuz?" sorusunu "Ailemle buluşmak, dostlarımı aramak, sokakta yabancılara çarpmak, kumsala gitmek." diye yanıtladı.
Bilim adamları deney boyunca topladıkları verilerden çok memnun olduklarını söylüyor.
17 aylık sanal yolculuk boyunca özellikle uzun süreli izolasyonun beden ve ruh sağlığına etkisi ile ilgili deneyler yapıldı.
Stres ve hormon düzeyleri, uyku düzenleri ve ruh halleri gözlemlendi.
Ayrıca yanlarına aldıkları besinleri, vitamin ve minerallerle takviye etmenin faydaları üzerine çalışmalar yapıldı.