Mars karış karış kazılıyor

Abone ol

Mars'ta suyun kanıtlarını bulmayı başaran Phoenix uzay aracı, Mars toprağını analiz etmeyi sürdürüyor.

Phoenix, Mars toprağını analiz ediyor
NASA’nın 4 hafta önce Mars’a indirdiği ve kısa bir süre önce Kızıl Gezegen’deki suyun kanıtlarını bulmayı başaran Phoenix (Zümrüdü Anka Kuşu) uzay aracı, Mars toprağını analiz etmeyi sürdürüyor.

Phoenix programını yürüten bilimadamlarının, “Pamuk Prenses” adını verdiği çukurdan, robot koluyla aldığı bir kepçe toprağı optik mikroskoba koyan uzay aracı, bugün bu numune üzerinde analizler yapıyor.

Phoenix, daha sonra robot kolunu, aynı toprak örneğinden bir miktarını bir başka analiz bölümüne koymak ve Kızıl Gezegen’deki ilk ıslak kimyasal deneyini yapmak için konumlandıracak.

Uzay aracının henüz kullanılmayan ıslak kimyasal deney laboratuvarı, Dünya’da bahçe topraklarının analiz edildiği gibi, Mars toprağının tuzluluk, asitlik ve diğer karakteristik özelliklerini test etmek üzere tasarlandı. Phoenix’in ıslak kimyasal deney laboratuvarı, Microscopy, Electrochemistry and Conductivity Analyzer (Mikroskopi, Elektrokimya ve İletkenlik Analizcisi) veya MECA adı verilen analiz aletinin bir parçası.

Phoenix programına başkanlık eden Arizona Üniversitesi’nden Peter Smith ve ekibi ile projenin ortakları, NASA’nın Pasadena’daki Jet Motorları Laboratuvarı ile Denver’daki Lockheed Martin’de görevli bilim adamları, öncelikle, uzay aracının bulduğu donmuş suyun, Mars’ın uzun tarihinin bir noktasında eriyerek, yaşam dostu bir çevre yaratıp yaratmadığı sorusunu çözmeye çalışıyorlar.

Programa ayrıca, Kanada Uzay Ajansı, İsviçre’nin Neuchatel Üniversitesi ile Danimarka’nın Kopenhag ve Aarhus üniversiteleri, Almanya’nın Max Planck Enstitüsü ve Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü katkı sağlıyor.

Günün Önemli Haberleri