Marmaray hakkında hiç bilinmeyenler

Abone ol

29 Ekim'de açılan Marmaray beraberinde bir çok soru işaretini de getirdi. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Marmaray hakkında tüm merak edilen soruları Hadi Özışık'a cevaplandırdı.

Marmaray açılalı iki hafta oldu neredeyse.Yenikapı-Üsküdar hattı, haftasonları dolup taşıyor. Meraklı gözler kah deniz arıyor, kah balık. Yukarıdan 62 metre denizin altına girildiğinde, bambaşka bir manzara çıkıyor karşımıza. Ve tabii ki aksaklıklar bitmek bilmiyor. Marmaray haftanın 5 günü sakin. Cumartesi ve Pazar günleri ise aşırı yoğunluk medyaya yansıyan aksaklıkların oluşmasına neden oluyor. Kimi imdat freni çekiyor, kimi kırmızı tren kırmızı ışıkta durdu diye çığlık atıyor, kimi yazılanların etkisiyle korku dolu anlar yaşıyor.
 

Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman Yenikapı- Üsküdar hattını mesken tutmuş neredeyse. Bakan Binali Yıldırım'ın da hassasiyetini göz önünde tutuyor ve mesaisinin tamamını Yenikapı'da geçiriyor. Marmaray'dan yolumuz geçti haftosunu, Süleyman Karaman yürüyen merdivenlerin başında yolculara bilgi veriyor. Marmaray'da taşlar her geçen gün yerine oturunca onun yüzü gülüyor:



 
 
-Allah'a şükür işler rayına girdi.
 
Süleyman Karaman kendinden bu kadar emin olunca, biz de herkesin sorduğu ama cevabını bir türlü alamadığı sorularımızı peşpeşe sıraladık.

MARMARAY'DA KAÇ YOLCU TAŞINIYOR?

Marmaray’da halen ücretsiz taşıma yaptığımız için taşınan yolcu sayısını tam olarak vermemiz mümkün değildir. 29 Ekim’de hizmete verilen ve 15 gün ücretsiz taşıma yapılan Marmaray’da 10 dakika arayla 06.00 – 24.00 saatleri arasında günde 216 sefer yapılıyor. Her seferde yaklaşık 1650 yolcu taşınmaktadır.  

Günde ortalama 300 bin yolcu taşınıyor. 
 

-Bu sistem bir milyon yolcu için yapılmıştı, 300 bin yolcuda yaşanan karmaşa neyin nesi?

Bir milyon yolcu, her iki taraftaki banliyö hatlarının metro standardına getirilerek Marmaray’a bağlanmasıyla birlikte öngördüğümüz yolcu. Bu kaç istasyon ediyor. 42 İstasyon. Dolayısıyla 5 İstasyon için 300-350 bin yolcu elbette ciddi bir yoğunluk demek…Kol çekme, butona basma hadiseleri büyük fotoğrafı gölgelemesin. 200 bin planladığımız yerde 300-350 bin yolcuyu da rahatlıkla taşıdığımızı görüyorsunuz.
 

-Marmaray hakkında her durum için bir senaryonuz var mı?

Yangın, deprem, su baskını gibi büyük olaylar dahil, acil, arıza, normal senaryolar olmak üzere bütün senaryolar simüle edildi. Cumartesi ve Pazar günü yoğunluk senaryosnu da uygulamalı gerçekleştirdik.
 

-Marmaray tamamlanmadan mı açıldı?

Marmaray tamamlandı.Projesine göre inşa eden firma bize güvenlik raporu verdi.Müşavir firma kontrol etti.İnşa süresince  Üniversitelerden de raporlar alındı.

Bunlara ilaveten Bakanlığımız teknik uzmanları da sistemi kontrol ederek kabulünü yaptılar.

Bütün bunların yanında Uluslararası Sertifika Kuruluşu TÜVSÜD Rail'den güvenlikli olarak işletilebilirlik raporu alındı.
 

-Bağlantılarda yırtılma ve tünele su dolma meydana gelmesi halinde bir senaryonuz var mı?

Yırtılma olmayacaktır.Her türlü sızdırmazlık sağlandı. 

11 Tüpün  birleştirme işlemi yapıldıktan sonra contaların altında tüpün kesiti boyunca kalan aralıklar tüpün imal edildiği beton ve demir kullanılarak  tüple aynı sağlamlığa getirilmiştir.

Böyle, 11 elamandan oluşan batırma  tünel tek tünel haline getirilmiştir.Tüpler arasında herhangi bir yırtılma riski bulunmamaktadır.

-Marmaray nereden yönetiliyor? Kumanda sistemi var mı?

Vardır. Üsküdar İstasyonunda bulunan(OCC) Kumanda Merkezi Sisteminin bütününü kontrol etmektedir.
 

-Marmaray'ın bazı bölümlerinde çökme olduğu doğru mudur?

Doğru değildir. Yapılan her türlü zemin araştırması bulgularından hareketle zemin koşulları bilgisayar ortamında gerçekçi bir şekilde modellenerek ortaya çıkan sonuçlara göre zemin güçlendirmesi yapılmıştır.
 

-Reklamlarda 4 dakikada bir ilan edilen seferlerin sistem eksikliğinden 10 dakikada bir yapılacağı doğru mudur?

O reklamlarda gördüğünüz 4 vurgusu iki kıta arası dört dakika vurgusudur.  Tren planlaması yolcu potansiyeline göre düzenlenmekte ve düzenlenecektir. Başlangıç olarak 10 dakikada bir yeterli görülmüştür.
 

-Marmaray'da  ATP,  ATO, ATS kontrol denetim sistemleri niye yok?

Her üç sistem de Marmaray'da bulunmakta ve çalışmaktadır.
 

-Acil durum kurtarma lokomotiflerinin gelmediği doğru mudur?

Biri Haydarpaşa'da biri Kazlıçeşme'de olmak üzere;

2 Adet Kurtarma Lokomotifi, 2 Adet Acil Kurtarma Aracı, 2 Adet Ambulans hazır bulunmaktadır. Ayrıca  1 Adet Katener Tamir Aracı, 1 Adet Drayman Aracı huzur bulunmaktadır.

 
-Tüneli su basarsa yolcular nasıl kurtulacak?

Yırtılma ve tüneli su basma hadisesi yaşanması için öngörülen en büyük depremden daha büyük bir deprem olması gerekir ki, bu İstanbul’da Allah korusun taş üstünde taş kalmaması demektir. Bu durumda bile,  yürüme yolları mesafesine kadar suyun dolması 1,5 saat almaktadır. Şayet bu esnada tüpte tren varsa, bir buçuk saat içerisinde yolcular her iki cihetten tahliye edilecek, tahliye edildikten sonra tüpün iki tarafı otomatik olarak kapatılacaktır.
 

-Marmaray’da aksaklıkları gidermeye yönelik çalışmalar neler?

-Daha fazla yardımcı personel görevlendirdik

-Daha fazla yönlendirme, daha fazla ilan, daha fazla anons yapıldı

-Yayınları ile görsel ve yazılı medya da bize çok yardımcı oldu. 


MARMARAY HAKKINDA TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ


 

 

Günün Önemli Haberleri