Marmara ve Karadeniz turizme kazandırılacak
Abone olKültür ve Turizm Bakanlığı, Karadeniz ve Marmara sahillerini, dünya turizminde kalitenin temsilcisi olan mavi bayrakla donatmak için çalışmalara başladı
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik,
Karadeniz ve Marmara bölgelerinde bulunan sahilleri, dünya
turizminde kalitenin temsilcisi olan mavi bayrakla donatmak için
çalışmalara başladıklarını bildirdi.
Çelik, çok sayıda mavi bayrağın dalgalandığı Akdeniz ve Ege sahillerinin ardından Karadeniz ve Marmara'da da plajların hem yerli hem de yabancı turistleri kısa süre içinde mavi bayraklarıyla selamlayacağını söyledi.
Türkiye'nin turizm sektöründe dünyada adından daha sık söz ettirir hale geldiğini vurgulayan Çelik, her geçen gün destinasyonlar arasına bir yenisinin daha eklendiğine dikkat çekti.
Bakan Çelik, bu çerçevede Karadeniz ve Marmara'nın da deniz turizmindeki çizgisini yükseltmeyi planladıklarını belirtti.
"Kuzey sahillerimizin de hak ettiği
yeri almasını sağlayacağız"
Ömer Çelik, Türkiye'yi turizmde bulunduğu noktaya getiren deniz kum güneş turizminde Akdeniz ve Ege sahilleri kadar Karadeniz ve Marmara'yı da tanınır kılmak istediklerini belirtti.
"Deniz kum güneş turizminin Türkiye'yi sektörde şampiyonlar ligine taşıyan baş etkenlerden olduğunun bilincinde ve ülkemiz turizmindeki öneminin farkında olarak alandaki çalışmalarımızı yürütüyoruz" diyen Çelik, şunları kaydetti:
"Bakanlık olarak, turizmde zirveyi hedeflerken zirvede kalıcılık için de sağlam adımlar atarak, yıllık politikalar yerine uzun erimli stratejiler belirleyerek ilerliyoruz ve turizmin her alanında yenilikçi politikalar izliyoruz. Bu nedenle bizim için 'Türkiye' ve 'yaz tatili' denildiği zaman yalnızca Kemer, Kaş, Çeşme, Kuşadası ya da Bodrum'un zihinlerde belirmesi yetmez. Buralara her gün uçaklar dolusu turistin inmesi yetmez.
Türk turizminde istikrarlı yükselişimizi sürdürerek gerek turizm gelirleri, gerekse turist sayısında dünya ortalamalarının üzerinde bir büyüme yakalamayı hedefleyen Bakanlığımız için Karadeniz ve Marmara'daki plajları da turistler için cazip hale getirmek tabii ki öncelikli hedeflerimiz arasında. 1995 yılında 9 Mavi Bayraklı plaja sahip olan Türkiye aradan geçen 19 yılda bu sayıyı 44,1 kat artırarak 397 Mavi Bayraklı plaja sahip oldu. Gurur verici bu tabloda kuzey sahillerimizin de hak ettiği yeri almasını sağlayacağız."
ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLİYOR
Çalışmalara vakit kaybetmeden başlayan Bakanlık bu kapsamda Kırklareli'den Artvin'e kadar olan kıyı kesimde 12 ilde üçer kişilik çalışma gruplarıyla bilgilendirme toplantıları düzenlenledi ve plajlarda çalışmalar gerçekleştirdi.
Haziran ayı boyunca da Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Sakarya, Sinop, Samsun, Ordu, Trabzon, Giresun, Artvin ve Rize'de Mavi Bayrak uygulaması hakkında bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilirken, belediyeler, il halk sağlığı müdürlükleri, meteoroloji yetkilileri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlardan yetkililerin katıldığı toplantılar sonrasında önerilen yerlerde fiziki tespitler yapıldı.
Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen tüm çalışmalar şu anda raporlama aşamasına getirildi.
Tüm bunlarla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu 15 ilin dışında Temmuz ayında da iki çalışma grubu ile Hatay, Adana ve Mersin ile Kocaeli, İstanbul ve Kırklareli'de konuya ilişkin toplantılar yaptı.
Şu an mavi bayraklı plaj, yat ve marina sayısında artış gözlenen
Türkiye, dünya ülkeleri arasında en fazla mavi bayrağa sahip olan
üçüncü ülke konumunda.
Uluslararası alanda yaygın ve en çok tanınan eko-etiket, turizm
sektöründe de en yaygın kullanılan standart ve prestijli sembol
olan mavi bayrak, bulunduğu plaj, yat ya da marinalarda sağlık ve
çevre açısından gerekli olan şartların karşılandığı anlamına
geliyor. 2014 yılında 42 yeni plajla mavi bayraklı plaj sayısı
397'ye ulaşan Türkiye'de en fazla mavi bayraklı plajlar Akdeniz ve
Ege bölgelerinde yer alıyor.