Marifetli müdür!

Abone ol

Kamu İhale Kurumu'na yönelik operasyonunda tutuklanan 12 kişinin mal varlıklarının tespiti için yapılan geniş çaplı araştırmada çarpıcı bilgilere ulaşıldı.

Vatan'da yer alan haberde; Operasyonda KİK içinde yuvalanan çetenin para karşılığı, ihaleleri iptal ettiği iddiasıyla tutuklanan 12 kişi-arasmda yer alan raportör Osman Turna'nın malvarlığı dikkat çekti.

13 Şubat sabah 6:00'da başlatılan ve "09,09,06 0-16 (K)" adı verilen operasyon çerçevesinde yapılan aramalarda raportör Osman Turna'nın evinde 46 bin dolar, 23 bin 600 Euro, 25 bin TL nakit para bulundu. Yapılan araştırmaya göre Turna'nin kendisi, eşi ve iki oğlu üzerine kayıtlı yüklü bir mal varlığı tespit edildi: 3 otomobil, 7 daire, 1 yazlık hissesi, 2 arsa 5 dükkan, bankada 255 bin lira para.

'Eşimin emekli parası'

Turna'nın bu mal varlığı polis sorgusu sırasında gündeme geldi. Mal varlığıyla ilgili detaylı sorular soruldu. İlk soru nakit para ile ilgili oldu: "Aramalarda elde edilen nakit para eşimin ailesinden miras kalan ve kendi birikimlerim. Aynca fon hesaplarım var. Şu anki maddi değerleri 150 - 200 bin TL arasında.Aynca eşimin farklı bir banka da emeklilik tazminatı olan 55 bin TL var." Polis sorguda sahip olduklari otomobilleri de sordu: "Adıma kayıtlı, 2010 model, Peuget 3008 marka otomobil. Ayrıca iki oğlum adına kayitli da iki otomobil var. Birinin 2011 model Ford Fiestası, diğerinin ise yine 2011 model Opel Astra'sı var."

'Düğünde toplanan altınlar'

Polisin sorgu sırasında detaylarını öğrenmek istediği bir başka konu ise sahip olduklan mülklerdi. Turna, uzun gayrimenkul listesini şöyle arılattı: "Ankara Yenimahalle'de 65-70 metre kare bahçe katı bir daire, bir de Ankara Polatlı Temelli beldesinde 50 hisseli bir kooperatifte arsam var. Eşimin adına Ahlatlıbel'de 320 metrekare arsa, Alanya'da yazlık hissesi, 5 dükkan, 5 dairesi var. Aynca yine oğlum adına Yenimahalle'de bir ev var. Oğlum 2007 yılında İnşaat Mühendisliğinden mezun oldu ve çalışarak kazandı. Arabasını ise düğününden kalan altınla aldı."

Mülkler kayınpederden

"Kayınpederim marangoz ve inşaat kalfası olduğu için sitelerde çalıştı. Bildiğim kadan ile sitelerde 12-13 adet dükkanı vardı. Bunlardan 4-5 tanesi bize miras kaldı. Halen oturmakta olduğum binadaki 5 daire de kayınpederime aitti. Bunlardan da bir tanesi bize miras kaldı. Antalya Alanya'daki hisseli yazlık evleri de kardeşler arasında miras olarak kalmıştı." Polis, mal varlığının kaynağı olarak marangoz kayınpederini gösteren Turna'ya kendi anne-babasının ne iş yaptığını da sordu: "Babam da eski inşaat kalfası, marangoz ve müteahhit. Bildiğim, halen oturduğu daire kendi adına kayıtlı. Bankalarda birikimi olduğunu biliyorum ancak miktan hakkında bir fikrim yok." Polis, Turna'ya son olarak 6 aylık maaşınıda sordu: " 5 bin 100 TL"

İşte mal varlığı

3 otomobil ( kendisi ve iki oğlu üzerine), 3 daire ( biri kendi, biri oğlu, biri eşi üzerine), 5 dükkan ( eşi üzerine ), 225 bin TL (200 bin TL si kendi üzerine, 55 bin TL si eşinin üzerine), 46 bin dolar nakit, 23 bin 600 Euro nakit, 25 bin 150 TL nakit, Yazlık ( eşi üzerine ve hisseli ), 2 adet arsa (hisseli olarak kendi üzerine diğeri ise eşi üzerine)

Polis gözüyle KİK'teki çete

POLİS yaptığı operasyonda, KİK'te görev yapan Ali Kaya, Şenol Varürer ve Osman Turna'nın çete olduğunu iddia ediyor ve çetenin kurduğu sistemi şöyle anlatıyor: "Kendilerine haksız menfaat sağlayan firma yetkililerinin taraf oldukları ve Kamu İhale Kurumuna yapacakları itirazlarda izleyecekleri yollarla ilgili bilgi veriyorlar. İtiraz dilekçelerini düzenliyorlar ve firmaları yönlendiriyorlar. Ayrıca ihale dosyalarının oylama aşamalarında bu firmaların lehine rapor düzenliyorlar ve olumlu oy kullanıyorlar.

Firmalar aleyhine karar çıksa dahi, örgüt lideri Ali Kaya'nın karşı oy kullanması nedeniyle itiraz etme hakkı doğuyor. Karar oybirliği ile değil oyçokluğu çıktığı için firma itiraz edebiliyor ve karar sürecini idare mahkemelerine taşıyabiliyor."

Günün Önemli Haberleri