Mardin'de fiyatlar uçtu
Abone olSon yıllarda gelişme gösteren inanç ve kültür turizmi 7 bin yıllık tarihe sahip olan Mardin’e rağbeti artırdı
Kentte başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında eski ihtişamlı görüntüsüne kavuşan tarihî evlere artık paha biçilemiyor. 10 yıl öncesine kadar 20 bin liraya satılan eski taş evlerin değeri 2 milyon dolara ulaştı. Türk, Kürt, Süryani, Yezidi, Arap ve Ermeni gibi farklı dil, din ve kültürlerin bir arada yaşadığı şehir, bu zenginliği sayesinde turistlerin gözdesi haline geldi.
Bir zamanlar İstanbul için söylenen ‘taşı toprağı altın’ sözü artık Mardin için kullanılıyor. Son yıllarda gelişme gösteren inanç ve kültür turizmi, butik otellere rağbeti artırdı. Şehirdeki tarihî evlerin fiyatı neredeyse 100 kat arttı. 10 yıl öncesine kadar 20 bin liraya satılan eski taş evlerin değeri 2 milyon TL’ye ulaştı.
7 bin yıllık tarihiyle dünyanın ilgisini çeken Mardin, büyük bir değişim yaşıyor. Türk, Kürt, Süryani, Yezidi, Arap ve Ermeni gibi farklı dil, din ve kültürlerin bir arada yaşadığı şehir, bu zenginliğini turizme yansıtmaya başladı. Kentte başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında eski ihtişamlı görüntüsüne kavuşan Mardin evlerine değer biçilemiyor.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın 2004 yılında ilde düzenlediği dinlerarası diyalog toplantısı, İngiltere Prensi Charles’ın ziyareti, tarihi kentte çekilen sinema ve diziler Mardin’in tanıtımına büyük katkı sağladı. Bu yıl 1,5 milyon turistin bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.
Mardin’de tarihi bir binayı restore ederek otel haline getirmek için 1 milyon TL’nin üzerinde para harcayan Erdoba Oteli’nin sahibi Bülent Sümer, bu yıl kent merkezinde 500 yataklı iki otelin daha temelini atacağını söyledi. Artuklu Kervansaray’ın sahibi Sebahattin Evrensel de 1 milyon TL’ye satın aldığı mekânı butik otel haline getirmek için 3 milyon lira masraf ettiğini kaydetti. Zinciriye butik otelini hizmete açan İbrahim Fidan ise tarihi taş evlerin fiyatı gün geçtikçe arttığı için ikinci butik otel açma girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ifade etti.
Kentte son yıllarda tarihî ev fiyatlarının trilyonları bulması, en çok emlakçıları şaşırttı. Taş evlere işadamlarının da yoğun ilgi gösterdiğini belirten Hasan Melek, Mardin’in turizm alanında yaptığı patlamanın en çok ev sahiplerine yaradığını anlattı. Melek’in verdiği bilgiye göre bir zamanlar 15-20 bin liraya satılan evler, şimdi 2 milyon TL’ye alıcı buluyor.