Manisa'yı korkutan salgın hastalık
Abone olManisa'de aynı belirtilerle müracaat eden 16 kişiden 6'sının hayatını kaybetmesi, kentte tedirginliğe neden oldu.
Manisa'da ateş, trombositopeni (kan pıhtılaşmasında görevli hücrelerin azalması), bilinç değişikliği ve vücudunda döküntü şikayetleriyle müracaat eden 16 kişiden 6'sının hayatını kaybetmesi, kentte tedirginliğe neden oldu.
Halen, hastalığa yakalanan 4'ü yoğun bakımda toplam 8 hasta olduğu bildirildi.
Sağlık Bakanlığı'nın, Manisa Devlet Hastanesi'ne 12 Ağustos tarihinden itibaren ateş, trombositopeni (kan pıhtılaşmasında görevli hücrelerin azalması), bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle başvuran 16 hastadan 6'sının hayatını kaybettiğini açıklaması Manisa'da paniğe neden oldu. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, son bir hafta içinde ateş, döküntü, bilinç bulanıklığı, şuur kaybı, nöbet geçirme, şikayetleriyle başvuran 16 hastadan 6'sının hayatını kaybettiğini hatırlatarak, halen 4'ü yoğun bakımda olmak üzere 8 hastanın tedavisine devam edildiğini açıkladı.
Benzer şikayetle Manisa Devlet Hastanesi'nde tedavi altında tutulan Süleyman Ilıksu (51), geçtiğimiz Cuma günü üzüm bağında çalışırken aşırı sıcağa maruz kalıp bayıldığını ve ambulansla hastaneye kaldırıldığını söyledi. İntaniye servisinde kendisine ilaç ve serum tedavisi uygulandığını belirten Ilıksu, "Bana yapılan ilk müdahalenin ardından kendime geldiğimde doktorlar bana 'Bizi çok korkuttun' dediler. Şimdi çok daha iyiyim. Ne zaman taburcu olabilirim bilmiyorum, tahlil sonuçlarımı bekliyorum. Hastalığımla ilgili kesin bir tanı henüz konulmadı" dedi.
Yoğun bakımda bulunan Ali Tekin'in (60) oğlu Mehmet Tekin de, "Babam evdeyken aniden fenalaşarak yere yığıldı. Sara nöbetine benzer titremeler yaşadı ve bir süre sonra bilinci kayboldu. Ambulansla buraya getirildi. Şu anda yoğun bakımda ve halen bilinci kapalı. Omuriliğinden sıvı alınmış. Doktorlar çeşitli tahliller yaptırıyor ancak bize henüz net bir şey söylemediler" dedi.
Devlet Demiryolları'nda çalışan babasının daha önce her hangi bir rahatsızlığının olmadığını kaydeden Tekin, ailece büyük üzüntü yaşadıklarını, babasının biran önce eski sağlığına kavuşması için dua ettiklerini sözlerine ekledi.
Aynı şikayetle intaniye servisinde tutulan Mustafa Yıldız'ın (58) oğlu Fatih Yıldız ise, "Babam baş ağrısı, ateş, sinir haliyle aniden fenalaştı. Bilinci kapandı. Şu an biraz düzelmeye başladı ancak baş ağrısı devam ediyor, terlemesi sürüyormuş. Doktorlar babamın sinirli halinin düzelmesiyle taburcu olabileceğini söylediler" dedi.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Manisa Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nde çalışan Doç. Dr. Selma Tosun tarafından 11 Ağustos 2010 günü Müdürlüğümüz ile bağlantı kurulmuş; hastaneye son bir hafta içinde ateş, döküntü, bilinç bulanıklığı, şuur kaybı, nöbet geçirme, şikayetleriyle başvuran hasta sayısında artış olduğu; bu hastaların kan tablosu ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma olduğu bildirilmiştir. Ayrıca yüksek ateş (40-41 C) ve üst solunum yolu enfeksiyonunu düşündüren olgular ile ishal olgularında da artış gözlendiği de aktarılmıştır. Bu kapsamda 5 hastanın yatırılarak tedavi altına alındığı bilgisi verilmiştir. Aynı gün büyük ilçelerde çalışan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları ile bağlantı kurulmuş, olgular hakkında bilgi verilerek yakın dönemde benzer başvuru alıp almadıkları sorulmuştur. Uzmanlar tarafından genel olarak böyle olgularla karşılaşmadıkları aktarılmıştır. Benzer hastalarla karşılaşmaları
durumunda Müdürlüğümüzle bağlantıya geçmeleri istenmiştir" denildi.
"Müdürlüğümüz tarafından Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı (RSHMB) ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri aranarak durum hakkında bilgi verilmiştir" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"18 Ağustos 2010 günü Doç. Dr. Selma Tosun tarafından Manisa Devlet Hastanesi uzmanlarına yönelik bir bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Hemen arkasından Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji, Dermatoloji ve Enfeksiyon hastalıkları bölümünden akademisyenler, Manisa Devlet Hastanesi'nden çeşitli uzmanlar ve Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla bir diğer toplantı daha gerçekleştirilmiştir. Hekimler tarafından tutulan hasta bilgileri, hastaların son durumlarını özetler notlar; hastalarda risk öyküsüne yönelik değerlendirme sunusu Bakanlık yetkilileriyle paylaşılmaktadır.
Hastalardan alınan numuneler günlük olarak ulusal referans laboratuarımız olan RSHMB Laboratuarına iletilmektedir. İyileşip taburcu olanlar da dahil olmak üzere hastalardan periyodik aralıklarla numuneler alınmakta olup, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na gönderilmekte ve tetkikler yapılmaktadır. Hastaların kesin tanısı henüz konmamış olup çoğunun öyküsünde mevcut olan sıcağa maruziyet de dahil olmak üzere vektörlerle (örn. sinekler) bulaşan enfeksiyon hastalıkları açısından araştırılmaktadır. Konuyla ilgili araştırmalar çok yönlü olarak sürdürülmektedir."