Mandela öldü, Güney Afrika yasta
Abone olGüney Afrika'da ülkenin ilk siyah lideri Nelson Mandela'nın ölümü nedeniyle bayraklar yarıya indirildi. Mandela'nın Soweto'daki eski evinin önünde toplanan kalabalık sabaha kadar dans edip, şarkı söyledi.
Güney Afrika'da ülkenin ilk siyah lideri Nelson Mandela'nın
ölümü nedeniyle bayraklar yarıya indirildi.
Mandela, Perşembe günü 95 yaşında Johannesburg'daki evinde öldü.
Ölüm haberinin duyulmasından sonra Johannesburg ve Soweto'da ellerinde Güney Afrika bayrakları bulunan büyük kalabalıklar toplandı.
Mandela'nın Soweto'daki eski evinin önünde toplanan kalabalık sabaha kadar dans edip, şarkı söyledi.
Nelson Mandela için Johannesburg'un eteklerindeki 95 bin kişi
kapasiteli Ulusal Stadyum'da bir anma etkinliği düzenlenecek.
Mandela'nın naaşı sonra başkent Pretoria'da 3 gün süreyle katafalka
konacak. Nelson Mandela, köyü Kunu'da toprağa verilecek.
'Ulusumuz en büyük evladını yitirdi'
Mandela'nın ölüm haberini televizyonda duyuran Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, "Ulusumuz en büyük evladını yitirdi" dedi.
Akciğer enfeksiyonu geçiren ve üç ay önce taburcu edilen Mandela'nın tedavisine evinde devam ediliyordu.
Nelson Mandela 1990'lı yıllarda Güney Afrika'nın ırkçılığa dayalı apartheid yönetiminden normalleşmeye geçiş sürecine öncülük etmişti. Mandela, bu mücadelesinde 27 yıl hapis yatmıştı.
Nobel Barış Ödüllü Nelson Mandela, dünyanın en çok saygı duyulan devlet adamlarından biriydi.
2004 yılında cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından sonra kamuoyu önünde çok yer almamıştı.
Mandela'nın "huzur içinde aramızdan ayrıldığını" söyleyen Zuma, "Nelson Mandela'yı büyük yapan şey, onu insan yapan şeydi. Onda gördüğümüz şey kendimizde aradığımızdır." diye konuştu.
'Dünyanın ışığı söndü'
Zuma, "Sevgili Güney Afrikalılar, Nelson Mandela bizi bir araya getirdi ve biz ona bir arada hoşça kal diyeceğiz." dedi.
Nelson Mandela'nın sağlık durumu hastaneden taburcu edilmesinden bu yana ciddiyetini koruyordu.
Mandela 1993 yılında Nobel Barış Ödülü almış ve 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı seçilmişti.
Mandela beş yıl cumhurbaşkanı olarak görev yapmasının ardından koltuğundan ayrılmıştı.
ABD Başkanı Barack Obama, Mandela'nın ölüm haberinin ardından yaptığı açıklamada Güney Afrikalı liderin "evrensel ahlak yayını büküp yönünü adalete çevirdiğini" söyledi ve ekledi:
"“Her birimizin bu yeryüzünde zamanını paylaşacağı, dünyanın en etkili, en cesur ve en iyi insanlarından birini kaybettik. O artık bize ait değil. O asırlara ait."
İngiltere Başbakanı David Cameron da Mandela'nın ölümü için "Dünyada büyük bir ışık söndü" dedi.
Mandela'nın uzun yıllar üyesi olduğu Afrika Ulusal Kongresi, “Güney Afrika ve dünya alçak gönüllüğün, eşitliğin, adaletin ve barışın örnek büyük bir heykelini kaybetti. Hayatı bize, açlığın ve yoksulluğun sona ermesi için gelişim ve ilerleme yolunda cesaret veriyor” mesajı verdi.
BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun'un ölüm haberi üzerine yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Nelson Mandela, adalet için bir dev ve gerçekçi insani bir ilhamdı. Dünyanın birçok kesimi, Mandela’nın insanlığın itibarı, eşitliği ve özgürlüğü için yürüttüğü mücadeleden etkilenmiştir. Hayatlarımıza, çok kişisel yollarla dokundu. Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler’in değerleri ve amaçları için hiç kimse daha fazla uğraşmamıştır. Nelson Mandela, inanır, hayal kurar ve adalet ile insanlık için beraber çalışırsak dünyamız ve her birimiz için neler yapılabileceğini gösterdi.”
Mandela'nın ölüm haberinin duyulmasının ardından, Güney Afrikalı liderin öldüğü evin önünde, ellerinde Güney Afrika bayrakları, üzerilerinde de Afrika Ulusal Kongresi gömlekleri olan kalabalıklar toplandı.
Güney Afrika'nın efsanevi liderinin yaşam öyküsünü okuyabilirsiniz.