Maliye turizmcilerin peşinde

Abone ol

Otel, bar, disko, restoran gibi yerler, eylül sonuna kadar denetlenecek...

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, Antalya'da özel yetkili 120 memur ve 15 vergi denetmeninin otel, bar, disko, restoran gibi iş yerlerini eylül ayı sonuna kadar gece ve gündüz denetleyeceğini söyledi.

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, 1 Ağustos tarihinden itibaren turistik tesislerdeki vergi denetimlerinin artırıldığına dikkat çekerek, ''Antalya merkez ve ilçelerinde denetimlere 1 Ağustos tarihinden başlanıldı. Eylül ayına kadar sürecek denetimler boyunca otel, bar, disko, restoran gibi iş yerleri gece ve gündüz denetlenecek. 650 kilometrelik Antalya sahilinin 400 kilometresi sıkı bir şekilde denetlenecek. Geri kalan bölümlerde o bölgedeki memurlar tarafından kontrol edilecek'' dedi.

Sütçü, denetleme çalışmalarını günün her saatinde sürdüreceklerine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

''Denetlemelerde işletmelerin hasılatları, giderleri, fiş ve fatura kesip kesmediği, kaçak işçi çalıştırıp çalıştırmadığı, müşteri sayısı gibi veriler elde edilecek. Köprülü Kanyon'daki raftingcilerden rehberlere, seyahat acentelerinden, tur operatörlerine, sahillerde şezlong ve şemsiye kiralayanlardan, otellerdeki su sporları merkezlerine kadar tüm turistik işletmeler denetim altına alınacak.''

5 MİLYON 801 BİN YTL CEZA KESİLDİ
Geçen yıl turizm sezonunda yapılan denetimler hakkında da bilgi veren Mahmut Sütçü, şöyle devam etti:

''Antalya merkez ve ilçelerinde 19 Haziran - 15 Eylül 2006 tarihleri arasında 65 bin 109 turistik işletme denetlendi. Bu denetlemelerde 18 bin 991 adet tutanak düzenlendi. Bu mükelleflerden 14 bin 431'ine toplam 5 milyon 801 bin 536 YTL 73 YKr ceza kesildi. 4 bin 685 iş yerinde hasılat tespiti yapıldı. Bu iş yerlerinin 79 milyon 90 bin 245 YTL 64 YKr hasılat yaptığı tespit edildi. Ayrıca yapılan denetimlerde iş yerlerinin 100 bin 15 YTL tutarında damga vergisi farkı olduğu belirlendi.'' Sütçü, Antalya'daki turistik tesisler ve depolarındaki alkol stokunun da belirlendiğini vurgulayarak, ''Turistik tesislerde ve büyük depolarda alkol sayımı yapıldı. Amacımız alkoldeki kaçağı belirlemek. Şu anda denetim yapılan yerlerdeki stok belli. Şimdi bu stokların nereden geldiği, fatura kesilip kesilmediği yapılan çalışmalar sonucunda belirlenecek'' diye konuştu.

OTELLERİN YİYECEK - İÇECEK HARCAMALARI
Mahmut Sütçü, geçen yıl otellerin yeme - içme giderlerini de tek tek hesapladıklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

''Antalya'daki 678 otelin yeme ve içme giderlerinin miktarını öğrendik. Geçen yıl Antalya'daki 678 otelin yeme - içme gibi giderlerinin toplam miktarı 1,5 milyar dolar civarında oldu. Oteller ne kadar et, peynir, zeytin, meşrubat, içki tüketti, bu ürünleri kimlerden ve ne kadar aldı belirlendi. Şimdi çapraz bir çalışma ile bu yiyecek ve içecekleri otellere verenlerin ne kadar fatura kestiği, otellerin beyanının doğru olup olmadığı anlaşılacak. Otel (10 ton et tükettim. Şu kasaptan aldım) diyorsa kasaba da bunu soracağız. Eğer kasap 10 değil 5 ton diyorsa hangisi yanlış beyan veriyor anlayacağız. Amacımız vergi kaçağını önlerken vatandaşı rahatsız etmemektir. Çapraz çalışma ile bunu yapacağız. Otellerde sürdürdüğümüz bu çalışmayı bu yıl da yapacağız'' Sütçü, hanutçu çalıştıran iş yerlerinin yoğun bir şekilde denetlendiğini, bu denetlemelerle turisti rahatsız eden hanutçuların engellenmesi sağlanırken, kaçak işçi çalıştırılmasının da önüne geçildiğini, sıkı denetim yapıldığı için iş yerlerinin mükellef olmadan çalışmasının da önüne geçildiğini sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri