Maliye Bakanı bu hesabın içinden çıkamadı!

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP'nin seçim kozu Aile Sigortası için yaptığı kaynak hesabını eleştirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin aile sigortası projesindeki yoksullara maaş vaadinin tutarsız olduğunu belirterek, ''(Siz zaten 4 milyar lira harcıyorsunuz, biz de 7 milyar lira harcarız) diyorlar. Bu hesap nasıl tutuyor anlamıyorum. Biz çarpıyoruz, bölüyoruz, o rakamları bulamıyoruz'' dedi.

Şimşek, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasında (KÜTSO) düzenlenen toplantıda sanayici ve iş adamlarına hitap etti. Ekonomiyle ilgili konularda değerlendirmeler yapan Bakan Şimşek, ''muhalefetin, 'AK Parti'nin bir ekonomi modeli yok' deyip kendilerine karne verdiğini, ancak hesap kitap yapmayı bilmediklerini'' söyledi.

CHP'nin aile sigortası projesine atıfta bulunan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''1970'li yıllardan kalma bir yaklaşımla 'herkese maaş bağlayacağız' diyorlar. Ondan sonra '12 milyon yoksul kişi var, her yoksul aileye en az 600 lira vereceğiz' diyorlar. 12 milyon yoksul varsa, Türkiye'de bir aile ortalama 4 kişiden oluşuyorsa bu en az 3-4 milyon yoksul aile demek. Bunun doğru olduğunu varsayalım. 4 milyon aileyi 600 lirayla çarpıyoruz, aylık 2 milyar 400 milyon lira, yıllık 28 milyar 800 milyon lira olur. 'Siz zaten 4 milyar lira harcıyorsunuz, biz de 7 milyar lira harcarız' diyorlar. Bu hesap nasıl tutuyor anlamıyorum? Biz çarpıyoruz, bölüyoruz, o rakamları bulamıyoruz. En basit haliyle bunun maliyeti 24 milyar lira ile 28 milyar lira arasında değişiyor.

POPÜLİZM BÜYÜK HATA

Bu ülkenin geçmişteki en büyük hatası popülizm olmuştur. Siyasilerin yarışı vizyon üzerine yapması lazım. Ancak geçmişte bu olmadı. Çünkü Cumhuriyetimizin kuruluşu ile 2003 yılı arasında tam 57 hükümet gelmiş. Ortalama iktidar ömrü 1.6 yıl. Ortalama iktidar ömrünün 1.6 yıl olduğu ülkelerde vizyon üzerine yarış olmaz. Şimdi biz 2023 yılından bahsediyoruz, onlar herkese maaş bağlamaktan bahsediyorlar. Nereden bulacaklar? Borçlanacaklar. Çünkü şu anda Türkiye'nin bütçesinde bir açık var ama çok şükür azaltıyoruz. Kanunlar değişti artık para da basamazlar. Mutlaka borçlanmaları lazım. Gidip daha çok borç isteseniz borç faiziniz artmaz mı?

Günün Önemli Haberleri