Maliki: Mahkeme kararı olmadan görevi bırakmam
Abone olIrak Başbakanı, Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un hükümeti kurma görevini Haydar El Abadi'ye verme kararının anayasaya aykırı olduğunu, hiçbir değeri olmadığını söyledi. Maliki, "Federal mahkeme aksi bir karar almadıkça görevi sürdüreceğim" dedi.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, federal mahkeme aksi yönde bir karar almadıkça kendisinin ve hükümetinin görevini sürdüreceğini söyledi.
Devlet Televizyonu'ndan halka seslenen Maliki, Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un hükümeti kurma görevini Haydar El Abadi'ye verme kararının anayasaya aykırı olduğunu ve hiçbir değeri olmadığını söyledi.
Maliki Masum'un kararını mahkemeye taşıdığını hatırlattı, herkesin mahkemenin kararını beklemesi gerektiğini belirtti.
Irak Başbakanı, ''Anayasanın bu şekilde ihlal edilmesi, ülkeye, devlet kurumlarının Ninova vilayetinde çökmesinden çok daha fazla zarar verecektir" dedi.
Eski adıyla "Irak Şam İslam Devleti" (IŞİD), yeni adıyla "İslam Devleti" örgütü; Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u 10 Haziran'da ele geçirmişti.
ABD ve İran'dan El Abadi'ye destek
Amerika Birleşik Devletleri ve İran yetkilileri, Abadi'ye destek verdiklerini açıklamıştı.
Abadi, Maliki'nin lideri olduğu Dava Partisi'nin sözcüsü.
Dava Partisi'ni de bünyesinde bulunduran ve Irak'ta Şiileri temsil eden en büyük siyasi hareket olan Ulusal İttifak, Abadi'yi başbakanlığa aday gösterilmişti.
Maliki ise uzun süredir Irak'ta Sünnileri dışlayarak, mezhep çatışmalarını körüklemekle suçlanıyor.
Uzlaşma arayışı
Irak'ta, Saddam Hüseyin dönemi sonrası farklı etnik ve dini gruplar resmi olmayan bir uzlaşı kapsamında iktidarı paylaşıyor.
Ülkede 2003 yılından beri Cumhurbaşkanı Kürt, Başbakan Şii, Meclis Başkanı ise Sünni.
IŞİD kısa süre içerisinde Irak'ta hızla ilerlemesine sebeb olarak Maliki'nin Sünnileri dışlayan bir politika izlemesi ve bu nedenle örgütün Sünni tabanda destek bulması gösteriliyor.