Mali'de darbeye sert uluslararası tepki
Abone olMali'de Devlet Başkanı Toure'yi deviren askerlere uluslararası düzeyde yaygın tepki var. BM Güvenlik Konseyi "demokratik seçimle işbaşına gelmiş hükümetin derhal göreve iadesini" istedi
Mali'de Devlet Başkanı Amadou Toumani Toure'yi deviren askerlere uluslararası düzeyde yaygın tepki var.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi "demokratik seçimle işbaşına gelmiş hükümetin derhal göreve iadesini" istediMali'de Devlet Başkanı Toure'yi deviren orduya uluslararası düzeyde yaygın tepki var. BM Güvenlik Konseyi "anayasal düzenin derhal yeniden tesisini ve demokratik seçimle işbaşına gelmiş hükümetin biran önce göreve iadesi" çağrısı yaptı.
Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası kriz çözülene kadar bütün yardımları askıya aldıklarını bildirdiler.
Darbe liderleri devlet televizyonundan yaptıkları yayında, sınırları kapattıklarını açıklamışlar, devlet başkanının güvende olduğunu söylemişlerdi.
Bir Mali hükümet yetkilisi BBC'ye Devlet Başkanı Toure'nin isyancılar tarafından gözaltında tutulmadığını söyledi.
Bu arada askerler darbeden sonra başkent Bamako'daki başkanlık sarayını yağmaladılar.
Bir başka haber ise Bamako havaalanının uçuşlara kapatılması nedeniyle Kenya Dışişleri Bakanı Moses Wetangula ve heyetinin Mali'de mahsur kalmış olmasıydı.
Kenyalı bakan ve heyeti Afrika Birliği'nin barış ve güvenlik toplantısına katılmak üzere oradaydı.
Batı Afrika bölgesel örgütü Ecowas isyancı askerlerin yaptığının onaylanamayacağını söyledi.
Afrika Birliği darbeyi "Mali için önemli bir geri adım" diye tanımladı.
Mali'nin eski sömürgecisi Fransa da darbeyi protesto amacıyla yardımları durdurduğunu açıkladı.
ABD dünkü çatışmalar sırasında, anlaşmazlıklara diyalogla çözüm bulunması çağrısında bulunmuştu.
Nasıl gelişti?
Kendilerini Demokrasi'nin Yeniden Kurulması ve Devletin Onarılması Komitesi olarak adlandıran isyancı birliklerin liderleri dün Mali'nin başkenti Bamako'da devlet başkanlığı sarayını ele geçirdikten sonra daha sonra devlet televizyonuna çıktı.
Askerler Çarşamba günü başlayan isyanın, kendilerine ülkenin kuzeyindeki Tuaregların ayaklanmasını bastırmak için yeterli silah verilmemesi üzerine başladığını söylediler.
Darbeciler adına konuşan yüzbaşı Amadou Sanogo ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti ve anayasanın askıya alınarak devlet kurumlarının feshedildiğini duyurdu.
Sanogo "Devlet Başkanı Amadou Toumani Toure'nin aciz rejimine son verdiklerini" belirtti.
Bamako'daki BBC muhabiri Martin Vogl isyancı birliklerin liderinin küçük rütbeli bir subay olduğunu, ellerinde güçlü silahlar olmadığını ve ordunun tamamının desteğine sahip olmadıklarını, bu yüzden darbenin uzun ömürlü olmayabileceğini söylüyor.
Mali ordusunun özel eğitimli Kırmızı Bereliler birlikleri halen başkana sadık ve muhabirimiz devlet başkanının halen bu birliklerin koruması altında olduğunu söylüyor.
Bir başka kaynak ise BBC'ye Dışişleri Bakanı ve bir çok diğer bakanın isyancılar tarafından tutuklandığını söyledi.
Mali 20 yıldır demokrasi ile yönetiliyor.