Mali darbeyle isyan arasında
Abone olKomşularının ekonomik ambargo baskısı altında tuttuğu Mali'nin darbecileri bir yandan da hafta sonunda bütün kuzey bölgesini ele geçiren Tuareg isyancılarıyla karşı karşıya.
Batı Afrika ülkeleri örgütü Ecowas Mali'de darbecilere karşı
ekonomik yaptırımlara başvurup vurmamayı değerlendirmek üzere
toplanırken, ayrılıkçı Tuareg savaşçıları da ülkenin kuzeyini
tümüyle ele geçirdi.
Darbeci askerler, ayrılık isteyen Tuareg isyancılarının üzerine gereği gibi gidilmediği için yönetime el koyduklarını söylemişlerdi ama Tuaregler hafta sonunda ülkenin kuzeyinde hızla ilerleyip üç büyük kenti çatışmasız ele geçirdi.
Pazar günü tarihi Timbuktu kentini ele geçirdikten sonra BBC'ye konuşan Tuareg isyancılarının sözcüsü Musa Ag Assarid, güneye başkent Bamako'ya ilerlemeye niyetleri olmadığını, ele geçirdikleri alanlarda denetimlerini güçlendirmeye ağırlık vereceklerini söyledi.
Musa Ag Assarid'in sözcüsü olduğu Azawad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) Tuareg'lerin Mali'nin kuzeyinde Azawad adını verdikleri ana yurdunun bağımsızlığı için savaşıyor.
Kuzeydeki diğer bazı isyancı güçlerin son zamanlarda bölgedeki
İslamcı militanlarla da ittifak yaptıkları haber veriliyor.
Darbe ve isyan Mali'nin yoksul halkının karşı karşıya olduğu sorunları iyice derinleştirdi. Yardım kuruluşları ülkede 13 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyacı olduğunu söylüyorlar.
Mali'nin eski sömürgecisi Fransa, AFP'de yer alan bir habere göre, bu çatışmada taraf olmayacağını bildirdi ve ülkede bulunması gerekli olmayan vatandaşlarının Mali'yi terketmesi için çağrı yaptı.
Mali'de AFP'nin haberine göre 5 bin civarında Fransız vatandaşı var.
Belçika ve İngiltere de vatandaşlarına aynı yönde çağrılar yaptılar.
Yönetimi devretme sözü
Ecowas'ın baskıları üzerine darbe lideri Amadou Sanogo Pazar günü, ilerde iktidarı bırakma sözü verdi ama tarih vermedi.
Sanago, darbe sonrasında askıya alınan anayasal düzenin yeniden tesis edileceğini, siyasetçilerle danışılarak oluşturulacak geçici bir yönetimin barışçı, özgür, şeffaf ve demokratik seçimler için hazırlık yapacağını, kendilerinin siyasi iktidara talip olmayacağını söyledi.
Darbe lideri Sanogo Libya'da devrik lider Muammer Kaddafi saflarında savaşmış tepeden tırnağa silahlı milislerin de Mali'ye dönüşüyle iyice güçlendiğini söylediği isyancı Tuareglerle savaşabilmek için uluslararası yardım istediğini kaydetti.
Ecowas'ın dönem başkanı Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Outtara, darbe lideri Sanogo ile konuşarak anayasal düzene geçme sözü için teşekkür ettiğini söyledi ama yaptırım tehdidinin devam edip etmediği konusunda açıklama yapmadı.
Senegal devlet televizyonunda konuşan Outtara Ecowas liderlerinin biraraya geleceğini ve "gereken önlemleri almaya hazır olduklarını" söyledi.
Gözlemciler denize kıyısı olmayan yoksul Mali'nin, komşularının ambargosuna uzun süre dayanamayacağına dikkat çekiyorlar.
Batı Afrika ülkeleri bölgesel örgütü Ecowas 10 gün önce hükümeti deviren askeri birliklere, kışlalarına dönmeleri için bugüne kadar süre vermiş, aksi halde sınırları kapatacağını, Mali'nin ülke dışındaki varlıklarına el koyacağını ve vadesi gelen ödemelerini yapmayacağını bildirmişti.
Mali 7 diğer ülke ile aynı para birimini kullanıyor ve CFA Frank bölgesi ülkeleri Mali bankalarına transferleri kesebileceklerini söylüyorlar.
Tuareg ayaklanması
Tuareg güçleri, Pazar günü kuzeydeki tarihi Timbuktu kentini herhangi bir direnişle karşılaşmadan ele geçirdi.
Tuareg isyancıların açıklamasında Timbuktu ve çevresindeki bölgede "Mali işgalinin sona erdirildiği" belirtildi.
Görgü tanıkları, Tuareglerin bir askeri tesisi bombaladığını söyledi. Ancak askerlerin bombardımandan önce burayı terk ettikleri anlaşıldı.
Gözlemciler, ülkenin kuzeyindeki Tuareg güçlerinin, darbeden sonra oluşan iktidar boşluğundan faydalanıp, hızla ilerlediğni söylüyor.
Kuzeydeki iki diğer önemli kent Kidal ve Gao da geçtiğimiz günlerde Tuaregler ve İslamcı müttefiklerinin eline geçmişti.
Başkent Bamako'ya 700 kilometre uzaklıktaki Timbuktu, hala Mali ordusunun denetiminde olan, kuzeydeki son önemli merkezdi.
Mali'deki çatışmalar nedeniyle 200 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Tuaregler, hükümetin kendilerini tanımadığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıllarda birkaç kez isyan etmişti.
Ancak bu kez, devrik Libya lideri Muammer Kaddafi ya da karşıtları için paralı asker olarak savaşan Tuaregler'in Libya'dan aldıkları silahlarla avantaj sağladığı belirtiliyor.
Azawad'ın Kurtuluşu için Ulusal Hareket adlı Tuareg örgütüne, Ensareddin adlı daha küçük bir İslamcı grup da destek veriyor.