Makedonya'da gerilim tırmanıyor

Makedonya'da gerilim tırmanıyor

Abone ol

Makedonya'da bir gencin polis tarafından öldürülmesini hükümetin örtbas ettiği iddiaları üzerine barışçıl başlayan ve çatışmaya dönüşen olaylarda 20'den fazla kişi öldü. Yetkililer, polisle çatışanların Kosova Kurtuluş Ordusu mensupları olduğunu belirtti.


Makedonya'da, 2011 yılında 22 yaşındaki bir gencin polis tarafından dövülerek öldürülmesini hükümetin örtbas ettiği iddiası üzerine geçen hafta barışçıl başlayan daha sonra çatışmaya dönüşen olaylarda 20'den fazla kişi öldü.

Makedonya İçişleri Bakanı sözcüsü Ivo Kotevski, kuzey şehri Kumanovo'da polisle çatışanlar arasında lağvedilen Kosova Kurtuluş Ordusu mensubu beş kişinin bulunduğunu söyledi.

Kotevski, Sırbistan-Kosova sınırında silahlı gruba yönelik düzenlenen operasyonun sona erdiğini ve 'etkisiz hale getirilen' gruba ait silahlara el konulduğunu belirtti. Çatışmalarda 8'i polis, 22 kişi öldü.

Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, gelişmeleri 'büyük endişeyle' takip ettiklerini söyledi ve taraflara 'itidal çağrısında' bulundu. Stoltenberg, ülkenin ve tüm bölgenin çıkarı için şiddetin tırmandırılmaması uyarısını yaptı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, başkent Üsküp'ün yaklaşık 40 km kuzeyinde bulunan Kumanovo şehrinde Cumartesi günü polisle çatışanlar arasında Kosova Kurtuluş Ordusu liderinden Sami Ukşini, Beg Rizaj, Dem Şehu, Muhammet Krasniki ve Mirsad Ndrecaj'ın da bulunduğu belirtildi.

Bakanlık sözcüsü, silahlı grubun öldürülen 14 mensubundan yalnızca birinin, Kosova vatandaşı Zafer Zymberi'nin, cesedinin teşhis edildiğini kaydetti.

Kotevski, "Çoğu Makedonya vatandaşı, biri de Arnavut 30'dan fazla terörist dün (Cumartesi günü) polis güçlerine teslim oldu" dedi ve çatışmalarda 37 polisin de yaralandığını ifade etti.

Bölgeden bildiren bir Reuters muhabiri, bölge sakinlerine ait evlerin çatışmalar yüzünden büyük hasar gördüğünü aktarıyor. Evi yerle bir olan sakinlerden Haki Ukşini gördüklerini, "Tamamen imha edilmiş. Tanrı'ya şükrü biz güvendeyiz" sözleriyle tarif ediyor.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, teslim olanların Makedonya yargısının karşısına çıkacaklarını söyledi. Güvenlik güçlerini öven Başbakan, silahlı grubun ülkeyi istikrarsızlığa sürüklemeye çalıştığını belirtti.

Geçen ay, Kosova'da yaşayan yaklaşık 40 Arnavut, Makedonya'da Arnavut devleti kurulması talebiyle sınır bölgesine yakın Gosince köyündeki Makedon polis karakolunun kontrolünü kısa bir süreliğine ele geçirmişti.

Muhalefet gösteri çağrısı yaptı

Kosova'daki Arnavutlar 2001 yılında da daha geniş haklar için hükümete karşı ayaklanmıştı. Ayaklanmanın ardından Arnavutlara daha fazla hak tanıyan barış anlaşmasının imzalanmasına rağmen gerginlik devam ediyor.

Başbakan Gruevski hükümeti, yasadışı telefon dinleme ve polis şiddeti iddiaları nedeniyle büyük baskı altında.

Muhalefet ve hükümet, birbirlerini ülkeyi istikrarsızlaştırmakla suçluyor

Sosyal Demokrat lider Zoran Zaev, ifşa etti telefon kayıtlarında, Başbakan, İçişleri Bakanı ve diğer üst düzey hükümet yetkililerinin, 2011 yılı Haziran ayında 22 yaşındaki Martin Neskovski'nin polis tarafından dövülerek öldürülmesini gizlemeye çalıştıklarına dair konuşmalar yapıldığını söylüyor.

Neskovski'yi öldüren polis mahkûm edildi fakat muhalefete göre "ses kayıtları, hükümetin sorumluluk üstlenmemek için Neskovski'yi suçladığına işaret ediyor."

Ses kayıtlarının ifşa edilmesi üzerine binlerce gösterici de geçen hafta sokaklara çıkmıştı.

Makedonya'daki siyasi kriz geçen sene yapılan seçimlere dayanıyor. Muhalif Zaev'in merkez sol partisi seçimlere hile karıştırıldığını iddia etmiş hükümeti 'diktatör' olmakla suçlayıp parlamentoyu da boykot etmişti.

'Casusluk yapmakla' suçlanan Zaev, hükümetin aralarında hâkimler, politikacılar ve gazetelerin de bulunduğu 20 binden fazla kişiyi dinlediğini iddia etti.

Gruevski'nin muhafazakâr VMRO-DPMNE partisi 2006 yılından beri iktidarda.

Muhalefet, 17 Mayıs'ta hükümet karşıtı kitlesel protesto çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday olan Makedonya'da iki gün yas ilan edildi.

AB, ülkede tırmanan krizden ve başta yasanın üstünlüğü, temel haklar ve basın özgürlüğü ilkelerinin giderek kötüleşmesinden büyük endişe duyduklarını belirtti.

Günün Önemli Haberleri