Mahmud Abbas, Gazze'yi 'afet bölgesi' ilan etti
Abone olFilistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Çarşamba günü İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 100'ü geçtiği Gazze'yi 'afet bölgesi' ilan etti. Abbas, BM ve uluslararası kuruluşlara insani yardım çağrısında bulundu.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında Çarşamba günü ölen Filistinlilerin sayısı 100'ü geçerken, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas Gazze'yi 'afet bölgesi' ilan etti.
ABD ve BM de Gazze'de bir pazar yerini ve sığınak olarak kullanılan okulu hedef alan İsrail'i kınadı.
İsrail ise ordunun, okulun yakınlarında 'roket fırlatılan bölgeleri' hedef aldığını söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un "korkunç" ifadesini kullandığı İsrail'in okul saldırısında en az 16 kişi öldü, yine Çarşamba günü Gazze kenti yakınlarındaki bir pazar yerine düzenlenen hava saldırısında da en az 17 Filistinli öldü.
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas da BM Genel Sekreteri Ban'a gönderdiği mektupta, Gazze'yi 'afet bölgesi' ilan etti ve BM ile uluslararası yardım kuruluşlarına Filistinlilerin ihtiyaçlarının karşılanması için çağrıda bulundu.
Reuters haber ajansının, Filistinli Wafa haber ajansına dayandırdığı habere göre Abbas, "Birleşmiş Milletler'e, bu vahim insani krizde Filistinlilere yardım için bünyesindeki geçerli tüm araçları kullanması çağrısında bulunuyorum" dedi.
Filistinli doktorlar, Gazze'deki okul ve pazar yerinin yanı sıra Han Yunus'a düzenlenen hava saldırısında da 7 Filistinlinin öldüğünü kaydetti.
Gazze Sağlık Bakanlığı, Çarşamba günü ölenlerin sayısının 106 olduğunu ifade etti. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı da 1336'ya çıktı.
İsrail ordusu da Çarşamba günü 3 askerinin bubi tuzaklarında öldüğünü belirtip toplam ölen İsrailli sayısının da 58 olduğunu duyurdu.
'Uyuyan çocuklara saldırmak utanç verici'
BM sözcüsü Chris Gunness, Cebaliye kampında sığınak olarak kullanılan okula yönelik saldırıyla ilgili BBC'ye yaptığı açıklamada, okula evlerini terk etmek zorunda kalanların sığındığını söyledi ve saldırı için "evrensel bir utanç" ifadesini kullandı.
BM Genel Sekreteri Ban da, "Bu saldırıyı en sert ifadelerle kınıyorum. Korkunç bir saldırı ve hiçbir gerekçesi yok. Hesabının verilmesi ve adaletin sağlanması gerekiyor" dedi.
Ban, "Hiçbir şey, uyuyan çocuklara saldırmaktan daha utanç verici olamaz" diye devam etti.
Okula, 3 binden fazla Filistinli sığınıyordu.
İsrail ise, Gazze'nin yönetimindeki Hamas'ı bu tesislere silah saklamakla suçluyor.
İsrail ordusu yazılı açıklamasında 'Cebaliye'deki okul yakınlarından roket atıldığına dair soruşturma yürütülmesi gerektiğini' söyledi.
Şucaiyye'deki pazar yerine düzenlenen hava saldırısında da en az 17 Filistinli öldü, 160 Filistinli de yaralandı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, yüzlerce kişinin saldırı anında meyve sebze alışverişi için pazar yerinde bulunduğunu ifade etti.
Saldırıda, yerel bir haber ajansında görevli bir gazetecinin de öldüğü bildirildi.
'Gazze kan gölü'
Associated Press haber ajansına konuşan Selim Kadum gördüklerini "Bölge tam bir kan gölü, herkes yaralı ya da ölmüş. Kollarını bacaklarını kaybedenler yardım çığlıkları atıyor. Bu bir katliam" sözleriyle anlatıyor.
İsrail'in Han Yunus saldırısı da insani yardım ulaştırılması için varılan dört saatlik ateşkes süresinde geldi. Fakat İsrail, ateşkesin yalnızca İsrail askerlerinin görevlendirilmediği bölgelerde geçerli olduğunu duyurdu ve daha önce tahliye edilmesi çağrısında bulunduğu bölgelerden halkın uzaklaşması çağrısını yineledi.
Hamas da ateşkesi reddedip "medyanın istismarı" olduğunu söyledi.
İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarda tünellerin hedef alındığını söylüyor.
İsrail ordusu sözcüsü Sami Turgeman, Çarşamba günü yaptığı açıklamada operasyonlarının "birkaç gün içinde tamamlanacağını" söyledi.
Hamas da, Mısır ve İsrail'in ablukası kalkana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade ediyor.
Çarşamba günü 23'üncü gününe giren operasyon İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 'en uzunu' oldu.
İsrail'in 2012'deki saldırıları 8, 2008'deki saldırıları da 22 gün sürmüştü.