Mahkemenin Polat ve Memati kararı

Abone ol

Kurtlar Vadisi çılgınlığı sınır tanımıyor. Bir aile dizi karakterlerine o kadar hayrandı ki çocuklarının isminin değişmesi için mahkemeye başvurdu. İşte karar;

Bir aile 2 yaşındaki ikiz çocuklarının adlarını 'Polat' ve 'Memati' olarak değiştirmek için mahkemeye başvurdu. Mahkeme merakla beklenen kararını açıkladı

Kurtlar Vadisi dizisine hayranlıklarından ötürü 2 yaşındaki "Anıl" ve " Arda" adlı ikiz çocuklarının adlarını "Polat" ve "Memati" olarak değiştirmek isteyen ailenin talebi mahkeme tarafından kısmen kabul edildi. Mahkeme "Polat" adı için "olur" ama "Memati" adı için "olmaz" dedi.

TARAFLAR GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLADI

Hukuk mahkemesinde ailenin, Nüfus Müdürlüğü aleyhine açtığı davada tarafların son sözleri soruldu. Ailenin avukatı isim değiştirmeyle ilgili talebini yineledi. Davalı nüfus müdürlüğü avukatı ise aileninin talebinin kısmen kabulüne karşı diyeceklerinin olmadığını söyledi ancak "memati" ismine karşı çıktı.

SAVCIDAN DERS GİBİ MÜTALAA

İsim değiştirme talebiyle ilgili görüşü sorulan savcı Ersoy Yüce ise konuya yaklaşımını ve "ret kararı" isteminin gerekçesini şu cümlelerle açıkladı.

"MEMATİ- TÜRKÇE DEĞİL"

" Memati ismi Türk Dil Kurumunun da belirtttiği gibi Türkçe değildir. Bir kişinin ismini ömrü boyunca bir kere değiştirebileceği ilgili yasalarla hükme bağlanmıştır. Aile 2 yaşındaki çocuklarının isim değişikliği için velayeten davacı olmuşlardır. İstedikleri isimler özel televizyonlarda gösterilen kurtlar vadisi dizisinin mafya karakterlerine aittir.

"MEMATİ YA VATAN HAİNİ OLURSA" 
 

[PAGE]



"MEMATİ YA VATAN HAİNİ OLURSA"

"Memati" ve "Polat" adlı dizi karakterlerinin kaderi senaryoyu yazanların elindedir. Bu isimdeki karakterler yine senaryo gereği ileriki bölümlerde "kötü" ya da "vatan haini" gibi toplumsal kabul görmeyen kişilere dönüşecek olursa, çocuklar reşit olduğunda yasa gereği isteseler de bu isimleri değiştiremeyecek ve taşımak zorunda kalacaklardır.

ÖMÜR BOYUNCA BİR KEZ İSİM DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Talep çocukların 18 yaşından sonra isimlerini değiştirebilme özgürlüklerinin de elinden alınması anlamına gelmektedir. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Türkiye'nin de taraf olduğu sözleşmeler gözönüne alındığında, telafisi mümkün olmayan zarar doğuracağından, isim değişkliği isteminin tümüyle reddine karar verilmesi mütalaa olunur"

MAHKEME KARARINI AÇIKLADI

Davalı ve davacı tarafların görüş ve taleplerini değerlendiren mahkeme savcının mütalaasını da dinledikten sonra kararını açıkladı ve "polat" adına "olur" dedi. Ancak mahkeme çocuklardan birinin adının "memati" olması talebini reddetti. Mahkemenin kararının kesinlik kazanması halinde, bundan sonra açılacak isim değişikliği davaları talepler de bu son karara göre şekillenecek.

Günün Önemli Haberleri