Mahkemeden skandal karar!

Abone ol

Anayasa Mahkemesi 2003 yılında Karayolları Trafik Kanunu'na eklenen maddeyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi, Karayolları Trafik Kanunu'nun, uyuşturucu ve keyif verici maddeler alarak araç kullananların ehliyetlerinin süresiz olarak geri alınacağına ilişkin hükmü iptal etti.

Tokat 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nda görülen bir davada, 2003 yılında Karayolları Trafik Kanunu'na eklenen 48/3. maddesindeki, uyuşturucu ve keyif verici maddeleri alarak araç kullananlara, eylemleri başka bir suç oluştursa bile, ayrıca 6 ay hapis ve para cezasının yanı sıra, sürücü belgelerinin süresiz olarak geri alınmasına ilişkin hükmün Anayasa'ya aykırı olduğu iddia edildi. Mahkeme, ehliyetine süresiz el konulan kişinin yaptığı bu itirazı "ciddi" buldu ve hükmün iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

6 AY YÜRÜRLÜKTE

Anayasa Mahkemesi, başvuruyu 29 Aralık'ta yaptığı toplantıda görüştü. Yüksek Mahkeme, yerel mahkemenin talebi doğrultusunda "Uyuşturucu ve keyif verici maddeleri alarak araç kullananlara, eylemi başka bir suç oluştursa bile ayrıca, altı ay hafif hapis cezası ile birlikte güncel değeri 1.327 TL para cezası uygulanır ve sürücü belgeleri süresiz geri alınır" şeklindeki hükümü ve "sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınır" ifadesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Yüksek Mahkeme, hukuki bir boşluğun ortaya çıkmaması için kararın altı ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

YENİ DÜZENLEME

Buna göre, Meclis'in, kararın yayımlanmasından itibaren geçecek 6 ay içinde, gerekçeli karardaki tespitler doğrultusunda uyuşturucu ve keyif verici maddeler alarak araç kullananların sürücü belgelerinin geri alınmasına ilişkin yeni bir düzenleme yapması gerekecek.

Karayolları Trafik Kanunu'nda sürücü belgelerine süresiz el koyma uyuşturucu veya keyif verici maddeler alarak araç kullanma dışında, sadece bir yıl içinde üç defa 100 ceza puanını dolduran sürücüler için öngörülüyor.

Günün Önemli Haberleri