Mahkemeden ilginç filmli cam kararı
Abone olDiyarbakır Sulh Ceza Hakimliği, otomobil camını renkli filmle kaplatan sürücüye verilen cezanın kaldırılmasına hükmetti.
Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği, bir ilaç firmasında
çalışan kişiye aracın camında renkli film olduğu gerekçesiyle
kesilen 198 lira cezayı iptal etti.
Diyarbakır’da ilaç mümessili Erdal Yunay, otomobilinin camını renkli filmle kaplattığı için kesilen 198 lira para cezasına itaraz etti. Sulh Ceza Hakimi Veli Ünal, cezanın suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırı olduğunu belirterek kaldırılmasına hükmetti.
Kararda, "Dikkate alınması gereken husus dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, sürücünün dışarıyı görebilmesidir" ifadelerine yer verildi.
Diyarbakır’da yaşayan ilaç mümessili Erdal Yunay, 8 Eylül günü aracıyla seyir halindeyken polis tarafından durdurdu. Araç camlarında renkli film olduğu söylenen Yunay’a, egzama hastalığı olduğunu ve güneş ışınlarından korunmak için renkli film taktırdığını söylemesine rağmen 198 lira para cezası kesildi.
Bunun üzerine Erdal Yunay, avukatı İbrahim Halil Gökalp
aracılığıyla Diyarbakır 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak
cezanın iptalini istedi. Başvuruyu usulden kabul eden Hakim Veli
Ünal, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden savunma istedi.
Kararını açıklayan Hakim Veli Ünal, film kaplamanın sürücünün görüşünü etkileyip etkilemediğine bakılmadan ceza kesildiğini belirterek, 198 liralık cezanın kaldırılmasına hükmetti. Kişilerin bir yasak olmadıkça aracının içi ve dışına aksesuar koyabileceği belirtilen kararda, bir fiilin yasaklanması ve karşılığında ceza öngörülmesinin suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği ancak yasa ile mümkün olabileceği kaydedildi. Kanunun koruduğu yararın trafik güvenliği olduğu belirtilen kararda, aracın dış görünümüne bakılarak ceza kesilmesinin kanunun amacı ile çelişeceği vurgulandı.
'ÖNEMLİ OLAN SÜRÜCÜNÜN DIŞARIYI GÖREBİLMESİ'
Cezanın hukuka uygun olması için renkli camların sürücünün görüşünü engellemesi gerektiğini belirten Hakim Veli Ünal, "Dikkate alınması gereken husus dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, sürücünün dışarıyı görebilmesidir. Para cezası uygulayan memurun araç içine girerek filmli camların sürücü görüşünü engellediğini kontrol etmesi gerekir. Bu kontrolün yeterli görülmediği durumda bilirkişi raporu alınmalıdır" ifadelerine yer verdi.
Yasak olmadıkça bireyin hak ve hürriyetlerini kullanmasına sınır getirilemeyeceği belirtilen kararda, bu sınırın Anayasa’nın 13’üncü maddesine uygun olması gerektiği kaydedildi. Cam filminin sürücünün görüşünü kapatmadığı ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmediği müddetçe yasak olmayacağı belirtilen kararda, güvenlik nedeniyle aracın dışarıdan içinin görülmesi amaçlanıyorsa, buna uygun yasal değişikliğe ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Hakim Veli Ünal kararda, "Aracın camına film kaplaması yaptırmasından dolayı araç sahibine ceza verilmesi, kanunda suç olarak tanımlanmayan bir eylemden dolayı cezalandırma anlamına gelecektir ki; bu durum suçta ve cezada kanunilik ilkesine açıkça aykırılık oluşturur" ifadelerini kullandı.
'YASAK HUKUKA UYGUN KABUL EDİLEMEZ'
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin renkli film tabakalarını yasaklayan son bendine vurgu yapan Hakim Veli Ünal, "Düzenlemenin, kanun maddesinin trafik güvenliği için getirmiş olduğu görüşü engelleme kriteri dışına çıkarak, ’Görüntüyü değiştirecek şekilde’ ibaresi ile aracın içinden dışarının görüşünü mü veya kanunun amacına aykırı olarak aracın dış görünüşünü mü yasakladığı belli olmayacak şekilde yasak getirmesi, hukuk devleti ve kanunilik ilkesine aykırılık teşkil eder ve hukuka uygun kabul edilemez" dedi.
Ceza tutanağında kabahati oluşturan fiilin açıklanması gerektiği belirtilen kararda, film tabakasının sürücü görüşünü kısıtladığına dair bir tespitte bulunulmadığı belirtildi. Tutanak dışında idarenin işlemini doğrulayacak veya işlemin doğruluğunu denetlemeyi sağlayacak hiçbir delil bulunmadığı vurgulanan kararda, bu nedenle itirazın kabul edildiği belirtildi. Trafik cezasının hukuka aykırı olduğunu belirten Hakim Veli Ünal, Avukat İbrahim Halil Gökalp’ın itirazının kabul edilmesine ve cezanın kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı. Kararda itiraz eden Erdal Yunay’ın ödediği 300 lira avukatlık ücretinin de Emniyet Müdürlüğü’nden alınmasına hükmedildi. Tutanakta kararın Kabahatler Kanunu’na göre kesin olduğu belirtildi.
Kararın cam filmleri nedeniyle kesilen idari para cezaları yönünden örnek teşkil ettiğini belirten avukat İbrahim Halil Gökalp, yönetmeliği uygulayan polis memurlarının olayı yanlış yorumlayıp, yanlış işlemlere neden olduklarını söyledi.