Mahkemeden doktora acı reçete
Abone olAnkara Elmadağ Devlet Hastanesi acil servsinde görevli Doktor Şirin Ender'e mahkeme ceza kesti.
Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi acil servsinde görevli
Doktor Şirin Ender'e hastasıyla ilgilenmediği gerekçesiyle 6 ay
hapis cezası verildi. Hapis para cezasına çevrilirke 5 yıl
denetimde tutulacak.
Mahkeme tutanaklarına da yansıyan Elmadağ Devlet Hastanesi'ndeki olay acil serviste yaşandı. Mustafa Kara, akşam saatlerinde eşi Döndü Kara'yı rahatsızlığı nedeniyle Elmadağ Devlet Hastanesi acil servisine götürdü. Eşinin girişini yaptıran Mustafa Kara daha sonra acil servise giderek doktor bekledi.
HEMŞİRE GELDİ DOKTOR GELMEDİ
Muayene odasına gittiğinde kimsenin olmadığını gören Mustafa Kara, nöbetçi hemşirenin gelerek deftere kayıt yapıp tansiyonunu ölçtükten sonra beklemeye başladı. 20-25 dakika bekledikten sonra hastane de doktor olup olmadığını soran Kara, bunun üzerine nöbetçi hemşirenin doktora haber verdiğini söyledi.
Nöbetçi hemşireye doktorun işi var ise veya hastanede değil ise
başka bir yere gitmek istediğini söyleyen Kara, eşinin ağrıları
iyice artınca belgelerini alarak görevli hemşireye şikayetçi
olacağını da söyleyerek acil polikliniğinden ayrıldı. Daha sonra
Mustafa Kara ve eşi Döndü Kara, Elmadağ'da özel doktorları arayarak
muayene olmak için hastaneden ayrıldı. Kara çifti yaşadıkları bu
durum karşısında nöbetçi acil doktorundan şikayetçi oldu.
Elmadağ Sulh Ceza Mahkemesinde görülen dava sonrası alınan kararda nöbetçi doktorun görevi kötüye kullandığı belirtilerek şu hususlara yer verildi: "Görev ihmal suçunun oluşabilmesi için Kamu Görevlilerinin görevin yürütülmesi sırasında görevinin gerekli kıldığı yükümlülüklere uygun hareket etmek zorunda olduğu, kamu faaliyetlerinin gerek eşitlik gerek liyakat açısından adalet ilkelerine uygun yürütüldüğü hususunda toplamda hakim olan güvenin ve inancın sarsılmaması gerektiği ve bu yükümlülüklerle bağdaşmayan davranışların belli koşullarda suç olarak tanımlandığı, kamu görevlerinin gereklerine aykırı davranışların kişilerin mağduriyetleri ile sonuçlanmış olması veya kamunun ekonomik zararına neden olması ya da kişilere haksız bir kazanç sağlaması halinde görevi ihmal suçunun oluşabileceği, burada kişilerin uğradıkları zararın sadece ekonomik zarar olarak görülemeyeceği ve daha geniş anlamda düşünülmesi gerektiği açıktır."
HAPİS CEZASI PARA VE GÖZETİM CEZASINA DÖNDÜRÜLDÜ
Kararda ayrıca 5237 Sayılı TCK'nun görevi ihmal suçunu düzenleyen 257/2. maddesinde "Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." hükmünün yer aldığı ve belli bir kamu hizmeti yapan görevlinin görevli olduğu işi gereklerine uygun yapmaması veya yapmakta ihmal ve gecikme göstermesinin suç sayıldığı ve bu suçun kasıtlı suçlardan olduğu belirtilmiştir." vurgusu yapıldı.
5 YIL SÜRE İLE DENETİME TABİ TUTULACAK
Verilen hüküm gereğince nöbetçi doktor Şirin Ender'in görevi İhmal suçunu işlediği gerekçesiyle 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, ancak doktorun kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu dikkate alınarak adli para cezasına çevrilerek 3 bin lira adli para cezası ile cezalandırılmasına ayrıca nöbetçi doktorun 5 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulması kararlaştırıldı.