Mahkeme Kürtçe bilen bulamadı

Abone ol

Kapatılan DEP'in eski milletvekillerinin yeniden yargılanması sürecinde mahkeme bilirkişi bulamadı.

Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın yeniden yargılanmalarına devam edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, DEP'lilerin avukatları Yusuf Alataş ve Mehmet Nuri Özmen
katıldılar.

Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, delil olarak saklanan ve DEP'lilerin Kürtçe konuşmalarının yer aldığı bant çözümlerinin yapılması için TRT'ye çeviri için gönderilen yazıya cevap geldiğini belirtti. TRT, mahkemeye gönderdiği cevabında, Kürtçe yayınların Emniyet Genel Müdürlüğü'nce görevlendirilen geçici personellerce yapıldığını ve bu nedenle bilirkişi yapacak personellerinin bulunmadığını bildirdi.

Karadeniz, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın (ATGV) ise Kürtçe tercüme için bilirkişilik yapabilecek İbrahim İşcan'ın isminin gönderildiğini söyledi.

Bunun üzerine söz alan avukat Alataş, iddia makamının ve savunma makamının 5'er kişilik bilirkişi heyeti listesini mahkemeye sunmasını ve mahkeme heyetinin bu kişiler arasından bilirkişi seçmesini talep etti.

TRT'nin cevabını da eleştiren Alataş, ''TRT'nin bilirkişi istemlerine verdiği cevapları okuyan bir kişi Türkiye'de Kürtçe konuşan biri yok sanacak. Sokakta her 5 kişiden biri Kürtçe biliyor ama mahkeme 4-5 aydır Kürtçe bilen bilirkişi bulamadı'' dedi.

Alataş, ayrıca davaya konu olayların geçtiği dönemde korucu başı olan ve günümüzde Şenoba Belediye Başkanlığı yapan Şeyhmus Babat'ın tanık olarak dinlenmesini talep etti. Alataş, Babat'ın dinlenmesinin davanın esasına etkili olacağını inandığını söyledi.

Avukat Özmen de bilirkişi atanması için 22 Mart 2006 tarihinde Kürtçe yayın yapma izni alan Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki televizyon ve radyolara yazı yazılmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Karadeniz, Alataş'ın Şehymus Babat'ı gelecek duruşmaya getirmesi halinde mahkemede dinlenmesine, ATGV'nin Kürtçe tercüme için ismini bildirdiği İbrahim İşcan'ın bilirkişi olarak atanmasına ve bu kişinin mahkeme üyelerinden Hakim Kadir Kayan
sorumluluğunda çalışmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

DAVA SÜRECİ

Ankara 1 No'lu DGM, 1994 yılında eski milletvekilleri Zana, Dicle, Sadak ve Doğan'ı, terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimatlar doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''yasadışı örgüt üyeliği'' fiilini düzenleyen 168 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ''ceza artırımını'' öngören 5. maddesi uyarınca 15'er yıl ağır hapis cezalarına mahkum etti. DEP'lilerin temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararı onadı.

Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri, 28 Mart 2003 tarihinde Ankara 1 No'lu DGM'de yeniden yargılanmaya başlandı. DGM, 21 Nisan 2004 tarihinde ilk kararını tasdik etti. DEP'lilerin bu kararı temyiz etmesi üzerine dosyanın gittiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 9 Haziran 2004'te tahliye kararı verdi, yerel mahkemenin kararını da bozdu. DGM'ler kapatılınca dava, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Günün Önemli Haberleri