Mahkeme 'google savcılarının' peşinde
Abone ol2. Ergenekon davasında, mahkeme AK Parti kapatma davasında görev alan Yargıtay Cumhuriyet savcılarının kimler olduklarını ve hangi aşamada kapatma davası soruşturmasına katıldıklarını sordu
İkinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ilginç bir istekte bulundu.
GOOGLE SAVCILARI ARANIYOR |
AK Parti kapatma davasına ilişkin verilerin toplanma şekli ve delil değerleri için "google belgeleri", davayı yürüten savcıları için de "google savcıları" ifadelerini kullanmıştı. |
Mahkeme, Ak Parti'ye Anayasa Mahkemesi'nde açılan parti kapatma davasıyla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmada görevli savcıların kimler olduğunun bildirilmesine karar verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci Ergenekon davasının dünkü 132. duruşmasında, 12 Ağustos'ta görülen duruşmada sanık ve avukatların talepleriyle ilgili ara kararını açıkladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme, Ak Parti'ye ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne açılan kapatma davasıyla ilgili olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmada görev alan Yargıtay Cumhuriyet Savcıları'nın kimler olduğu, soruşturmanın hangi aşamasında soruşturmaya katıldıklarının ayrıntılı olarak sorulmasını hükme bağladı.
Mahkeme, bu kararı herhangi bir sanık, avukat ya da savcının talebi üzerine değil resen aldı. Mahkeme, 20 Ağustos 2010'da da resen aldığı kararla, Ak Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin dosyanın bir örneğinin dava dosyasına konulmasını kararlaştırmıştı. Anayasa Mahkemesi de mahkemenin bu talebi üzerine 7 Ekim 2010'da kapatmaya ilişkin dava dosyasının bir örneğini mahkemeye göndermişti.
MAĞDUR DEĞİL AMA...
İkinci Ergenekon davasının içeriğini oluşturan ikinci ve üçüncü Ergenekon iddianamelerinde Ak Parti "mağdur" ya da "müşteki" olarak yer almıyor. Ancak, iki iddianamede de Ak Parti'ye yönelik faaliyetlere ilişkin bölümler bulunuyor. Her iki iddianamenin sanıkları da "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya engellemeye teşebbüs" suçlamasıyla yargılanıyor.
Ak Parti, Ergenekon iddianameleriyle başlayan davalar sürecinde bir tek "İrticayla Mücadele Eylem Planı" davasında "müşteki" sıfatıyla yer alıyor. Ak Parti'nin kapatılması davası ayrıntılı olarak ikinci Ergenekon iddianamesinin içinde yer buluyor. "Adalet ve Kalkınma Partisine yönelik yürütülen faaliyetler" başlığı altında bu konu şöyle anlatılıyor:
"Soruşturma kapsamında elde edilen delillerden Ergenekon terör örgütünün 2002 yılı genel seçimlerinden sonra AKP'ye yönelik kapsamlı bir çalışma başlattığı, darbe planları çerçevesinde AKP'yi parçalamayı ve böylelikle hükümetten düşürmeyi hedefledikleri, yaptıkları çalışmalarla bunu tamamen başaramamış olsalar da bir kısım AKP'li milletvekillerini koparmayı başardıkları anlaşılmıştır.
AKP'yi bölme ve parçalama hedeflerini tam olarak gerçekleştiremeyince, "kapatma davası"nı etkilemek için davanın görüldüğü Anayasa Mahkemesi ile ilgili çalışmalar yaptıkları, bu çerçevede mahkeme üyelerine yönelik karalama ve yıpratma amaçlı faaliyet yürüttükleri, bu faaliyetlerini yürütürken tüm AKP'li milletvekilleri ile ilgili kapsamlı çalışmalar yaptıkları, milletvekillerini dini, siyasi görüşlerine ve ırki kökenlerine göre ayrıştırarak kişisel verileri kaydettikleri, bazı AKP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarını partiden koparmak için bire bir görüşmeler ve yönlendirmeler yaptıkları anlaşılmıştır."
BAŞSAVCI EMEKLİ, ÜÇ SAVCI GİTTİ
Ak Parti'ye yönelik kapatma davasının iddianamesinde, emekliye ayrılan Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın imzası bulunuyordu. İddianamenin hazırlanmasında ise Yargıtay savcıları Zekeriya Sevimli, Ömer Faruk Eminağaoğlu önemli rol oynadı. İddianameye savcı Mahir Kara'nın da katkı sunduğu kamuoyuna yansımıştı. İddianamenin ilk aşamaları ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yönelik bölümlerinin eski YARSAV Başkanı ve YARGI-Sen kurucusu Eminağaoğlu tarafından hazırlandığı belirtiliyordu.
SORUMLU SAVCI SEVİM
İddianameden asıl sorumlu savcının ise Sevimli olduğu açıklanmıştı. 12 Eylül referandumuyla yapısı değiştirilen HSYK, 19 Haziran tarihli yaz kararnamesiyle Yargıtay savcılarından Sevimli'yi İstanbul Üsküdar'a savcı; Kara'yı İstanbul'a savcı; Eminağaoğlu'nu da İstanbul'a hakim olarak atadı. 12 Ağustos tarihli kararnameyle de bazı atamalar iptal edildi ve Kara'yı Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevlendirdi. Kara, Sevimli ve Eminağaoğlu'nun görev yeri değişikliklerinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'in isteği doğrultusunda yapıldığı ortaya çıkmıştı. HSYK, Kara'nın görev yeri değişikliğini iptal ederken, İstanbul'un farklı adliyelerine atanan Sevimli ile Eminağaoğlu hakkında itirazlara rağmen bir değişiklik yapmadı."