Mahkeme Assange kararını açıkladı
Abone olİngiliz Temyiz Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İsveç'e iade edilmesine ilişkin kararı hakkında nihai kararı verdi
Mahkeme, cinsel suçlardan aranan Assange'ın İsveç'te
sorgulanmasının önünde engel olmadığına karar verdi.
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, İngiliz Temyiz Mahkemesinin hakkındaki "İsveç'e iade" kararına ilişkin "bir sonraki adımlarını gelecek günlerde değerlendireceklerini" söyledi. Temyiz davalarına bakan Londra'daki Yüksek Mahkemenin Assange'ın İsveç'e iade edilmesi yönündeki kararının ardından, Wikileaks'in kurucusu mahkemenin önünde kısa bir açıklama yaptı.
Assange, "Hiçbir ülkede hiçbir suçla cezalandırılmadım. Buna rağmen, Avrupa genelinde çıkarılan tutuklama kararı o kadar kısıtlayıcı ki, İngiliz mahkemelerinin gerçekleri değerlendirmesini engelliyor. Gelecek günlerde bir sonraki adımımızı değerlendireceğiz. Bugün alınan kararın tamamını görmek için lütfen 'www.swedenversusassange.com' adresine girin" diye konuştu.
14 GÜN HAKKI
Çok sayıda basın mensubunun izlediği açıklamanın ardından
Assange siyah camlı bir taksiye binerek mahkemeden ayrıldı.
Assange'ın İngiltere'deki hukuk yolları tamamen tükenmedi. İsveç'te
iki kadına tecavüz etmekle suçlanan Wikileaks'in kurucusunun iade
kararını, İngiltere'deki en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi'ne
(Supreme Court) 14 gün içinde götürme hakkı bulunuyor.
Ancak, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan temyiz başvurusu davasının, kamu yararına olacaksa görüşülmesi uygun görülüyor. Anayasa Mahkemesine başvuru için ayrıca Assange'ın avukatlarının Yüksek Mahkeme'den izin alması gerekiyor.
Assange'ın bu süre içinde, elektronik kelepçe takması ve belli saatlerde sokağa çıkabilmesi gibi şartlı tahliye koşulları değişmeyecek.
İsveç'in geçen yıl Avrupa genelinde hakkında tutuklama emri çıkarmasının ardından Londra'da gözaltına alınan Julian Assange, yaklaşık 1 yıldır İngiltere'de ev hapsinde tutuluyor.