Magnum fotoğrafları Türkiyede
Abone olİstanbul Modern Sanat Müzesi, üçüncü uluslararası sergisinde, Magnum Photos’un çalışmalarını sergiliyor.
İstanbul Modern Sanat Müzesi, üçüncü uluslararası sergisinde, dünyanın en önemli fotoğraf ajanslarından Magnum Photos’un Türkiye ile ilgili fotoğraflarını ilk kez bir araya getirerek kapsamlı biçimde sergiliyor. “Magnum Fotoğrafları ile Türkiye” sergisinde, Magnum Photos’un 16 usta fotoğrafçısının ülkemize çeşitli açılardan bakan çalışmalarının yanı sıra 60. yılını kutlayan Magnum Photos’un koleksiyonundan geniş bir seçki ve yayınlar da yer alıyor. 17 Şubat 2007’de açılacak olan sergi 20 Mayıs 2007’de sona erecek.
Robert Capa gibi fotoğraf sanatının efsane isimlerini de barındıran ve dünya çapında tanınmış fotoğrafçıların seçme yapıtlarını bir araya getiren serginin eş küratörlüğünü Engin Özendes ve Diane Dufour üstleniyor.
“Magnum Fotoğrafları ile Türkiye” sergisinin sergi sponsorluklarını Abdi İbrahim İlaç, Bilim İlaç, Fortis ve Samsung üstleniyorlar. Sergi destekçileri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Digiturk, Tepta Aydınlatma, Point Hotel, Amerikan Başkonsolosluğu, Fransız Kültür Merkezi ve İtalyan Kültür Merkezi bulunuyor.
İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin tüm alt katını kapsayan sergi, üç bölümden oluşuyor.
Süreli Sergi Salonu’nda yer alan Magnum Fotoğrafları ile Türkiye başlıklı bölüm, 16 fotoğrafçının 1940’lardan günümüze uzanan bir zaman dilimi içinde ve farklı dönemlerde çektikleri Türkiye fotoğraflarını içeriyor.
Sergide, Robert Capa (1913-1954) , Erich Lessing (1923), Costa Manos (1934), Ara Güler (1928), Gilles Peress (1946), Leonard Freed (1929), Abbas (1944), Alex Webb (1952), Nikos Economopoulos (1953) Gueorgui Pinkhassov (1952), Bruno Barbey, Jim Goldberg (1953), Antoine d’Agata (1961), Paolo Pellegrin (1964), Martin Parr (1952) ve Harry Gruyaert’ın (1941) toplam 205 fotoğrafı yer alıyor.
İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, Magnum’un 60.Yılı’nı ajansın kuruluşundan bugüne uzanan bir seçkiyle kutluyor. Bu bölümde olaylar, alıntılar ve dünya fotoğraf tarihinin kilometre taşı olmuş 65 fotoğrafın yanı sıra Magnum’un 71 özgün yayınına da yer veriliyor.
Müzenin alt kat fuayesinde, “Magnum Fotoğrafları ile Türkiye” bölümünde yer alan fotoğrafçıların diğer önemli çalışmaları sunuluyor. 16 adet LCD televizyonda, sanatçıların kariyerlerinin en çarpıcı fotoğrafları gösterilecek.
Sergi küratörlerinden Engin Özendes, Türkiye’nin son 60 yılına “dışarıdan bakışı” toplu olarak yansıtan Magnum sergisinin önemini vurguluyor. Özendes, İstanbul Modern’de açılan bu en geniş çaplı fotoğraf sergisinde; Türkiye gerçeklerine farklı yorumlar getiren eserlerin yanı sıra bir şerit halinde akıp giden tarih içinde, dünya fotoğrafının kilometre taşı olmuş eserlerinin de yer aldığına dikkat çekiyor.
Küratör Diane Dufour ise, on altı fotoğrafçının 60 yıl boyunca, ülkedeki deneyimlerinden ve bireysel duyarlıklarından beslenen “Türk hikâyeleri” oluşturduklarını belirtiyor. Bu derlemede dünyanın her yerinden fotoğrafçıların kendi egzotizmlerini de beraberlerinde getirdiklerine değinerek, “Ne var ki, bu yabancılık onların Türkiye’yi algılama biçimlerini ne onaylar ne de geçersiz kılar; olsa olsa bakışlarına, yeni bir deneyim alanı sayesinde oluşan bir keskinlik katar. Her durumda, fotoğrafçıların çoğu Türkiye’de kişisel tutkularının peşine düşmüştür. Uç uca yerleştirilen bu fotoğraflar, on altı “iç dünya” ölçeğinde bir Türkiye sunmaktadır” diyor.
“Magnum Fotoğrafları ile Türkiye” sergisinde çeşitli etkinlikler
Sergiyle eşzamanlı olarak Nokia Nseries’in katkılarıyla gerçekleşen multimedya turlar sürecek, müzenin eğitim bölümünde sergiye yönelik eğitim programı gerçekleşecek, sinemada Magnum filmleri gösterilecek, İstanbul Modern Kütüphanesi’nde ise Magnum sanatçılarının yaşamlarına, sanatlarına ilişkin kitaplar ve çeşitli kaynaklar yer alacak. Müze Mağazası’nda ise Magnum fotoğrafçılarının yapıtlarından oluşan poster ve kartpostallar satışa sunulacak.